Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com
Styl życia

4 szybkie przepisy na dania ze szparagami

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

 

Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów.

Szparagi z jajkiem - przepis

Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować. Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.

 

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 4 jajka,
  • 10 dag masła,
  • sól.

 

Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 230°.
  • Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki.
  • Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia.
  • Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
  • Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty.
  • Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne.

Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem.

Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem

Składniki:

  • 8 szparagów,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 30 g parmezanu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • gotowy sos winegret,
  • natka pietruszki do przybrania.

 

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi.
  • Dokładnie je umyj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
  • Lekko osolone gotuj przez 3 minuty na parze (od zagotowania się wody).
  • Połóż je na talerzach, obłóż plastrami szynki, wiórkami parmezanu, posyp pieprzem i natką.
  • Podawaj z pieczywem jako samodzielne danie obiadowe.

Makaron z zielonymi szparagami i serem gorgonzola

Makaron i ser to doskonałe połączenie. Dodatek szparagów uszlachetni tą potrawę obiadową.

 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 300 g makaronu,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 1/2 szklanki śmietany 12%,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz i sól.

 

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Usuń zdrewniałe końcówki ze szparagów, umyj je dokładnie i pokrój na 3 cm kawałki.
  • Na roztopionym maśle smaż przez 3 minuty szparagi.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę.
  • Wlej na patelnie śmietanę, mleko, dodaj pokruszony ser.
  • Trzymaj na ogniu, mieszając, dopóki konsystencja sosu nie zmieni się w jednolitą.
  • Dopraw i wymieszaj na talerzach makaron z sosem.

Białe szparagi z grilla z boczkiem

Miłośnicy dań z grilla z pewnością docenią połączenie delikatnych szparagów, aromatycznego boczku i soku z cytryny.

 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • cienkie plasterki wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

 

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Owiń ściśle połówkę szparaga plasterkiem boczku i nadziej go na koniec patyczka do szaszłyka.
  • Na każdy patyczek nabij maksymalnie 7 roladek.
  • Skrop szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem i grilluj 3-5 minut z każdej strony.
  • Można podawać z połówkami grillowanych po 3 minuty połówek cytryny i wyciskać z nich sok już na talerzu.

 

Smacznego!

 

Sałatka ze szparagami
© saschanti/Fotolia.com
Styl życia
Najlepsze wiosenno-letnie sałatki ze szparagami – wegetariańskie i z mięsem
Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.

Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.   Najlepszym okresem na przygotowywanie sałatek ze szparagami jest wiosna i wczesne lato. Warto jak najlepiej wykorzystać krótki sezon na te delikatne warzywa . A w zimie można bazować na szparagach konserwowych z zalewy, ze słoika bądź puszki. Wegetariańska sałatka ze szparagami i serem Sałatka ze szparagami, kozim serem, szpinakiem, przepiórczymi jajkami i pomidorami to doskonała propozycja na bezmięsny obiad w upalny dzień. Jest odświeżająca, sycąca i zdrowa.   Składniki (na 1 osobę): 6 szparagów , 8 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki sera koziego pokrojonego w kosteczki, 2 łyżeczki pestek granatu, 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo, 1 garść szpinaku, 1/2 łyżeczki miodu, oliwa, sok z cytryny.   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Usuń zdrewniałe końcówki szparagów, umyj warzywa i owoce. Przekrój na pół szparagi, jajka i pomidorki.  Zalej szparagi w garnku wrzątkiem na 2 minuty, następnie przełóż je na 2 minuty do lodowatej wody . Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na płaskim talerzu. Sałatka ze szparagami i grillowanym kurczakiem Grillowany kurczak to doskonała baza warzywnych sałatek. W naszym przepisie wykorzystaliśmy świeże, wiosenne szparagi , lekko kwaśne szparagi i świeży tymianek.   Wskazówki: Do sałatki będą doskonale pasować czerwona fasola z puszki, kawałeczki suszonych pomidorów z zalewy, a także płatki migdałów. Jeśli nie lubisz jogurtu greckiego, możesz go zastąpić majonezem i śmietaną w proporcjach 1:1 ....

Szparagi z boczkiem
© sebastianreuter/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.   Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać. Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem Składniki (2 porcje dania): pęczek białych szparagów , piersi kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, świeże: sałata, rukola albo szpinak.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi. Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą. Pokrój mięso na filety Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką. Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem. Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą , sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki (2 porcje): pęczek zielonych szparagów, tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku, 3 łyżki startego parmezanu, dwa ząbki czosnku, oliwa z...

Szparagi jako afrodyzjak
© manu/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi jako afrodyzjak - jak przygotować szparagi na kolację
Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.

Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.   Jasna barwa szparagów spowodowana jest tym, że warzywa uprawiane są pod folią lub przysypywane ziemią , przez co mają ograniczony dostęp do słońca. Afrodyzjaki naturalne w domowej kuchni Charakterystyczny kształt szparagów, przypominających członek w stanie erekcji, budzi erotyczne skojarzenia. Popęd płciowy rodzi się w mózgu – już sam wygląd dania nasuwa odpowiednie skojarzenia.   To jednak niejedyne działanie tego naturalnego afrodyzjaku. Zawarte w szparagach fitoestrogeny mają podobne działanie, co żeński hormon estrogen, zwiększający popęd seksualny. Do tego zawarty w szparagach kwas foliowy wpływa na poziom histaminy we krwi. Histamina działa na naczynia krwionośne, powodując, między innymi, lepsze ukrwienie stref erogennych.   Szparagi, poza witaminami, zawierają wapń, fosfor i potas, wpływające na stan skóry , włosów i paznokci.   Przygotowując naturalne afrodyzjaki w domu pamiętaj , że szparagi najwygodniej gotować związując je nitką. Jeśli główki warzyw będą wystawać poza garnek, nie ulegną rozgotowaniu. Szparag nie straci więc swojego prowokującego, seksualnego kształtu. Sezon szparagowy rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. W tym okresie w sklepach pojawiają się świeże szparagi. Białe szparagi jako afrodyzjak Białe szparagi już od setek lat uważane są za afrodyzjak. Można je przyrządzać na wiele sposobów : gotować, smażyć, grillować i piec. W ponad 90% składają się z wody, przez co ich wartość kaloryczna jest niska – 100 gramów szparagów ma około 20 kalorii. W 100 gramach szparagów znajduje się ponad 2 gram błonnika, który poprawia przemianę materii....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner