Trzy przepisy na zdrowe drugie śniadanie do pracy – sałatka z kaszą jaglaną, twarożek i kanapka z awokado
Drugie śniadanie zazwyczaj jemy w pracy. Z tego względu powinno ono być łatwe do przyrządzenia, tak aby można było przygotować je rano przed pracą. Dobrze też jeśli jest pożywne i może zapewnić sytość aż do pory obiadowej. Takimi przykładami na zdrowe śniadanie do pracy są: sałatka z kaszą jaglaną, twarożek z grzankami oraz kanapka z awokado.
Drugie śniadanie zazwyczaj jemy w pracy. Z tego względu powinno ono być łatwe do przyrządzenia, tak aby można było przygotować je rano przed pracą. Dobrze też jeśli jest pożywne i może zapewnić sytość aż do pory obiadowej. Takimi przykładami na zdrowe śniadanie do pracy są: sałatka z kaszą jaglaną, twarożek z grzankami oraz kanapka z awokado.
Dobrze jest wstać o 20 minut wcześniej i przygotować śniadanie do pracy, zamiast kupować pączka, drożdżówkę czy batona, które są źródłem pustych kalorii i podsycają tylko głód.
Sałatka z kaszą jaglaną i ziarnem słonecznika
Składniki:
- ok. 50 g kaszy jaglanej,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona papryka,
- 3-4 podarte na kawałki liście sałaty siewnej lub sałaty rzymskiej, garść rukoli, roszponki, surowego szpinaku,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- cytryna.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wypłucz kaszę w sitku pod bieżącą wodą.
- Zalej kaszę ok. 150 ml zimnej wody.
- Dodaj pół łyżeczki soli.
- Gotuj kaszę przez 15 minut, następnie zostaw ją pod przykryciem przez 5 minut.
- Wymieszaj oliwę z łyżeczką soku z cytryny, dodaj trochę pieprzu.
- Pokrój paprykę w drobną kostkę, a pomidorki na połówki lub ćwiartki.
- Sałatę wymieszaj z pozostałymi warzywami i sosem z oliwy.
- Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.
- Posyp wszystko ziarnami słonecznika.
Twarożek z grzankami
Składniki:
- 150 g chudego twarogu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki lub 3 posiekane rzodkiewki,
- 2 kromki białego chleba, np. chleba tostowego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- łyżka oleju rzepakowego.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój chleb w kostkę.
- Podsmaż pokrojony chleb na oleju tak, aby zarumienił się z obu stron.
- Posyp grzanki ziołami prowansalskimi.
- Twaróg rozgnieć z jogurtem, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Dodaj do twarogu posiekaną rzodkiewkę lub kiełki rzodkiewki, wymieszaj.
- Posyp twarożek grzankami.
Kanapka z awokado i natką pietruszki
Składniki:
- 2 kromki chleba albo jedna bułka,
- pół dojrzałego awokado,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- świeża lub mrożona natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozsmaruj awokado na chlebie lub bułce.
- Skrop je cytryną, przypraw solą i pieprzem.
- Posyp kanapkę posiekaną natką pietruszki.
- Przyłóż jedną kromkę drugą kromką.
- Zaczynasz karierę zawodową? Sprawdź, na czym polegają wstępne badania lekarskie do pracy i kiedy należy zrobić.
- Czy wiesz, że możesz starać się o zwrot kosztów dojazdu do pracy. Zobacz, jak go uzyskać.
- Płatki gryczane to świetne danie na początek dnia. Wypróbuj przepis na bezglutenowe śniadanie.