Pierniczki dla dzieci – przepis
Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.
Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.
Składniki na pierniczki:
- 2 kg mąki pszennej;
- 3 całe jajka i 5 żółtek;
- 65 dag cukru;
- 65 dag miodu;
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- opakowanie przyprawy do pierników;
- 4 łyżeczki amoniaku;
- 10 dag kakao;
- 35 dag masła;
- 30 dag smalcu;
- 0,5 szklanki zimnego mleka;
- cynamon;
- pieprz;
- gałka muszkatołowa.
Składniki na lukier:
- 30 dag cukru pudru;
- sok z całej wyciśniętej cytryny;
- woda.
Sposób przygotowania pierniczków:
Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych kształtów pierników ciasto należy włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec przez 10-15 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu pierniczków można polać je lukrem bądź ozdobić gorącą czekoladą, czy migdałami.
Sposób przygotowania lukru
Cukier puder należy rozpuścić razem z sokiem z cytryny w połowie szklanki gorącej wody. Jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać do niego cukru pudru, jeśli za gęsty, trzeba dolać gorącej wody.
- Czy wiesz, że pierniczki nie muszą mieć wyłącznie korzennego aromatu? Wypróbuj prosty przepis na pierniczki z miodem.
- Poeksperymentuj z wypiekami! Polecamy przepis na tartę z jabłkami.
- W domu pojawili się niezapowiedziani goście? Oto przepis na sernik na biszkoptach, czyli szybki deser na zimno.
- Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu. Sprawdź przepisy na tiramisu i semifreddo!