Przepis na pastę oliwkową
Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.
Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.
Tapenada - prosty przepis na pastę z czarnych oliwek
Pasta z czarnych oliwek (tapenada) jest świetnym pomysłem na przekąskę w trakcie imprezy. Niepowtarzalny smak przekąski tkwi w dobrze doprawionych oliwkach. Jak zrobić pastę do smarowania pieczywa?
Składniki:
- czarne oliwki (200 g),
- papryka chili (1 sztuka),
- czosnek (2 ząbki),
- natka świeżej pietruszki,
- ocet balsamiczny (3 łyżki),
- oliwa (4 łyżki),
- sól,
- wybrane pieczywo.
Sposób przygotowania:
Czarne oliwki drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą miksera. Do zmiksowanych oliwek dodaj posiekaną ostrą paprykę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Pastę ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień tapenadę podawaj ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.
Smacznego!
- Pasta jajeczna jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Pasta jajeczna – przepisy.
- Lubisz proste smarowidła na kanapki? Pasta dr Budwig z oleju lnianego i twarogu.
- Awokado świetnie się sprawdza na kanapki. Pasta z awokado, czyli guacamole: przepis.
- Pasta z ciecierzycy to idealna przekąska. Hummus: właściwości, kalorie, przygotowanie.