Party Stories
danie z warzywami
Flickr/jeffreyw/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to świetne danie, do którego nie potrzeba już dodatków. Wszystko mamy gotowe od razu – mięso, warzywa i ziemniaki. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, a porcja wystarcza do nakarmienia kilku osób.

Kurczak z warzywami to świetne danie, do którego nie potrzeba już dodatków. Wszystko mamy gotowe od razu – mięso, warzywa i ziemniaki. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, a porcja wystarcza do nakarmienia kilku osób.

 

Potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • dużego naczynia żaroodpornego lub średniej blaszki do pieczenia.

 

Składniki:

  • 10 świeżych udek z kurczaka – jeżeli używamy mrożonych wówczas będzie trzeba je dzień wcześniej rozmrozić,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 0,5 kg fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej, świeża jak i mrożona,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawy: zioła prowansalskie (2 łyżeczki), ostra papryka (0,5 łyżeczki), słodka papryka (2 łyżeczki), rozmaryn (1,5 łyżeczki), 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy.

 

Czas przygotowania: 110 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj smakową oliwę, która posłuży do nasmarowania wszystkich warzyw i mięsa: do oleju dodaj sól – około pół łyżeczki, pieprz, sos sojowy, przyprawy i wyciśnięty lub starty na tarce czosnek.

2. Umyj, obierz i pokrój w słupki marchew, fasolkę umyj i pokrój jeśli jest świeża – a nie mrożona. Wrzuć warzywa do miski, dodaj kukurydzę (bez zalewy), smakową oliwę i dokładnie wymieszaj.

3. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 stopni.

4. Wyłóż warzywa na blaszkę lub naczynie żaroodporne.

5. Umyj mięso i natrzyj wcześniej przygotowaną oliwą, ułóż na warzywach.

6. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski i dodaj oliwę smakową i wymieszaj. Połóż na mięsie i warzywach.

7. Zapiekaj około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdź czy wszystko jest upieczone.

 

Kurczak z warzywami przyrządzony w ten sposób to danie, które można wykładać bezpośrednio na talerze, albo postawić naczynie lub blaszkę na stole, dzięki czemu każdy sam nałoży sobie porcję.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
gulasz na patelni
Flickr/ms.akr/CC BY 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Dietetyczny gulasz
Bezglutenowy i niskokaloryczny gulasz z kurczaka zawiera dużo białka i błonnika. Dostarcza mnóstwo witamin, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Sprawdź jak go przyrządzić.

Bezglutenowy i niskokaloryczny gulasz z kurczaka zawiera dużo białka i błonnika. Dostarcza mnóstwo witamin, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Sprawdź jak go przyrządzić. Gulasz z kurczaka tradycyjnie Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 30 dag), 30 dag pieczarek, 2 pory, 1 brokuł, 0,5 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, czosnek.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę i włóż do miski. 2. Wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na 5-10 minut. 3. Pokrój pory w talarki. 4. Oczyść i pokrój pieczarki. 5. Ugotuj brokuł w osolonej wodzie. Gotuj około 4 minut, po czym odcedź i podziel na różyczki. 6. Podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej, ponieważ smażysz bez tłuszczu). 7. Wlej bulion i duś pod przykryciem około 5 minut. 8. Dodaj pora i pieczarki, duś razem kolejne 5 minut. Mieszaj co jakiś czas. 9. Dodaj brokuł, duś wszystko jeszcze około 3 minut. 10. Dopraw pieprzem i solą. Gulasz z kurczaka w piekarniku Przygotuj dodatkowo naczynie żaroodporne i woreczek do pieczenia.   Składniki: 3 piersi z kurczaka (około 50 dag), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 1 papryka, sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Pokrój kurczaka w kostkę i przełóż do miski. 2. Pokrój cebulę i paprykę, dodaj razem z przyprawami i koncentratem do kurczaka, wymieszaj. 3. Przełóż wszystko do woreczka do pieczenia, zamknij go i włóż do naczynia żaroodpornego. 4. Piecz około 40 minut w temperaturze...

zapiekanka ziemniaczana
Flickr/Shawn Rossi/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem wersja podstawowa i zmodyfikowana – przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna. Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami – wersja podstawowa Potrzebujesz: naczynia do zapiekania z przykrywką lub blaszki do pieczenia i folii aluminiowej. Składniki: 400 g świeżej piersi z kurczaka, 15 średniej wielkości ziemniaków, 2 duże cebule cukrowe lub zwykłe, 1 kulka mozzarelli (100 g), 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz, zioła: oregano, papryka słodka, curry, olej – do smażenia i nasmarowania naczynia. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki, wrzuć do osolonego wrzątku i lekko podgotuj – na półtwardo. Odcedź i odparuj. 2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka na rozgrzany olej, posól. 3. Mięso umyj, pokrój w kostkę i usmaż z cebulą na wolnym ogniu do miękkości. 4. Włącz piekarnik, ustaw na 200 stopni. 5. Do cebuli i mięsa wsyp ziemniaki i delikatnie wymieszaj, dodaj czosnek i zioła. 6. Wysmaruj naczynie olejem i przełóż do niego zawartość garnka, lekko dociśnij całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. 7. Zapiekaj w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem – jeżeli nie masz naczynia z pokrywką, zastąp ją folią aluminiową (matową stroną do góry – ona pochłania ciepło). Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę/folię, aby mozzarella się...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner