Reklama

Histamina uwalniania jest w organizmie głównie pod wpływem reakcji alergicznej. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO, rozkładającego alergen w organizmie.

Reklama

Na nietolerancję histaminy cierpi 1 na 100 osób. Schorzenie najczęściej dotyka osób w średnim wieku – ok. 40-50. roku życia.

Histamina w organizmie – rola i przyczyny nietolerancji

Histamina to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w organizmie oraz w niektórych produktach i napojach. Związek wykorzystywany jest do produkcji leków hamujących reakcję alergiczną. Miejsca występowania histaminy to, m.in.: skóra, płuca i błona śluzowa przewodu pokarmowego. Rolą histaminy jest pobudzanie produkcji kwasu żółciowego, wywoływanie objawów stanu zapalnego i reakcji alergicznych. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO (diaminooksydazy), który rozkłada histaminę. Niedobór DAO skutkuje podwyższeniem poziomu histaminy w organizmie i wystąpieniem objawów przypominających reakcję alergiczną. Inne czynniki podnoszące poziom histaminy w organizmie to, np.:

  • antybiotyki,
  • stres,
  • stany zapalne,
  • niektóre leki (np. morfina),
  • związki amonowe,
  • użądlenia owadów,
  • produkty żywnościowe.

Pokarmy i napoje zawierające histaminę

Poziom histaminy zawarty w danym produkcie uwarunkowany jest jego stopniem świeżości i dojrzałości – mocno dojrzałe owoce i warzywa zawierają więcej histaminy niż te świeże i mniej dojrzałe.

Produkty zawierające histaminę:

  • czerwone wino,
  • kiszona kapusta,
  • pizza,
  • wędzone i puszkowane ryby,
  • wędzone mięso,
  • pomidory,
  • bakłażany,
  • szpinak,
  • truskawki,
  • kakao,
  • warzywa w puszkach,
  • mandarynki,
  • śliwki,
  • sery dojrzewające,
  • kawa,
  • herbata,
  • orzechy,
  • szampan,
  • wyroby zawierające drożdże,
  • sos sojowy.

Jak objawia się nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy może objawiać się bólami brzucha i biegunką. Najczęstsze symptomy to:

  • świąd skóry,
  • skurcze mięśni,
  • rozszerzenie naczyń krwionośnych,
  • opuchlizna,
  • problemy ze snem,
  • mdłości,
  • wysypka,
  • kichanie,
  • wodnisty katar,
  • trudności z oddychaniem,
  • łzawienie z oczu,
  • bóle głowy,
  • kaszel,
  • zaburzenia pracy serca,
  • obniżone ciśnienie krwi.

Leczenie nietolerancji histaminy

Postępowanie diagnostyczne polega na wykonaniu testu na aktywność enzymu DAO we krwi. Leczenie nietolerancji histaminy polega na wyeliminowaniu z diety produktów będących źródłem alergenu. Stopniowa rezygnacja z niektórych posiłków i napojów, skutkuje złagodzeniem lub ustąpieniem objawów.

Produkty zalecane w diecie niskohistaminowej

Osoby, które cierpią na nietolerancję histaminy, powinny sięgać po świeże i niskoprzetworzone produkty. Na liście zalecanej żywności znajdują się:

  • produkty zbożowe (np. ryż, płatki owsiane, kukurydza),
  • nabiał (np. maślanka, twaróg),
  • warzywa (np. marchewka, ziemniaki, papryka, sałaty, kalafior),
  • owoce (np. jagody, porzeczki, melony, brzoskwinie),
  • mięsa (np. indyk, wołowina, wędliny pieczone i gotowane),
  • ryby świeże o jasnym mięsie (np. sola, dorsz).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama