Reklama

Bambus to tropikalna roślinna o imponującej właściwości szybkiego wzrostu - nawet 80 cm dziennie! Pędy bambusa są często wykorzystywane w kuchniach azjatyckich, przede wszystkim japońskiej i chińskiej. Ma charakterystyczny delikatny, słodko-gorzki smak, a do tego jest bardzo zdrowy. Łatwe i szybkie przepisy pozwolą Ci się zapoznać z tym niezwykłym składnikiem.

Reklama

Pędy bambusa - dlaczego warto je jeść?

Pędy bambusa zawierają wiele witamin i składników odżywczych, takich jak:

  • Błonnik pokarmowy, który reguluje ciśnienie i odpowiada za uczucie sytości.
  • Witaminy m.in: A, B, E, ryboflawinę, niacynę czy kwas foliowy.
  • Minerały - przede wszystkim potas, który obniża ciśnienie krwi, a także: sód, wapń, magnez, cynk, miedź, selen i inne.
  • Lignany, które wspomagają odporność.
  • Kwasy fenolowe, które zapobiegają nowotworom i mają działanie przeciwzapalne.

Dodatkowym atutem jest to, że pędy bambusa są niskokaloryczne. Idealnie sprawdzą się dla osób na diecie odchudzającej.

Jak przygotować pędy bambusa?

Pędy bambusa mają włókna i kremową barwę, są bardzo podobne do białych szparagów. Zanim zajmiemy się przygotowaniem pędów, trzeba ściągnąć z nich osłonki. Pędy powinno poddać się obróbce - upiec, ugotować, usmażyć lub zamarynować. Surowe pędy bambusa są ciężkostrawne. Czas gotowania to około 20-30 minut.

Przed gotowaniem pędy powinno się moczyć w letniej wodzie przez całą noc. Wynika to z faktu, że niektóre gatunki świeżych pędów zawierają w sobie cyjanek.

Pędy dostępne w sklepach - puszkach bądź słoikach, są gotowe do zjedzenia. Nie trzeba ich poddawać obróbce termicznej.

Pędy bambusa - szybkie i proste przepisy

Przepis na kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

  • filet z kurczaka
  • marchewka
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • puszka pędów bambusa
  • sos sojowy
  • koncentrat pomidorowy
  • pół szklanki soku z ananasa lub pomarańczy
  • olej ryżowy
  • cukier trzcinowy
  • mąka ziemniaczana
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, sól, kurkuma

Sposób przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

  1. Filet kroimy w cienkie paseczki i obtaczamy w przyprawach.
  2. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Dorzucamy na patelnię rozdrobniony czosnek i smażymy jeszcze minutę.
  3. Dodajemy 2 łyżki oleju ryżowego i smażymy kurczaka na średnim ogniu przez 3 minut.
  4. Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki.
  5. Dodajemy na patelnię i smażymy jeszcze 5- 7 minut.
  6. W szklance mieszamy 1/4 szklankę wody, pół szklanki soku, 2 łyżeczki koncentratu, łyżkę sosy sojowego, łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru.
  7. Zalewamy mięso z warzywami i czekamy aż sos zgęstnieje.

Do kurczaka idealnie pasuje ryż basmati lub jaśminowy.

Przepis na chińską sałatkę z pędami bambusa

  • sałata pak choy, ew. rzymska lub kapusta pekińska
  • puszka pędów bambusa
  • kiełki fasoli mung
  • marchewka
  • cebula czerwona
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ziarna sezamu

Sałatę kroimy na podłużne paski. Pędy bambusa cienko siekamy. Marchewkę ścieramy tartką z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie składniki mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy sezamem białym lub czarnym.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama