Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego przygotowany z niej chleb jest produktem bezglutenowym. Chleb z kaszy jaglanej można wykorzystać też w diecie wegańskiej.

Reklama

Kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Można podawać ją dzieciom już od 8 miesiąca życia. Jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Jest dobrym zamiennikiem ziemniaków do obiadu. Można z niej również przygotować chleb.

Chleb z kaszy jaglanej – wersja bezglutenowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej;
  • szklanka mąki ziemniaczanej;
  • niepełna szklanka mąki z tapioki;
  • łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć ten składnik);
  • 2,5 szklanki kefiru wodnego (opcjonalnie: kefir lub maślanka);
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego;
  • łyżka suchych drożdży;
  • łyżeczka soli;
  • 3 łyżki masła lub margaryny o pokojowej temperaturze;
  • płatki jaglane do posypania.

Sposób przygotowania:

Zobacz także

Należy wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Następnie zagrzać mleko bądź kefir, odlać pół szklanki i dodać mąkę i drożdże. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie trzeba wymieszać składniki suche z resztą składników – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, po czym piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku nastawionym na 170 stopni.

Wegański chleb z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko – należy uprażyć kaszę na sucho w garnku, następnie przepłukać wrzątkiem;
  • 6 łyżek mąki gryczanej;
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej;
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy albo cytryny;
  • 30 ml (mały kieliszek) dowolnego oleju nierafinowanego;
  • 2 szczypty soli naturalnej, nierafinowanej;
  • 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego;
  • łyżka sezamu czarnego lub jasnego;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżeczka kurkumy.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną, mąkę, skrobię, olej, sok, sól i przyprawy należy zmiksować na gładko. Jeśli ciasto będzie za suche – trzeba dodać soku. Następnie dodać sezam i wymieszać. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dwuskładnikowy przepis na chleb z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 1,5 szklanki wody;
  • przyprawy dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę zalać wodą. Piec w temperaturze 110 stopni przez 30 minut.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama