Chleb z kaszy jaglanej – przepis
Kasza jaglana jest zdrowym, choć jeszcze nie do końca docenianym składnikiem kuchni polskiej. Z kaszy wytwarza się m.in. kaszki i kisiele, ale można także wykonać chleb z kaszy jaglanej. Chleb z kaszy jaglanej ma delikatny smak i wiele witamin i cennych minerałów.
Kasza jaglana jest zdrowym, choć jeszcze nie do końca docenianym składnikiem kuchni polskiej. Z kaszy wytwarza się m.in. kaszki i kisiele, ale można także wykonać chleb z kaszy jaglanej. Chleb z kaszy jaglanej ma delikatny smak i wiele witamin i cennych minerałów.
Receptura na chleb z kaszy jaglanej
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka płatków owsianych;
- około 650 ml wody (razem z wodą, w której gotowana jest kasza);
- 1 duża łyżeczka cukru;
- szczypta ziół prowansalskich;
- 2 łyżeczki oleju;
- 2 płaskie łyżeczki soli;
- 4 dag drożdży.
Sposób przygotowania:
Należy najpierw ugotować kasze jaglaną – proporcje 1:3, np. pół szklanki kaszy jaglanej w 1,5 szklanki wody. Płatki owsiane trzeba zalać ćwiartką gorącej wody, aby zmiękły. Następnie trzeba wymieszać mąki, sól i przyprawy. Do suchych składników należy dodać ugotowaną kaszę, namoczone płatki oraz olej i zamieszać. Po wymieszaniu zrobić w składnikach dziurę i rozkruszyć tam drożdże. Na drożdże trzeba wysypać cukier, polać niewielką ilością wody i poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie należy wyrabiać ciasto przez 3 minuty, dolewając przy tym tyle wody, ile ciasto potrzebuje – ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić, nie może być też zbyt suche. Po wyrobieniu chleb należy odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przed pieczeniem należy nasmarować chleb olejem.
Chleb z kaszy jaglanej należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę na 185 stopni i piec jeszcze 10 minut. Jeśli ciasto po 40 minutach w piekarniku nadal jest niewypieczone, należy zostawić go na jeszcze kilka minut.
- Czas oswoić kasze. Oto 2 proste przepisy z kaszy jaglanej.
- Lubisz brownie? Spróbuj brownie z kaszy jaglanej.
- Smaczne pieczywo nie musi zawierać mąki pszennej. Jadłaś już bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej?
- Kasze można również zapiekać. Oto przepis na sycącą zapiekankę z kaszy jaglanej.
- Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasto z bananów i kaszy jaglanej.