danie z warzywami
Flickr/jeffreyw/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to świetne danie, do którego nie potrzeba już dodatków. Wszystko mamy gotowe od razu – mięso, warzywa i ziemniaki. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, a porcja wystarcza do nakarmienia kilku osób.

Kurczak z warzywami to świetne danie, do którego nie potrzeba już dodatków. Wszystko mamy gotowe od razu – mięso, warzywa i ziemniaki. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, a porcja wystarcza do nakarmienia kilku osób.

 

Potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • dużego naczynia żaroodpornego lub średniej blaszki do pieczenia.

 

Składniki:

  • 10 świeżych udek z kurczaka – jeżeli używamy mrożonych wówczas będzie trzeba je dzień wcześniej rozmrozić,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 0,5 kg fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej, świeża jak i mrożona,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawy: zioła prowansalskie (2 łyżeczki), ostra papryka (0,5 łyżeczki), słodka papryka (2 łyżeczki), rozmaryn (1,5 łyżeczki), 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy.

 

Czas przygotowania: 110 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj smakową oliwę, która posłuży do nasmarowania wszystkich warzyw i mięsa: do oleju dodaj sól – około pół łyżeczki, pieprz, sos sojowy, przyprawy i wyciśnięty lub starty na tarce czosnek.

2. Umyj, obierz i pokrój w słupki marchew, fasolkę umyj i pokrój jeśli jest świeża – a nie mrożona. Wrzuć warzywa do miski, dodaj kukurydzę (bez zalewy), smakową oliwę i dokładnie wymieszaj.

3. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 stopni.

4. Wyłóż warzywa na blaszkę lub naczynie żaroodporne.

5. Umyj mięso i natrzyj wcześniej przygotowaną oliwą, ułóż na warzywach.

6. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski i dodaj oliwę smakową i wymieszaj. Połóż na mięsie i warzywach.

7. Zapiekaj około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdź czy wszystko jest upieczone.

 

Kurczak z warzywami przyrządzony w ten sposób to danie, które można wykładać bezpośrednio na talerze, albo postawić naczynie lub blaszkę na stole, dzięki czemu każdy sam nałoży sobie porcję.

 

Smacznego!

 

gulasz na patelni
Flickr/ms.akr/CC BY 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Dietetyczny gulasz
Bezglutenowy i niskokaloryczny gulasz z kurczaka zawiera dużo białka i błonnika. Dostarcza mnóstwo witamin, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Sprawdź jak go przyrządzić.

Bezglutenowy i niskokaloryczny gulasz z kurczaka zawiera dużo białka i błonnika. Dostarcza mnóstwo witamin, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Sprawdź jak go przyrządzić. Gulasz z kurczaka tradycyjnie Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 30 dag), 30 dag pieczarek, 2 pory, 1 brokuł, 0,5 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, czosnek.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę i włóż do miski. 2. Wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na 5-10 minut. 3. Pokrój pory w talarki. 4. Oczyść i pokrój pieczarki. 5. Ugotuj brokuł w osolonej wodzie. Gotuj około 4 minut, po czym odcedź i podziel na różyczki. 6. Podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej, ponieważ smażysz bez tłuszczu). 7. Wlej bulion i duś pod przykryciem około 5 minut. 8. Dodaj pora i pieczarki, duś razem kolejne 5 minut. Mieszaj co jakiś czas. 9. Dodaj brokuł, duś wszystko jeszcze około 3 minut. 10. Dopraw pieprzem i solą. Gulasz z kurczaka w piekarniku Przygotuj dodatkowo naczynie żaroodporne i woreczek do pieczenia.   Składniki: 3 piersi z kurczaka (około 50 dag), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 1 papryka, sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Pokrój kurczaka w kostkę i przełóż do miski. 2. Pokrój cebulę i paprykę, dodaj razem z przyprawami i koncentratem do kurczaka, wymieszaj. 3. Przełóż wszystko do woreczka do pieczenia, zamknij go i włóż do naczynia żaroodpornego. 4. Piecz około 40 minut w temperaturze...

zapiekanka ziemniaczana
Flickr/Shawn Rossi/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem wersja podstawowa i zmodyfikowana – przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna. Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami – wersja podstawowa Potrzebujesz: naczynia do zapiekania z przykrywką lub blaszki do pieczenia i folii aluminiowej. Składniki: 400 g świeżej piersi z kurczaka, 15 średniej wielkości ziemniaków, 2 duże cebule cukrowe lub zwykłe, 1 kulka mozzarelli (100 g), 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz, zioła: oregano, papryka słodka, curry, olej – do smażenia i nasmarowania naczynia. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki, wrzuć do osolonego wrzątku i lekko podgotuj – na półtwardo. Odcedź i odparuj. 2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka na rozgrzany olej, posól. 3. Mięso umyj, pokrój w kostkę i usmaż z cebulą na wolnym ogniu do miękkości. 4. Włącz piekarnik, ustaw na 200 stopni. 5. Do cebuli i mięsa wsyp ziemniaki i delikatnie wymieszaj, dodaj czosnek i zioła. 6. Wysmaruj naczynie olejem i przełóż do niego zawartość garnka, lekko dociśnij całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. 7. Zapiekaj w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem – jeżeli nie masz naczynia z pokrywką, zastąp ją folią aluminiową (matową stroną do góry – ona pochłania ciepło). Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę/folię, aby mozzarella się...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner