Reklama

Drugie śniadanie zazwyczaj jemy w pracy. Z tego względu powinno ono być łatwe do przyrządzenia, tak aby można było przygotować je rano przed pracą. Dobrze też jeśli jest pożywne i może zapewnić sytość aż do pory obiadowej. Takimi przykładami na zdrowe śniadanie do pracy są: sałatka z kaszą jaglaną, twarożek z grzankami oraz kanapka z awokado.

Reklama

Dobrze jest wstać o 20 minut wcześniej i przygotować śniadanie do pracy, zamiast kupować pączka, drożdżówkę czy batona, które są źródłem pustych kalorii i podsycają tylko głód.

Sałatka z kaszą jaglaną i ziarnem słonecznika

Składniki:

  • ok. 50 g kaszy jaglanej,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3-4 podarte na kawałki liście sałaty siewnej lub sałaty rzymskiej, garść rukoli, roszponki, surowego szpinaku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wypłucz kaszę w sitku pod bieżącą wodą.
  • Zalej kaszę ok. 150 ml zimnej wody.
  • Dodaj pół łyżeczki soli.
  • Gotuj kaszę przez 15 minut, następnie zostaw ją pod przykryciem przez 5 minut.
  • Wymieszaj oliwę z łyżeczką soku z cytryny, dodaj trochę pieprzu.
  • Pokrój paprykę w drobną kostkę, a pomidorki na połówki lub ćwiartki.
  • Sałatę wymieszaj z pozostałymi warzywami i sosem z oliwy.
  • Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.
  • Posyp wszystko ziarnami słonecznika.

Twarożek z grzankami

Składniki:

  • 150 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki lub 3 posiekane rzodkiewki,
  • 2 kromki białego chleba, np. chleba tostowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój chleb w kostkę.
  • Podsmaż pokrojony chleb na oleju tak, aby zarumienił się z obu stron.
  • Posyp grzanki ziołami prowansalskimi.
  • Twaróg rozgnieć z jogurtem, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  • Dodaj do twarogu posiekaną rzodkiewkę lub kiełki rzodkiewki, wymieszaj.
  • Posyp twarożek grzankami.

Kanapka z awokado i natką pietruszki

Składniki:

  • 2 kromki chleba albo jedna bułka,
  • pół dojrzałego awokado,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • świeża lub mrożona natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozsmaruj awokado na chlebie lub bułce.
  • Skrop je cytryną, przypraw solą i pieprzem.
  • Posyp kanapkę posiekaną natką pietruszki.
  • Przyłóż jedną kromkę drugą kromką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama