Kiszone ogórki rozłożone na stole.
©Dar1930/Fotolia.com
Styl życia

Kiszonki - naturalne probiotyki – wegańskie przepisy na słonecznikową pastę z kiszonymi ogórkami i ostrą wegańską surówkę

Kiszonki, czyli np. kiszona kapusta czy ogórki, to naturalne źródło cennych dla ludzkiego organizmu witamin i bakterii, które określa się mianem bakterii probiotycznych. Probiotyki mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, przyspieszają regenerację flory bakteryjnej np. po antybiotykoterapii oraz wzmacniają odporność. Warto włączać do jadłospisu kiszonki, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kiszonki, czyli np. kiszona kapusta czy ogórki, to naturalne źródło cennych dla ludzkiego organizmu witamin i bakterii, które określa się mianem bakterii probiotycznych. Probiotyki mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, przyspieszają regenerację flory bakteryjnej np. po antybiotykoterapii oraz wzmacniają odporność. Warto włączać do jadłospisu kiszonki, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

 

Kiszone warzywa i owoce to naturalne źródło probiotyków, cenne szczególnie dla wegan, którzy nie jedzą przetworów mlecznych bogatych m.in. w kwas mlekowy. Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie komponują się z delikatnym smakiem np. nerkowców lub ziaren słonecznika, nadają daniom wyrazistość i kwaskową nutę.

Kasia gotuje z Polki.pl: kluseczki gnocchi ze szpinakiem

 

Kiszonki – co warto wiedzieć

 

W czasie procesu fermentacji oprócz tworzenia się szczepów bakterii korzystnie wpływających na zdrowie, dochodzi również do innego interesującego zjawiska – warzywa i owoce tracą kalorie. Zmniejsza się ich wartość energetyczna. Czyli oprócz tego, że kiszonki są zdrowe, są też niskokaloryczną przekąską i dodatkiem. Bardzo ciekawym sposobem na urozmaicenie kapusty kiszonej jest dodanie do niej na etapie kiszenia jabłek. Zyskuje wówczas świeży i lekko słodki smak. Kiszonki ze sklepu często zawierają środki konserwujące takie, jak sorbinian potasu oraz kwas octowy, dlatego warto zawsze przed zakupem czytać skład produktu i wybierać te, które nie są dodatkowo „wzbogacane”.

 

Przepis na wegańską pastę do pieczywa ze słonecznika i ogórków kiszonych

 

Składniki:

  • 1 szklanka namoczonych na noc w 1 szklance wody ziaren słonecznika,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego.

 

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę i ogórki.
  • Odsącz słonecznik z nadmiaru wody i zblenduj z olejem oraz sosem sojowym na gładką masę. Dodaj ogórki i cebulę, wymieszaj, przełóż do słoiczka i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Pasta może być też jedzona od razu po przygotowaniu, ale schłodzona smakuje zdecydowanie lepiej.

 

Przepis na wegańską ekspresową surówkę z kiszonej kapusty, jabłka, żurawiny i pomarańczy

 

Składniki:

  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • garść żurawiny suszonej,
  • pół szklanki soku z pomarańczy,
  • sól i pieprz.

 

Czas przygotowania: 10-15 minut,

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz kapustę z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
  • Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  • Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Słodka surówka z kiszonej kapusty jest znakomitym dodatkiem do ziemniaczanych dań i makaronów.

 

Smacznego!

zielony wegetariański burger
©Roman Rodionov/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, chili, pietruszki i groszku oraz buraków, kolendry i kaszy jaglanej
Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.

Wegańskie burgery, czyli wegeburgery, to znakomity pomysł na odmianę od mięsnej rzeczywistości lub urozmaicenie zdrowej roślinnej diety o pyszne fast-foody. Burgery po usmażeniu można podać ze świeżymi warzywami w bułce, waflach ryżowych, a nawet upieczonych krążkach selera. Wspaniale smakują serwowane jako kotlety w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Warto z nich też uformować małe kulki i zjeść w picie czy tortilli.   Podczas przyrządzania wegańskich kotletów nie używa się jajek, więc by zagęścić zbyt rzadką masę, najlepiej jest dodać namoczone wcześniej w wodzie siemię lniane, nasiona chia, bułkę tartą, otręby, mąkę z ciecierzycy albo płatki drożdżowe. Do smażenia warto używać nierafinowanego oleju kokosowego , który ma wysoki stopień dymienia i we wspaniały sposób wydobywa smaki poszczególnych składników. Wegańskie burgery z kapusty kiszonej, pietruszki, chili i żółtego groszku – przepis Składniki na około 7 kotletów: 300g kapusty kiszonej , 300g żółtego grochu łuskanego, ten rodzaj grochu bardzo szybko się gotuje, nie wymaga też wcześniejszego namaczania, 1 duża cebula cukrowa, szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, szczypta sproszkowanej chili, 4 łyżki otrębów owsianych do kotletów plus 5 łyżek do panierki, 1 łyżka nasion chia , olej do smażenia, sól i pieprz.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Spróbuj kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą, odsącz i bardzo drobno posiekaj. Nasiona chia zalej łyżką gorącej wody i odstaw, aby zrobił się z nich gęsty żel. Opłucz groszek i ugotuj go do miękkości w osolonym wrzątku, stosując...

Placki z dodatkiem kwaszonej kapusty podane z sosem grzybowym
©gkrphoto/Fotolia
Styl życia
2 przepisy na kapustę kwaszoną: placuszki i kotlety
Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.

Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.   Aby przyspieszyć przygotowywanie obiadu z kapusty kwaszonej, możesz użyć surowej kapusty, choć gotowana jest znacznie bardziej miękka. Przepis na placki z kwaszonej kapusty w sosie pieczarkowym W Bieszczadach przyrządza się fuczki – placuszki z kapusty kwaszonej połączonej z ciastem naleśnikowym , pochodzące z prostej kuchni Łemków. Obok Bojków to najliczniejsza grupa etniczna zamieszkująca bieszczadzkie rejony. Składniki na 3 porcje placków: 300 gramów kapusty kwaszonej, 1 cebula, 80 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich , 150 mililitrów mleka, 1 jajko, 200 gramów mąki, olej do smażenia, szczypta kminku , cząbru, soli, pieprzu, pół pęczka natki pietruszki do podania. Składniki na sos pieczarkowy do placków: 400 gramów pieczarek , 1 cebula, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 3 łyżki śmietany 18%, półtorej łyżki mąki.   Czas wykonania : 35 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania sosu pieczarkowego :   Usmaż na oleju pokrojoną cebulę i pieczarki. Podlej je szklanką wody i duś przez 10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę, śmietanę, dolej pół szklanki zimnej wody. Przelej mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i zagotuj. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze 2 minuty.   Sposób przygotowania placków :   Na odrobinie rozgrzanego oleju zrumień drobno posiekaną cebulę. Dobrze odcedź kapustę i posiekaj ją drobno. Przygotuj w dużej misce ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki. Dodaj...

Surówka do ryby
Pixabay/domeckopol/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Najlepsze propozycje surówek do dań z ryby
Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień.

Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień. Surówka do ryby – Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: 200 g kiszonej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 mała czerwona cebula lub cebula cukrowa, garść siekanego świeżego koperku, 1 mała marchewka, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania 1. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. 2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie piórka. 3. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie słupki. 4. Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce. 6. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj koper, sól, pieprz, cukier i olej. Odstaw na chwilę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły.   Ta wersja surówki do ryby doskonale sprawdza się jako dodatek do ryby smażonej lub paluszków rybnych. Surówka do ryby – Przepis na surówkę z białej kapusty Składniki: pół małej główki kapusty, 2 duże pomidory, 1 średnia cebula, pół puszki kukurydzy konserwowej, 10 małych ogórków konserwowych, 5 łyżek majonezu, pół pęczka świeżego szczypiorku, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania 1. Umyj kapustę i przekrój ją w taki sposób, aby usunąć kłącze. Poszatkuj w cienkie paseczki. Wsyp do miski,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik