Płatki gryczane – idealne na wartościowe, bezglutenowe śniadanie
Płatki gryczane można jeść na śniadanie z mlekiem krowim, kozim, roślinnym lub wodą. Wystarczy dodać ulubione owoce aby otrzymać pełnowartościowy, bezglutenowy posiłek.
Płatki gryczane można jeść na śniadanie z mlekiem krowim, kozim, roślinnym lub wodą. Wystarczy dodać ulubione owoce aby otrzymać pełnowartościowy, bezglutenowy posiłek.
Płatki gryczane - właściwości
Płatki gryczane produkowane są z ziaren gryki zwyczajnej, która zawiera wiele cennych składników. Zawierają węglowodany w postaci skrobi i cukry proste. Oprócz tego, bogate są w białko i tłuszcze roślinne. Dostarczają organizmowi takich pierwiastków, jak magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i wapń. Są też źródłem witaminy E, B i PP. Dzięki zawartości licyny i leucyny wpływają korzystnie na pracę mózgu, poprawiając koncentrację. Ponadto, dzięki zawartości błonnika, płatki gryczane poprawiają perystaltykę jelit. Nie zawierają glutenu, zatem mogą być spożywane przez osoby, które wyłączają go z diety.
Płatki gryczane – kalorie
Wartość energetyczna płatków gryczanych wynosi 340 kcal/ 100 g
Płatki gryczane – przepis na bezglutenowe śniadanie
Składniki:
- 2-3 łyżki płatków gryczanych,
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- kawałek arbuza.
Sposób przygotowania:
Pojemniczek jogurtu naturalnego przelej do miseczki, dodaj mleko kokosowe i wsyp płatki gryczane. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec, na wierzch dodaj pokrojonego w kostkę arbuza.
- Koktajl błonnikowy korzystnie wpływa na organizm. Sprawdź 4 przepisy na koktajl z błonnikiem.
- Koktajl proteinowy, czyli białkowy. Wiesz jak go zrobić?
- Koktajl z cukinii to istna bomba witaminowa. Zobacz 5 przepisów z cukinią: koktajle z cukinii.