Leczo i placki z kabaczka z czosnkiem: 2 smaczne i łatwe przepisy na kabaczka
Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.
Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.
Cisto na placki z cukinii można urozmaicić, dodając np. pestki dyni lub migdały. Jeżeli lubisz dania na ostro, dodaj 1 łyżeczkę ostrego chili.
Leczo z kabaczka i parówek, krok po kroku
Przygotuj wcześniej wysoką patelnię oraz duży garnek z przykrywką.
Składniki (na około 6 porcji):
- 1 duży kabaczek (około 700 gramów),
- 1 czerwona papryka,
- 2 duże pomidory,
- 5 parówek z indyka (całe opakowanie 215 gramów),
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka przyprawy do leczo lub gulaszu,
- około 100 mililitrów wody,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kabaczek obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- To samo zrób z papryką, tylko bez obierania ze skóry.
- Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki).
- Dodaj przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy i smaż około 10 minut.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś 10 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około 4 minuty (aż się zeszkli).
- Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Dodaj pokrojone parówki w plastry (około 1 centymetrowe) i smaż około 3 minuty.
- Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę.
- Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do parówek i wymieszaj.
- Całość smaż około 2 minuty.
- Pomidory z parówkami przełóż do garnka z leczo i wymieszaj.
- Dodaj sól i pieprz.
- Duś całość około 15 minut (aż kabaczek będzie miękki), mieszając co 5 minut.
Smacznego!
Placki z kabaczka, krok po kroku
Składniki (na około 10 placków):
- 1 średni kabaczek (około 600 gramów),
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kabaczek razem ze skórką i pestkami zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Starte warzywo umieść na sitku, posól i odstaw, aż puści sok.
- Rękami odciśnij nadmiar wody z cukinii.
- Miąższ umieść w wysokiej misce.
- Wbij całe jajko.
- Dodaj mąkę, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Ciasto na placki nakładaj łyżką zwilżoną w wodzie.
- Smaż na średnim ogniu 3 minuty na każą ze stron.
- Przełóż usmażone placki na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu).
Smacznego!
- Czosnek podkreśla smak tłustych mięs i owoców morza. Poznaj, nasz przepis na pyszną sałatkę z krewetkami koktajlowymi.
- Gęś apetycznie prezentuje się na stole. Zobacz, jak upiec całą gęś w piekarniku.
- Wyrazisty smak czosnku i wina tworzy ciekawe tło dla gęsiny. Sprawdź, jak przyrządzić duszoną gęś.