Przepis i właściwości oleju z pestek dyni. Wypróbuj sałatki i pasty kanapkowe z olejem dyniowym
Olej z pestek dyni przygotowuje się, łącząc nasiona i słoną wodę. Ten tłuszcz działa korzystnie m.in. na układ moczowy. Olej dyniowy nadaje się do przygotowania past na kanapki oraz do sałatek.
Olej z pestek dyni przygotowuje się, łącząc nasiona i słoną wodę. Ten tłuszcz działa korzystnie m.in. na układ moczowy. Olej dyniowy nadaje się do przygotowania past na kanapki oraz do sałatek.
Olej z pestek dyni należy przechowywać w ciemnych, dobrze zamkniętych butelkach. Dzięki temu zachowuje swoje cenne właściwości. Po otwarciu, nadaje się do spożycia przez 3 miesiące.
Przepis na olej z pestek dyni
Do przygotowania 1 litra oleju z pestek dyni potrzeba aż 30 warzyw. Daje to około 2,5 kg pestek.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij z dyni miękki miąższ z pestkami.
- Oczyść wnętrze warzywa i włóż je do piekarnika, aby je osuszyć lub upiec.
- Obierz pestki z otaczającej je łupinki, a następnie je zmiel.
- Tak powstałą mączkę wymieszaj z 1,5-2 litrami słonej wody. Sprawi to, że tłuszcz z pestek oddzieli się od białka.
- Upraż powyższą mieszankę w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni Celsjusza.
- Wytłocz olej na zimno, używając praski.
Właściwości oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zarówno omega-6, jak i omega-3. Może być stosowany jako osłona, np. podczas przyjmowania antybiotyków. Do ochrony mikroflory jelitowej wystarczą 3 łyżeczki oleju na dzień. Działa on korzystnie także na układ moczowy, zapobiegając przerostowi prostaty. Pozwala się też pozbyć infekcji układu oddechowego.
Przepisy na sałatki z olejem z pestek dyni
Sałatka z pomidorem, serem feta oraz mieszanką sałat
Składniki:
- 150-200 g mieszanki różnych sałat,
- 1 pomidor,
- 100 g (pół kostki) sera sałatkowo-kanapkowego feta,
- 2 łyżki oleju z pestek dyni.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj sałatę oraz pomidora.
- Pokrój pomidora oraz ser w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i dolej do nich 2 łyżki oleju z pestek dyni.
Sałatka z groszkiem konserwowym i octem balsamicznym
Składniki:
- 1 sałata lodowa,
- 1 marchewka,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 3 łyżki oleju z pestek dyni,
- szczypta suszonego czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj sałatę i porwij ją na niewielkie kawałki.
- Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki jarzynowej.
- Odsącz groszek z zalewy i opłucz go pod bieżącą wodą.
- Wymieszaj warzywa i polej je sosem przygotowanym z octu, oleju, suszonego czosnku oraz soli i pieprzu.
Pasta z olejem z pestek dyni - przepisy
Pasta z tofu i musztardą
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego,
- 2 gruszki,
- 1 garść uprażonych na suchej patelni,
- 2 łyżki oleju z pestek dyni,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Upraż pestki dyni na suchej patelni. Mieszaj je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Zdejmij je z ognia, gdy zaczną pachnieć.
- Pozostaw uprażone pestki do ostygnięcia.
- Umyj i pokrój gruszki w drobną kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Pasta ze szczypiorkiem i twarogiem
Składniki:
- 200 g twarogu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 1 łyżka oleju z pestek dyni,
- 4 łyżki uprażonych pestek z dyni,
- 1 pęczek szczypiorku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Upraż pestki dyni na suchej patelni i pozostaw je do ostygnięcia,
- Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku, zmiksuj w malakserze.
- Umyj i pokrój szczypior, a następnie polej nim pastę.
Smacznego!