Dwa pomysły na słodycze sylwestrowe: wersja fit i bardzo słodka
Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.
Opublikowano: wtorek, 29 grudnia 2015 12:46
Reklama
Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.
Reklama
Kuleczki daktylowo-migdałowe
Składniki:
- suszone daktyle (200 gramów),
- zmielone migdały (3 łyżki),
- ziarna sezamu (3 łyżki),
- ziarna kardamonu (15 sztuk).
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Z ziaren kardamonu wyciągnąć nasionka i wraz z daktylami zblendować.
- Daktylową masę przełożyć do naczynia, dodać migdały i dokładnie wymieszać.
- Tak powstałą masę zrolować i obtoczyć w sezamie.
- Odcinać kawałki i w dłoniach formować kulki, które należy ponownie obtoczyć w sezamie i nadać im końcowy kształt.
Smacznego!
Kuleczki czekoladowo-czekoladowe
Składniki:
- gorzka czekolada (85 gramów),
- mąka pszenna (170 gramów),
- orzechy włoskie (60 gramów),
- masło (80 gramów),
- cukier (1 szklanka),
- cukier puder (1 szklanka),
- jajka (jedno całe, jedno żółtko),
- aromat waniliowy (1/4 łyżeczki),
- aromat migdałowy (1/4 łyżeczki),
- mleko (3 łyżki).
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Masło (75 g) i czekoladę (55 g) roztopić w garnku na małym ogniu, często mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.
- Orzechy włoskie drobno posiekać.
- Cukier połączyć z jajkiem, żółtkiem oraz aromatem migdałowym, wymieszać do uzyskania puszystej masy. Rozmieszać z rozpuszczoną czekoladą.
- Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i dodać do wcześniej połączonych produktów, wymieszać.
- Formować kulki i ułożyć je na blasze do pieczenia.
- Piec przez około 10 minut, aby kulki były sztywne, przełożyć na metalową podstawkę.
- Polewa: na małym ogniu roztopić czekoladę (30 g) i masło (łyżka), mieszając. Zdjąć z kuchenki, dodać cukier puder i aromat waniliowy i dobrze wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po łyżce mleka.
- Wcześniej przygotowane kulki zatopić w polewie połową kulki i pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Reklama
- Słodycze mogą być dietetyczne i zdrowe. Warto osłodzić się kaszą jaglaną z owocami i migdałami.
- Apetyt na słodycze rośnie w miarę ich jedzenia. Ochotę na słodkości poskromisz miętą i ostrymi przyprawami.
- Słodycze są pełne cukru, tłuszczu i konserwantów. Zobacz, dlaczego jeszcze słodkości są niezdrowe.
- Sklepowe słodycze są niezdrowe i tuczące. Dlatego dzieciom warto podawać słodycze i bakalie.
- Dzieci powinny mieć ograniczony dostęp do słodyczy. Swoim pociechom podawaj świeże i suszone owoce.
Reklama
Reklama
Reklama