Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki
Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.
Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.
Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek, czosnek, kurkuma i kolendra.
Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- miski,
- łyżki,
- patelni grillowej,
- wykałaczek.
Składniki na 5 porcji:
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 1 cukinia,
- 1 papryka (najlepiej czerwona),
- 1 cebula,
- 1 cytryna,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 12 ml miodu,
- 5 g kurkumy,
- 5 g oregano,
- szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry.
Sposób wykonania:
- Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki.
- Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
- Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron.
- Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny.
- Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym.
Smacznego!
Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni grillowej.
Składniki na 2 porcje:
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 1 bagietka,
- 4 liście sałaty karbowanej,
- 1 ogórek,
- 1 czerwona cebula,
- szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
- dwie gałązki kolendry,
- 12 ml oliwy z oliwek,
- pół limonki,
- 5 g kminku,
- 5 g kminu rzymskiego,
- 10 g słodkiej papryki,
- szczypta chili (często zapisywanej jako chilli).
Sposób wykonania:
- Filety z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
- Mięso lekko rozbij tłuczkiem i osusz ręcznikiem papierowym.
- Filety oprósz kminem rzymskim, kminkiem, słodką papryką i chili.
- Pół porcji oliwy rozgrzej na patelni grillowej i ułóż mięso z kurczaka.
- Flety smaż do zarumienia po obu stronach (około 8-10 minut).
- Ogórek umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Z limonki wyciśnij sok.
- Bagietki przekrój wzdłuż i połóż na 2-3 minuty na rozgrzanej patelni grillowej.
- Pieczywo skrop pozostałą częścią oliwy z oliwek.
- Mięso pokój w plastry (około 1, 5 cm) i ułóż na bagietkach.
- Na każdej bagietce połóż po dwa liście sałaty, kilka plastrów ogórka i posyp cebulą.
- Kanapki skrop sokiem z limonki i udekoruj gałązkami kolendry.
Smacznego!
Zapiekanka z kurczakiem, makaronem, pomidorami, papryką i żółtym serem
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- drewnianej łyżki,
- praski do czosnku,
- naczynia żaroodpornego,
- tarki.
Składniki na 4 porcje:
- 100 g ugotowanego makaronu świderki,
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka (najlepiej czerwona),
- 1 pomidor,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 ml wody,
- 12 ml oleju.
Sposób wykonania:
- Umyj warzywa i pierś kurczaka.
- Z pomidorów zdejmij skórkę a z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokój w paski.
- Pierś kurczaka oczyść z tłustych elementów i pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i posiekaj w pióra.
- Olej rozgrzej na patelni i dodaj kurczaka.
- Mięso oprósz solą i pieprzem i smaż około 5-7 minut.
- Do piersi kurczaka dodaj warzywa. Całość duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i wodę.
- Całość zamieszaj drewnianą łyżką i duś jeszcze przez 5 minut.
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na makaron wyłóż warzywa z sosem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim powierzchnię zapiekanki na 5 minut przez końcem pieczenia.
Smacznego!
- Znudziło ci się tradycyjne spaghetti z mięsem mielonym? Sprawdź, jak zrobić spaghetti z kurczakiem.
- A może kurczak z warzywami? Wypróbuj przepis na smaczne danie.
- Znasz już przepis na gulasz z kurczaka? Oto jego wersja dietetyczna.