Przyczyny, objawy i leczenie nietolerancji histaminy
Histamina uwalniania jest w organizmie głównie pod wpływem reakcji alergicznej. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO, rozkładającego alergen w organizmie.
Histamina uwalniania jest w organizmie głównie pod wpływem reakcji alergicznej. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO, rozkładającego alergen w organizmie.
Na nietolerancję histaminy cierpi 1 na 100 osób. Schorzenie najczęściej dotyka osób w średnim wieku – ok. 40-50. roku życia.
Histamina w organizmie – rola i przyczyny nietolerancji
Histamina to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w organizmie oraz w niektórych produktach i napojach. Związek wykorzystywany jest do produkcji leków hamujących reakcję alergiczną. Miejsca występowania histaminy to, m.in.: skóra, płuca i błona śluzowa przewodu pokarmowego. Rolą histaminy jest pobudzanie produkcji kwasu żółciowego, wywoływanie objawów stanu zapalnego i reakcji alergicznych. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO (diaminooksydazy), który rozkłada histaminę. Niedobór DAO skutkuje podwyższeniem poziomu histaminy w organizmie i wystąpieniem objawów przypominających reakcję alergiczną. Inne czynniki podnoszące poziom histaminy w organizmie to, np.:
- antybiotyki,
- stres,
- stany zapalne,
- niektóre leki (np. morfina),
- związki amonowe,
- użądlenia owadów,
- produkty żywnościowe.
Pokarmy i napoje zawierające histaminę
Poziom histaminy zawarty w danym produkcie uwarunkowany jest jego stopniem świeżości i dojrzałości – mocno dojrzałe owoce i warzywa zawierają więcej histaminy niż te świeże i mniej dojrzałe.
Produkty zawierające histaminę:
- czerwone wino,
- kiszona kapusta,
- pizza,
- wędzone i puszkowane ryby,
- wędzone mięso,
- pomidory,
- bakłażany,
- szpinak,
- truskawki,
- kakao,
- warzywa w puszkach,
- mandarynki,
- śliwki,
- sery dojrzewające,
- kawa,
- herbata,
- orzechy,
- szampan,
- wyroby zawierające drożdże,
- sos sojowy.
Jak objawia się nietolerancja histaminy?
Nietolerancja histaminy może objawiać się bólami brzucha i biegunką. Najczęstsze symptomy to:
- świąd skóry,
- skurcze mięśni,
- rozszerzenie naczyń krwionośnych,
- opuchlizna,
- problemy ze snem,
- mdłości,
- wysypka,
- kichanie,
- wodnisty katar,
- trudności z oddychaniem,
- łzawienie z oczu,
- bóle głowy,
- kaszel,
- zaburzenia pracy serca,
- obniżone ciśnienie krwi.
Leczenie nietolerancji histaminy
Postępowanie diagnostyczne polega na wykonaniu testu na aktywność enzymu DAO we krwi. Leczenie nietolerancji histaminy polega na wyeliminowaniu z diety produktów będących źródłem alergenu. Stopniowa rezygnacja z niektórych posiłków i napojów, skutkuje złagodzeniem lub ustąpieniem objawów.
Produkty zalecane w diecie niskohistaminowej
Osoby, które cierpią na nietolerancję histaminy, powinny sięgać po świeże i niskoprzetworzone produkty. Na liście zalecanej żywności znajdują się:
- produkty zbożowe (np. ryż, płatki owsiane, kukurydza),
- nabiał (np. maślanka, twaróg),
- warzywa (np. marchewka, ziemniaki, papryka, sałaty, kalafior),
- owoce (np. jagody, porzeczki, melony, brzoskwinie),
- mięsa (np. indyk, wołowina, wędliny pieczone i gotowane),
- ryby świeże o jasnym mięsie (np. sola, dorsz).
- Przyczyny alergii różnią się w zależności od rodzaju uczulenia. Przyczyny alergii wziewnej, skórnej i pokarmowej.
- Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa. Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa: czym się różnią?
- Alergeny pokarmowe można wykryć dzięki testom na alergię. Testy na alergię pokarmową. Kiedy i jak je wykonać?