Reklama

Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.

Reklama

Pastę jajeczną przyrządzisz już z kilku składników. Najlepiej smakuje razem z pomidorem. Możesz ją też jeść z pieczywem. Pastę z jajek lubią zarówno dzieci, jak i dorośli.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Pasta jajeczna z tuńczykiem to świetny pomysł na śniadanie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 łyżeczka jogurtu,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odsącz tuńczyka z zalewy,
  • Obierz jajka i pokrój je w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
  • Drobno posiekaj cebulkę.
  • Wymieszaj tuńczyka, jajka i cebulę z jogurtem, majonezem oraz musztardą.
  • Posól i dodaj pieprz do smaku.

Pasta jajeczna z serem

Pastę jajeczną z serem możesz zabrać do szkoły lub pracy.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja na twardo,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój jaja oraz ogórki w drobną kosteczkę.
  • Odsącz ogórki z nadmiaru soku.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Zetrzyj ser na tarce.
  • Wsyp warzywa i jaja do miseczki. Dodaj do nich majonez, musztardę, ser.
  • Dopraw pastę pieprzem i solą.

Pasta jajeczna bez majonezu

Pasta jajeczna bez majonezu to świetna propozycja dla osób, które się odchudzają.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja na twardo,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki rukoli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa i zblenduj je.
  • Wrzuć do blendera obrane jaja oraz łyżkę masła.
  • Dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem jest smaczna i sycąca.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja na twardo,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 100 g serka topionego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz jaja. Pokrój je w drobną kosteczkę bądź zetrzyj na tarce.
  • Opłucz i posiekaj szczypiorek. Dodaj go do jajek.
  • Wymieszaj jaja i szczypiorek z majonezem, serem.
  • Dopraw pastę solą i pieprzem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama