Pasta jajeczna i jej odmiany: z tuńczykiem, ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bez majonezu
Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.
Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.
Pastę jajeczną przyrządzisz już z kilku składników. Najlepiej smakuje razem z pomidorem. Możesz ją też jeść z pieczywem. Pastę z jajek lubią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem to świetny pomysł na śniadanie.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 łyżeczka jogurtu,
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odsącz tuńczyka z zalewy,
- Obierz jajka i pokrój je w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
- Drobno posiekaj cebulkę.
- Wymieszaj tuńczyka, jajka i cebulę z jogurtem, majonezem oraz musztardą.
- Posól i dodaj pieprz do smaku.
Pasta jajeczna z serem
Pastę jajeczną z serem możesz zabrać do szkoły lub pracy.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jaja na twardo,
- 1 ogórek kiszony,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój jaja oraz ogórki w drobną kosteczkę.
- Odsącz ogórki z nadmiaru soku.
- Posiekaj szczypiorek.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Wsyp warzywa i jaja do miseczki. Dodaj do nich majonez, musztardę, ser.
- Dopraw pastę pieprzem i solą.
Pasta jajeczna bez majonezu
Pasta jajeczna bez majonezu to świetna propozycja dla osób, które się odchudzają.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jaja na twardo,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki rukoli,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa i zblenduj je.
- Wrzuć do blendera obrane jaja oraz łyżkę masła.
- Dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem jest smaczna i sycąca.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jaja na twardo,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 100 g serka topionego,
- 1 łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz jaja. Pokrój je w drobną kosteczkę bądź zetrzyj na tarce.
- Opłucz i posiekaj szczypiorek. Dodaj go do jajek.
- Wymieszaj jaja i szczypiorek z majonezem, serem.
- Dopraw pastę solą i pieprzem.
Smacznego!
- Lubisz proste smarowidła na kanapki? Pasta dr Budwig z oleju lnianego i twarogu.
- Pasta oliwkowa jest świetna do pieczywa. Pasta oliwkowa czyli tapenada: przepis.
- Awokado świetnie się sprawdza na kanapki. Pasta z awokado, czyli guacamole: przepis.
- Pasta z ciecierzycy to idealna przekąska. Hummus: właściwości, kalorie, przygotowanie.