Przepis na pyszne kluski czarne – tradycyjną potrawę kuchni śląskiej
Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.
Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.
Kluski czarne, inaczej tarte, żelazne lub szare, to danie tradycyjne kuchni śląskiej. W innych regionach Polski znane jako pyzy. Są przygotowywane z surowych i gotowanych ziemniaków. Przybierają formę spłaszczonej kulki z wgłębieniem. Gotowane są w osolonej, wrzącej wodzie.
Kluski czarne
Kluski czarne to idealny pomysł na rodzinny obiad. Podane z sosem smakują pysznie i zachwycają aromatem.
Potrzebujesz:
- tarki,
- miski,
- maszynki do mielenia,
- garnka.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych,
- 500 g ziemniaków surowych,
- mąką (proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej 4:1),
- sól do smaku.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Kluski czarne najlepiej smakują z roladami i gęstym sosem np. grzybowym.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kilogram ziemniaków w mundurkach.
- Gdy ostygną – obierz.
- Pół kilo surowych ziemniaków zetrzyj na tarce.
- Po starciu lekko odsącz.
- Ugotowane ziemniaki zmiel.
- Dorzuć zmielone ziemniaki do startych.
- Ugnieć na jednolitą masę w misce.
- Ćwierć masy ziemniaczanej odłóż na bok.
- Do miski wsyp mąkę.
- Dodaj wykrojoną wcześniej masę z powrotem do miski.
- Zagnieć wszystko, aż uzyskasz idealną masę.
- Ulep kluski.
- Przygotuj garnek ze wrzącą, osoloną wodą.
- Gotuj kluski przez ok 15 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Typowym obiadowym daniem będzie pyszna rolada z mięsnym farszem. Palce lizać!
- Do obiadu zwykle podaje się sałatkę. Bardzo sycący będzie szałot, czyli warzywna śląska sałatka.
- Zamiast sałatki możesz też podać ciapkapustę. Przygotujesz ją z kiszonej kapusty i ziemniaków.
- Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Sprawdź przepisy na litewskie cepeliny i babkę ziemniaczaną!