Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.
Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp.
Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie
Składniki:
- pęczek świeżej botwiny z burakami,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 ogórki średniej długości szklarniowe,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- litr kefiru lub maślanki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia.
2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski.
3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Wstaw do lodówki.
Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem.
Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowywania: 40 minut + czas potrzebny na schłodzenie
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 litra zimnej wody – przegotowana lub mineralna,
- 3 łyżki oliwy,
- 3-4 łyżki octu: winnego, jabłkowego lub cherry,
- 1 łyżeczka soli,
- około 4 średniej wielkości pomidory,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 2 małe białe bułki lub 4 kromki pieczywa tostowego.
Sposób przygotowania:
1. Z czosnku, oliwy, chleba, wody i soli utrzyj gęstą jak masło pastę. Odstaw ją na 20-30 minut.
2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Jednego pokrój w kostkę, resztę zblenduj.
3. Ogórka obierz ze skórki. Około 1/3 pokrój w kostkę, resztę zblenduj. Tak samo zrób w przypadku papryki. Wszystkie warzywa zblenduj razem, dodając obraną cebulę, pastę chlebową, ocet i wodę.
4. Przetrzyj mus przez sitko.
5. Gazpacho podawaj mocno schłodzone z pokrojonymi wcześniej warzywami i opieczonymi kromkami chleba lub bagietki.
Turecki chłodnik z chleba i ogórków – przepis
To bardzo szybka zupa na lato, pożywna i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje z pszennymi sucharkami.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowywania: 15 minut + czas potrzebny na schłodzenie zupy
Składniki:
- 3 kromki czerstwego chleba – najlepiej żytniego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 4-5 ogórków gruntowych,
- pęczek koperku,
- sok z połowy limonki,
- garść migdałów w płatkach,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż pokruszony chleb i zalej go gorącą wodą, odstaw na kilka minut.
2. Obierz ogórki i pokrój w kawałki. Wrzuć do dużej miski, dodaj wszystkie składniki i odsączony chleb. Zblenduj na gładką masę.
4. Podawaj udekorowany listkami mięty.
Meggyleves – węgierska słodka zupa owocowa – przepis
Wariantów tej zupy na lato jest tyle, ile domów na Węgrzech. Można dodawać do niej wino. Niezmiennym składnikiem są czereśnie lub wiśnie oraz śmietana. W podobny sposób można przygotować zupę z innych owoców, takich jak np. jagody, rabarbar, porzeczki, truskawki.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowywania: 50 minut + czas potrzebny na schłodzenie zupy
Składniki:
- 0,5 kg dojrzałych, słodkich ciemnych czereśni,
- łyżeczka cynamonu,
- 200 ml wytrawnego, czerwonego wina,
- 100 g cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- skórka otarta z połowy cytryny lub limonki,
- 250 g śmietany 18%,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Czereśnie opłucz, wydryluj i włóż do garnka. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny. Zalej 1,5 l wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut.
2. W miseczce rozmieszaj żółtko z mąką i połową śmietany i 4 łyżkami wrzącej czereśniowej wody. Dokładnie wymieszaj i wlej do wywaru.
3. Resztę śmietany zmieszaj z winem i również dodaj do zupy.
4. Gotuj około 10 minut. Zupa powinna delikatnie bulgotać.
5. Odstaw zupę do ostygnięcia i włóż do lodówki.
6. Zupę czereśniową możesz zblendować lub nie.
Vichyssoise – francuska przecierana zupa z pora - przepis
Bardzo popularna we Francji zupa, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotowywana jest z sezonowych warzyw z dominacją pora. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub ugotowaną cieciorką.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowywania: 20 minut + czas potrzebny na schłodzenie zupy
Składniki:
- 6 młodych małych porów,
- 2 łodygi selera naciowego,
- garść świeżego szpinaku,
- łyżka oliwy,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- groszek ptysiowy lub cieciorka (z puszki lub ugotowana wcześniej).
Sposób przygotowania:
1. Pory i seler umyj i pokrój – w kawałki. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Zalej warzywnym bulionem.
2. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, szpinak i przyprawy.
3. Gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zblenduj zupę na gładką masę i ponownie zagotuj. Odstaw do ostudzenia i włóż do lodówki.
5. Podawaj na zimno z groszkiem ptysiowym lub cieciorką, dekorując kleksem śmietany lub jogurtu.
- Co pasuje do zup? Dowiedz się, jak zrobić grzanki do zupy - poznaj przepis na grzanki.
- Czy zupy są dietetyczne? Oto przepisy na dietetyczne zupy.
- Co podać na Sylwestra? Przed tobą przepisy na zupy - dania na Sylwestra.