Oliwki
Pixabay/Pixel1/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Oliwki – podstawa najzdrowszej diety świata

Oliwki są nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszych na świecie. Wielu tradycyjnych greckich dań nie można zaserwować bez dodatku oliwek lub oliwy z oliwek. Także i prawdziwej włoskiej pizzy nie podaje się wcale z ketchupem, a z oliwą. Na sekret oliwek składa się aż 7 właściwości, których razem próżno by szukać w jakimkolwiek innym naturalnym produkcie.

Oliwki są nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszych na świecie. Wielu tradycyjnych greckich dań nie można zaserwować bez dodatku oliwek lub oliwy z oliwek. Także i prawdziwej włoskiej pizzy nie podaje się wcale z ketchupem, a z oliwą. Na sekret oliwek składa się aż 7 właściwości, których razem próżno by szukać w jakimkolwiek innym naturalnym produkcie.

 

Już dziś pobierz oferowane przez PizzaPortal kupony i zamów sobie ulubioną sałatkę grecką z oliwkami!

Oliwki warto jeść, ponieważ:
 

1. Zawierają duże ilości antyoksydantów, w tym kwasu oleinowego, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi. Antyoksydanty, oprócz tego, że zapobiegają chorobom nowotworowym, chronią serce i naczynia krwionośne – zmniejszają więc ryzyko chorób układu krążenia.

 

2. Oliwki obniżają poziom złego cholesterolu odpowiedzialnego m.in. za powstawanie miażdżycy. Zawarte w nich sterole hamują wchłanianie jelitowe LDL. Badania wykazały, że wprowadzenie do diety oliwy z oliwek zamiast tłuszczów i olejów roślinnych może zmniejszyć ilość złego cholesterolu we krwi aż o 20%.

 

3. Wspomagają odchudzanie – są niskokaloryczne (100 g oliwek to tylko 125 kcal), lekkostrawne i zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dodatkowo oliwki wspomagają metabolizm poprzez stymulowanie wątroby do wydzielania kwasów żółciowych, za co odpowiadają obecne w oliwkach alkohole trójterpenowe. Dzięki temu wątroba szybciej oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Poza tym ważną właściwością oliwek jest ich zdolność do powodowania uczucia sytości. Eliminują więc zachcianki, także na słodycze. Brak apetytu na słodycze sprawia, że poziom cukru we krwi spada, ale jeszcze bardziej ten proces wzmaga obecność w oliwkach jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

4. Znajduje się w nich prowitamina A, czyli witamina młodości, która rzeczywiście odmładza, bo ma świetny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci, a także na ostrość widzenia. Poza tym zawierają witaminy B, C, E, które są niezbędne w walce z wolnymi rodnikami. Ponoć zjadanie codziennie 7 oliwek może zapewnić długowieczność.

 

5. Zjadamy je w formie kiszonej – świeże, zerwane prosto z drzewa, nie nadają się do jedzenia ze względu na gorzki smak. Oliwki kupowane przez nas w zalewie mają zatem wszelkie zalety wspólne wszystkim kiszonkom. Przede wszystkim są naturalnymi probiotykami – jako źródło kwasu mlekowego powstałego w czasie fermentacji oczyszczają organizm i wzmacniają jego układ odpornościowy. Poza tym, również dzięki zawartości kwasu mlekowego, regulują florę bakteryjną w jelitach i biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B.


6. Działają kojąco na układ nerwowy. Zawierają fosfolipidy, które są podstawowym składnikiem błon komórkowych, zwłaszcza błon komórek nerwowych oraz miedź, chroniącą włókna nerwowe i działającą przeciwbólowo. Nacieranie ciała oliwą pomaga redukować stres, a regularne jedzenie oliwek zapobiega migrenom.


7. Są naturalnym afrodyzjakiem – w ich składzie znajdują się estrony, czyli żeńskie hormony płciowe. Wzrost ilości estronów w organizmie kobiety zwiększa jej popęd seksualny. Oliwki zapisały się w mitologii i sztuce narodów śródziemnomorskich jako symbol młodości i płodności.

 

Oprócz tego, że oliwki wywierają niebagatelny wpływ na zdrowie i kondycję organizmu, stanowią wszechstronny dodatek do potraw. Pizze, makarony, sosy, sałatki, a także wszelkie dania mięsne zyskują bardzo wiele po dodaniu do nich tego śródziemnomorskiego przysmaku – zarówno w odmianie zielonej, jak i czarnej. Można je jeść także w formie przekąsek nadziewanych serem, czosnkiem, migdałami, papryką czy anchois bądź pod postacią popularnej prowansalskiej pasty do pieczywa – tapenady.

 

owoce cytrusowe
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Skarbnica zdrowia – cytrusy
Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfrutyy, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.   Owoce cytrusowe skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika. Są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C. To doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy. Właściwości owoców cytrusowych Mandarynki – dzięki dużej zawartości witaminy A, chronią przed chorobami oczu (także jaskrą i zaćmą) i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Te owoce cytrusowe są także bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i hamującej rozwój wolnych rodników. Pomagają również zapobiegać cukrzycy typu 2 i wspomagają utratę wagi.   Pomarańcze – oprócz witaminy C, zawierają także wiele witamin z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy), potas i błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływają na przemianę materii, regulują pracę serca i wzmacniają organizm. Dzięki zawartości hesperydyny pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.   Pomelo – jest symbolem szczęścia i śmiało można powiedzieć, że zasługuje na to ze względu na swoje cudowne właściwości. Znajdujące się w miąższu i skórce pektyny zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a bioflawonidy, które można znaleźć także w skórce i błonkach między cząstkami owocu, są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój komórek nowotworowych. Błony zazwyczaj są usuwane ze względu na bardzo gorzki smak. Owoc ponadto...

oliwa z oliwek i zielone oliwki
©KMNPhoto/Fotolia.com
Styl życia
Oliwa z oliwek – zastosowanie, właściwości, rodzaje i przepis na oliwę ziołową
Spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza rozwój miażdżycy, astmy, nadciśnienia i nowotworów. Znajdują się w niej kwasy olejowe, oraz witaminy A, E, D i K. Warto dodawać ją do sałatek, smażenia oraz dań z makaronem. Oliwę z oliwek klasyfikuje się pod względem zawartości kwasów olejowych. Główne rodzaje to extra virgin, virgin, lampante oraz oliwa z wytłoczyn.

Spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza rozwój miażdżycy, astmy, nadciśnienia i nowotworów. Znajdują się w niej kwasy olejowe, oraz witaminy A, E, D i K. Warto dodawać ją do sałatek, smażenia oraz dań z makaronem. Oliwę z oliwek klasyfikuje się pod względem zawartości kwasów olejowych. Główne rodzaje to extra virgin, virgin, lampante oraz oliwa z wytłoczyn. Drzewo oliwkowe żyje nawet do 2000 lat i do końca wydaje owoce. Zbiory oliwek odbywają się jesienią. Z 500 kg owoców powstaje średnio 60 l oliwy. Oliwa z oliwek – właściwości Oliwa z oliwek zawiera jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe , które hamują rozwój miażdżycy oraz obniżają ciśnienie krwi . Oliwa jest bogata w kwas oleinowy, który ma działanie przeciwalergiczne oraz chroniące przed astmą. W tym produkcie znajdują się znaczne ilości przeciwutleniaczy (z przewagą polifenoli), które przeciwdziałają starzeniu się organizmu oraz zmniejszają ryzyko nowotworów. Ponadto w oliwie znajdują się witaminy A, E, D oraz K, które działają przeciwzakrzepowo oraz usprawniają proces trawienia. Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni Oliwa z pierwszego tłoczenia świetnie smakuje w połączeniu z sałatką, warzywami oraz wszystkimi daniami z makaronem. Można na niej też smażyć do temperatury 200 stopni, jednak straci wtedy wiele dobroczynnych składników odżywczych. Oliwę należy przechowywać w chłodnym miejscu, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzyma swoje właściwości. Jednak temperatura poniżej 8 stopni sprawi, że produkt ten zmętnieje. Optymalny czas przechowywania oliwy po odkręceniu to 3 miesiące. Rodzaje oliwy z oliwek – extra virgin, virgin, lampante, z wytłoczyn Oliwa z oliwek jest najczęściej stosowana przez mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego. Do produkcji tego tłuszczu...

Kolorowa sałatka z oliwkami i kurczakiem.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z oliwkami i serem feta, kurczakiem oraz z jajkiem - przepisy
Pyszna sałatka z oliwek powstanie po dodaniu do niej papryki, pomidora oraz sera feta. Idealna przystawka to sałata z kurczakiem, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Ten ostatni składnik idealnie komponuje się także z jajkami.

Pyszna sałatka z oliwek powstanie po dodaniu do niej papryki, pomidora oraz sera feta. Idealna przystawka to sałata z kurczakiem, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Ten ostatni składnik idealnie komponuje się także z jajkami.   Oliwki zawierają witaminy A , C i E oraz zdrowe tłuszcze . Poprawiają trawienie i odporność. Dostępne są trzy rodzaje oliwek : czarne, zielone i nieco mniej znane – czerwone. Warto włączyć ten zdrowy dodatek do swojej diety, np. w postaci sałatek.   Sałatka z oliwkami i serem feta   Składniki: 1 pomidor, 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka, 1 sałata, 1 młoda cebula, 1 pęczek rzodkiewek, opakowanie sera feta, dowolna ilość oliwek: zielonych i czarnych, 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki wody.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut   Sposób przygotowania: Umyj paprykę, pomidora i rzodkiewki, a następnie pokrój je w kostkę. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój oliwki. Wymieszaj wymienione wyżej składniki. Umyj sałatę, porwij jej liście i dodaj do sałatki, Przygotuj sos: obierz i wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego oliwę z oliwek, musztardę oraz wodę. Polej warzywa i oliwki sosem. Pokrój ser feta i udekoruj nim sałatkę.   Sałatka z oliwkami i kurczakiem   Składniki: 1 pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 8 pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 1 sałata, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu jabłkowego , szczypta oregano, szczypta pieprzu, szczypta soli.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: Umyj kurczaka, oczyść go z błonek, a następnie osusz. Oprósz mięso...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner