Wielka kanapka z kurczakiem, warzywami i ciemnym chlebem.
©ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia

Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

 

Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek, czosnek, kurkuma i kolendra.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • łyżki,
  • patelni grillowej,
  • wykałaczek.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka (najlepiej czerwona),
  • 1 cebula,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 12 ml miodu,
  • 5 g kurkumy,
  • 5 g oregano,
  • szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry.

Sposób wykonania:

  • Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki.
  • Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron.
  • Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny.
  • Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym.

Smacznego!

Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni grillowej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 bagietka,
  • 4 liście sałaty karbowanej,
  • 1 ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
  • dwie gałązki kolendry,
  • 12 ml oliwy z oliwek,
  • pół limonki,
  • 5 g kminku,
  • 5 g kminu rzymskiego,
  • 10 g słodkiej papryki,
  • szczypta chili (często zapisywanej jako chilli).

Sposób wykonania:

  • Filety z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
  • Mięso lekko rozbij tłuczkiem i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Filety oprósz kminem rzymskim, kminkiem, słodką papryką i chili.
  • Pół porcji oliwy rozgrzej na patelni grillowej i ułóż mięso z kurczaka.
  • Flety smaż do zarumienia po obu stronach (około 8-10 minut).
  • Ogórek umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  • Z limonki wyciśnij sok.
  • Bagietki przekrój wzdłuż i połóż na 2-3 minuty na rozgrzanej patelni grillowej.
  • Pieczywo skrop pozostałą częścią oliwy z oliwek.
  • Mięso pokój w plastry (około 1, 5 cm) i ułóż na bagietkach.
  • Na każdej bagietce połóż po dwa liście sałaty, kilka plastrów ogórka i posyp cebulą.
  • Kanapki skrop sokiem z limonki i udekoruj gałązkami kolendry.

Smacznego!

Zapiekanka z kurczakiem, makaronem, pomidorami, papryką i żółtym serem

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • praski do czosnku,
  • naczynia żaroodpornego,
  • tarki.

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g ugotowanego makaronu świderki,
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka (najlepiej czerwona),
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 ml wody,
  • 12 ml oleju.

Sposób wykonania:

  • Umyj warzywa i pierś kurczaka.
  • Z pomidorów zdejmij skórkę a z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokój w paski.
  • Pierś kurczaka oczyść z tłustych elementów i pokrój w cienkie paski.
  • Cebulę obierz i posiekaj w pióra.
  • Olej rozgrzej na patelni i dodaj kurczaka.
  • Mięso oprósz solą i pieprzem i smaż około 5-7 minut.
  • Do piersi kurczaka dodaj warzywa. Całość duś pod przykryciem przez 10 minut.
  • Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i wodę.
  • Całość zamieszaj drewnianą łyżką i duś jeszcze przez 5 minut.
  • Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na makaron wyłóż warzywa z sosem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim powierzchnię zapiekanki na 5 minut przez końcem pieczenia.

Smacznego!

 

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Talerz z kaszą gryczaną zapieczoną z warzywami.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Gryczane kaszotto z warzywami i soczystym kurczakiem
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.   Przepis na kaszotto można modyfikować , dodając np. pieczarki lub kukurydzę. Danie wybornie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i rukoli. Smażona kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, dużej i małej miski, praski do czosnku, głębokiego talerza. Składniki: 1 czerwona papryka, 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej (podlinkuj @http_base@porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-gryczana-wartosci-odzywcze-jak-jesc-98562-r1/), 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula, 1 cukinia, 1 ząbek czosnku, 1 pojedyncza pierś kurczaka, pęczek szczypioru, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki oregano (suszonego), 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu i soli morskiej. Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj i usuń z niej tłuste elementy. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. W małej miseczce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę oregano, paprykę, sól i pieprz. Marynatę wlej do piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj z mięsem. Ugotowaną kaszę wyłóż na głęboki talerz i skrop sosem sojowym. Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 3 do 5 minut. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę i papryczkę chili umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oregano i duś pod przykryciem przez 5-7 minut. Na...

Filet z kurczaka zapieczony z ananasem. Podany z oliwką i świeżą bazylią.
©Maryna Voronova/Fotolia.com
Styl życia
Kurczak na słodko – sos z ananasem i roladki z żurawiną
Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.

Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.   Smak delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka podkreślają owoce, takie jak: ananasy, żurawina, morele, brzoskwinie i daktyle. Duszony kurczak z ananasem Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: rondla, noża, deski do krojenia, ręcznika papierowego, miski, wysokiej szklanki, talerza, patelni, drewnianej łyżki. Składniki (dla 4 osób) : 2 podwójne piersi kurczaka, 1 cebula, 75 ml soku z ananasa, 75 ml wody, szczypta soli himalajskiej , 1 ananas, 25 ml oleju, 1 łyżka przecieru pomidorowego , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 20 g mąki pszennej, Sposób wykonania: Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Wodę wlej do wysokiej szklanki i dodaj sok z ananasa. Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i przekrój ją na pół. Wsyp do miski mąkę i dodaj szczyptę soli. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój w podłużne paski i obtocz w mące. Połowę oleju rozgrzej na patelni i dodaj mięso. Smaż kurczaka do zarumienienia po obu stronach i przełóż go na płaski talerz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pozostałą część oleju rozgrzej w rondlu. Do rondla dodaj cebulę i smaż ją, aż do zeszklenia. Dodaj sok z ananasa, słodką paprykę i przecier pomidorowy. Stale mieszając drewnianą łyżką, duś całość około 5 minut. Do cebuli dodaj mięso i kostki ananasa. Wszystkie składniki wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut. Kurczaka podawaj z ryżem i surówką z marchewki. Smacznego! Roladki z kurczakiem i serem camembert Rada: Jeżeli po zawinięciu roladek, mięso rozchodzi się po bokach,...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner