Dieta na niedobór estrogenu: soja, czosnek i czerwone wino
Estrogeny to trzy podobne chemicznie hormony: estron, estriol i estradiol. Nazywa się je hormonami żeńskimi, ponieważ produkowane są głównie w jajnikach, a u mężczyzn występują tylko w śladowych ilościach. Niedobór estrogenów jest szkodliwy dla zdrowia.
Estrogeny to trzy podobne chemicznie hormony: estron, estriol i estradiol. Nazywa się je hormonami żeńskimi, ponieważ produkowane są głównie w jajnikach, a u mężczyzn występują tylko w śladowych ilościach. Niedobór estrogenów jest szkodliwy dla zdrowia.
Niski poziom estrogenów występuje najczęściej u kobiet po menopauzie. Może też jednak wystąpić u kobiet z zaburzeniami rozwoju jajników oraz gdy jajniki są nieprawidłowo zbudowane lub ich czynności wygasły. Nagły spadek estrogenów następuje też po ciąży, po czym z reguły wraca do właściwego poziomu.
Objawy niedoboru estrogenów: bezsenność, spadek libido, wzrost wagi
Objawy niskiego poziomy estrogenów to najczęściej zaburzenia snu, problemy z koncentracją, przemęczenie, kołatanie serca, częste bóle głowy. W większości przypadków spada libido. Możliwe są też bóle kości i stawów, zwiększa się podatność na złamania. W skutek zatrzymania wody w organizmie wzrasta też waga ciała. Niedobór estrogenu powoduje też suchość pochwy i zwiększa prawdopodobieństwo infekcji intymnych, zaparć i bolesnego oddawania moczu. Spadek estrogenów może też spowodować wypadanie lub osłabienie włosów.
Gdy niedobór estrogenów jest długotrwały, skutki mogą być dużo poważniejsze. W wyniku zaniku II i III rzędowych cech płciowych sylwetka może zmienić się na bardziej męską, głos obniżyć, a ciało może stać się nadmiernie owłosione. Często długotrwały niedobór estrogenu prowadzi do zespołów demencyjnych, osteoporozy, zaburzeń układu krążenia i zmian wstecznych skóry.
Jak naturalnie uzupełnić niedobór estrogenów: estrogeny w jedzeniu
Poziom estrogenów można regulować farmakologicznie. Istnieją jednak naturalne estrogeny (tak zwane fitoestrogeny), które występują w żywności. Estrogeny naturalne można znaleźć w roślinach, takich jak rabarbar, truskawki, szczypior, soja, koniczyna czerwona, czosnek, czereśnie i owoce granatu. Estrogeny w żywności występuje też w nasionach lnu, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach sezamu, słonecznika, kawie, herbacie, oliwie i czerwonym winie. Spożywanie produktów bogatych w naturalne estrogeny podnosi stężenie estrogenów w organizmie, a ponadto pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz spowalnia proces starzenia się skóry i tworzenia się zmarszczek.
- Dieta wysokokaloryczna polega na przyjmowaniu większej liczby kalorii niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Zobacz: dieta wysokokaloryczna.
- Marzysz o szczupłej sylwetce, ale nie potrafisz zrezygnować z jedzenia fast foodów? Może dieta IIFYM jest tym, czego szukasz.
- Dieta bogata w białko i ryby? Sprawdź dietę norweską.