Pędy bambusa - dlaczego są takie zdrowe i jak je wykorzystać w kuchni? Proste przepisy
Pędy bambusa - dlaczego są takie zdrowe i jak je wykorzystać w kuchni? Proste przepisy
Bambus to tropikalna roślinna o imponującej właściwości szybkiego wzrostu - nawet 80 cm dziennie! Pędy bambusa są często wykorzystywane w kuchniach azjatyckich, przede wszystkim japońskiej i chińskiej. Ma charakterystyczny delikatny, słodko-gorzki smak, a do tego jest bardzo zdrowy. Łatwe i szybkie przepisy pozwolą Ci się zapoznać z tym niezwykłym składnikiem.
Pędy bambusa - dlaczego warto je jeść?
Pędy bambusa zawierają wiele witamin i składników odżywczych, takich jak:
- Błonnik pokarmowy, który reguluje ciśnienie i odpowiada za uczucie sytości.
- Witaminy m.in: A, B, E, ryboflawinę, niacynę czy kwas foliowy.
- Minerały - przede wszystkim potas, który obniża ciśnienie krwi, a także: sód, wapń, magnez, cynk, miedź, selen i inne.
- Lignany, które wspomagają odporność.
- Kwasy fenolowe, które zapobiegają nowotworom i mają działanie przeciwzapalne.
Dodatkowym atutem jest to, że pędy bambusa są niskokaloryczne. Idealnie sprawdzą się dla osób na diecie odchudzającej.
Jak przygotować pędy bambusa?
Pędy bambusa mają włókna i kremową barwę, są bardzo podobne do białych szparagów. Zanim zajmiemy się przygotowaniem pędów, trzeba ściągnąć z nich osłonki. Pędy powinno poddać się obróbce - upiec, ugotować, usmażyć lub zamarynować. Surowe pędy bambusa są ciężkostrawne. Czas gotowania to około 20-30 minut.
Przed gotowaniem pędy powinno się moczyć w letniej wodzie przez całą noc. Wynika to z faktu, że niektóre gatunki świeżych pędów zawierają w sobie cyjanek.
Pędy dostępne w sklepach - puszkach bądź słoikach, są gotowe do zjedzenia. Nie trzeba ich poddawać obróbce termicznej.
Pędy bambusa - szybkie i proste przepisy
Przepis na kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
- filet z kurczaka
- marchewka
- papryka
- cebula
- czosnek
- puszka pędów bambusa
- sos sojowy
- koncentrat pomidorowy
- pół szklanki soku z ananasa lub pomarańczy
- olej ryżowy
- cukier trzcinowy
- mąka ziemniaczana
- przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, sól, kurkuma
Sposób przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
- Filet kroimy w cienkie paseczki i obtaczamy w przyprawach.
- Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Dorzucamy na patelnię rozdrobniony czosnek i smażymy jeszcze minutę.
- Dodajemy 2 łyżki oleju ryżowego i smażymy kurczaka na średnim ogniu przez 3 minut.
- Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki.
- Dodajemy na patelnię i smażymy jeszcze 5- 7 minut.
- W szklance mieszamy 1/4 szklankę wody, pół szklanki soku, 2 łyżeczki koncentratu, łyżkę sosy sojowego, łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru.
- Zalewamy mięso z warzywami i czekamy aż sos zgęstnieje.
Do kurczaka idealnie pasuje ryż basmati lub jaśminowy.
Przepis na chińską sałatkę z pędami bambusa
- sałata pak choy, ew. rzymska lub kapusta pekińska
- puszka pędów bambusa
- kiełki fasoli mung
- marchewka
- cebula czerwona
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ziarna sezamu
Sałatę kroimy na podłużne paski. Pędy bambusa cienko siekamy. Marchewkę ścieramy tartką z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie składniki mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy sezamem białym lub czarnym.