Reklama

Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.

Reklama

Kluski czarne, inaczej tarte, żelazne lub szare, to danie tradycyjne kuchni śląskiej. W innych regionach Polski znane jako pyzy. Są przygotowywane z surowych i gotowanych ziemniaków. Przybierają formę spłaszczonej kulki z wgłębieniem. Gotowane są w osolonej, wrzącej wodzie.

Kluski czarne

Kluski czarne to idealny pomysł na rodzinny obiad. Podane z sosem smakują pysznie i zachwycają aromatem.

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • miski,
  • maszynki do mielenia,
  • garnka.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 500 g ziemniaków surowych,
  • mąką (proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej 4:1),
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Kluski czarne najlepiej smakują z roladami i gęstym sosem np. grzybowym.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kilogram ziemniaków w mundurkach.
  • Gdy ostygną – obierz.
  • Pół kilo surowych ziemniaków zetrzyj na tarce.
  • Po starciu lekko odsącz.
  • Ugotowane ziemniaki zmiel.
  • Dorzuć zmielone ziemniaki do startych.
  • Ugnieć na jednolitą masę w misce.
  • Ćwierć masy ziemniaczanej odłóż na bok.
  • Do miski wsyp mąkę.
  • Dodaj wykrojoną wcześniej masę z powrotem do miski.
  • Zagnieć wszystko, aż uzyskasz idealną masę.
  • Ulep kluski.
  • Przygotuj garnek ze wrzącą, osoloną wodą.
  • Gotuj kluski przez ok 15 minut. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama