Owoce aceroli są wartościowym źródłem witaminy C i antyoksydantów
Owoce aceroli (nazywanej inaczej wiśnią z Barbados) zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Ta witamina wzmacnia odporność. Acerola zawiera również związki, które hamują działanie wolnych rodników, a także potas.
Owoce aceroli (nazywanej inaczej wiśnią z Barbados) zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Ta witamina wzmacnia odporność. Acerola zawiera również związki, które hamują działanie wolnych rodników, a także potas.
Acerola zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. W jednym 4,5-gramowym owocu znajduje się jej tyle, co w kilogramie cytryn. Szklanka soku z aceroli może mieć tyle witaminy C co 14 litrów soku z pomarańczy.
Wartości odżywcze zawarte w owocach aceroli
100 g owoców aceroli zawiera:
- 32 kilokalorie,
- 7,69 gramów węglowodanów,
- 1,1 grama błonnika,
- 0,4 grama białka,
- 0,3 grama tłuszczu,
- 0,9 grama wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- 0,82 grama jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- 0,068 nasyconych kwasów tłuszczowych.
Właściwości owoców aceroli
Oto najważniejsze właściwości owoców aceroli:
- Owoce aceroli mają dosyć kwaśny smak. Delikatna skórka i soczystość miąższu wynagradzają tę niedogodność. Smak aceroli lubią nawet dzieci.
- Witamina C w aceroli jest witaminą naturalną, a więc bardzo dobrze przyswajalną.
- W soku z aceroli znajduje się aż 17 karotenoidów. Odpowiadają one za prawidłowe widzenie, wzmacniają odporność i zapobiegają chorobom serca. Ponadto przyspieszają też opalanie. Karotenoidy zwalczają też działanie wolnych rodników.
- Owoce aceroli zawierają też antocyjany i flawonole, również będące antyoksydantami. Antocyjany wpływają na dobry wzrok i działają przeciwalergiczne oraz przeciwzapalnie. Poprawiają też pracę serca.
Witaminy zawarte w owocach aceroli
Acerola w 100 gramach owoców zawiera:
- 1677 miligramów witaminy C,
- 0,4 miligrama niacyny,
- 0,18 miligrama witaminy E,
- 0,09 miligrama witaminy B6,
- 0,06 miligrama ryboflawiny,
- 0,02 miligrama tiaminy,
- 14 µg kwasu foliowego,
- 767 IU witaminy A.
Minerały zawarte w owocach aceroli
Owoce aceroli zawierają także minerały. W 100 gramach są ich następujące ilości:
- 146 miligramów potasu,
- 18 miligramów magnezu,
- 12 miligramów wapnia,
- 11 miligramów fosforu,
- 7 miligramów sodu,
- 0,2 miligrama żelaza,
- 0,1 miligrama cynku.
Zastosowanie owoców aceroli
Świeże owoce aceroli są bardzo delikatne i łatwo się psują. Z aceroli można zrobić sok. Pyszne desery powstaną zarówno ze świeżych owoców, jak i z użyciem soku. Dodaje się je do dżemów, lodów, galaretek lub kompotów.
- Lubisz owoce? Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce jagodowe.
- Czy wiesz, że jagody korzystnie wpływają na zdrowie? Poznaj właściwości czarnych jagód.
- Wiśnie nie tylko wspomagają odchudzanie, ale też spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oto wartości odżywcze wiśni.