Pieczony karp w całości na talerzu z plastrami cytryny.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia

Jak przyrządzić karpia w galarecie po żydowsku lub z karpia po żydowsku w piwie z sosem? Przepis

Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.

Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.

 

Karp po żydowsku to danie z historią. Unikalny przepis na karpia po żydowsku na słodko wywodzi się z tradycji postnej polskich Żydów.

Karp po żydowsku – historia słodkiego smaku

Nadziewana ryba to typowe danie spożywane niegdyś w okresie postu przez Żydów zamieszkujących Europę Środkową, Wschodnią i częściowo Zachodnią. Karpia po żydowsku w różnych regionach przygotowuje się na słodko lub na ostro (odpowiednio u Żydów galicyjskich i Litwaków).

 

Co, ciekawe w tradycyjnych przepisach karp po żydowsku był podawany z chałką, dziś częściej jest to zwykłe pieczywo. Wspólną cechą wszystkich współczesnych przepisów na karpia po żydowsku jest to, że ryba serwowana jest na zimno, w słodkiej galarecie, z dużą porcją rodzynek i migdałów. W niektórych recepturach zalecane jest dodanie do niej jajka czy marchewek. Tradycyjna galareta do karpia po żydowsku przygotowywana jest na bazie rybich głów oraz kręgosłupów.

Fani karpia po żydowsku dzielą się na zwolenników podawania go w formie dzwonków, całej ryby albo rozdrobnionego mięsa karpia w postaci farszu z dodatkiem z cebuli, jajek, macy i migdałów. Jak wygląda karp faszerowany po żydowsku? Niektóre gospodynie decydują się wypełnić takim farszem rybę poporcjowaną na dzwonka, inne podają roladę z karpia po żydowsku - farsz zawinięty w skórę ryby, która na talerzu ma imitować całą rybę. Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy dwa wyjątkowe przepisy na karpia po żydowsku na słodko z sosem oraz karpia w galarecie po żydowsku.

Karp po żydowsku z rodzynkami i słodkim sosem

Karp po żydowsku w piwie, z dodatkiem rodzynek i cynamonu to niepowtarzalny smak tradycji, który warto dołączyć do wigilijnego menu.

 

Składniki:

  • 1½ kg karpia,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • szklanka jasnego piwa,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 8 goździków,
  • 2 cytryny,
  • 6 łyżeczek masła,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować karpia po żydowsku w sosie, należy zacząć od oczyszczenia ryby. Następnie należy odciąć głowę karpia, a jego tuszę podzielić na dzwonka. Tak poporcjowaną rybę należy polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny do lodówki.
  • Pora przygotować aromatyczny sos do naszego karpia po żydowsku. Dwie duże cebule należy pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącej patelni z wykorzystaniem masła. Gdy cebula będzie już szklista, należy dodać do niej resztę składników: cynamon, goździki, rodzynki. Kiedy wszystko stanie się już jedną masą, należy wlać na patelnię piwo. Do tak powstałej mikstury na patelni dodajemy rybę razem z marynatą. Tak zalanego piwem i przyprawami karpia należy przykryć pokrywką i dusić na ogniu przez około pół godziny.
  • Po 30 minutach należy przełożyć rybę na talerz i zredukować pozostały na patelni sos poprzez zdjęcie przykrywki i trzymanie go jeszcze kilka minut na ogniu. Kiedy sos się zagęści, polewamy nim rybę i serwujemy posypanego po wierzchu kilkoma dodatkowymi sztukami rodzynek oraz startą skórką cytryny. Do dekoracji karpia po żydowsku można również wykorzystać płatki migdałowe.

Karp w galarecie po żydowsku

Składniki:

  • 2 całe karpie po ok. 1½ kg,
  • 1 dodatkowa głowa karpia,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łyżki płatków migdałów,
  • cukier brązowy,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować karpia po żydowsku w galarecie, należy zacząć od oczyszczenia ryb. Następnie odciąć głowy i podzielić tusze ryb na dzwonki. Tak poporcjowane karpie należy polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny do lodówki.
  • W tym czasie warto zabrać się za przygotowanie galarety do karpia po żydowsku. Do garnka dodajemy trzy głowy karpi, pokrojone w piórka cebule oraz talarki marchewki. Wszystko zalewamy wodą, tak aby poziom głowy przykrył głowy i gotować na małym ogniu przez 60 minut.
  • Po tym czasie należy przecedzić miksturę, tak aby w wywarze pozostały tylko warzywa, bez żadnych części ryb. Do przecedzonego wywaru dodać poporcjowanego karpia, sól, pieprz, cukier brązowy i rodzynki. Karp po żydowsku na słodko z dodatkiem pieprzu smakuje najlepiej, dlatego warto porządnie doprawić pieprzem i cukrem rybę w wywarze. Całość trzeba gotować jeszcze przez pół godziny na małym ogniu.
  • Na koniec, należy wyjąć z wywaru kawałki karpia i przełożyć je do naczynia, w którym serwowany będzie nasz karp po żydowsku. Karpia należy ozdobić warzywami z wywaru, rodzynkami i płatkami migdałów. Wszystko zalać wywarem rybnym i wstawić do lodówki. Jeśli chcemy mieć pewność, że galareta się nie rozpuści podczas wigilijnej wieczerzy, można dodać do niej odrobinę żelatyny. Nie jest to jednak obowiązkowe – bez niej galareta będzie bardziej delikatna i miękka. Jeśli chcemy aby ,,tradycji stało się zadość’’, karpia po żydowsku w galarecie na słodko najlepiej serwować ze świeżą chałką oraz odrobiną chrzanu. Karp po żydowsku w galarecie jest gotowy!
  •  

Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com
Styl życia
Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.   Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu. Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną Wskazówki: Zanim kupisz karpia , zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby; Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.   Składniki: 1 karp, 2 cebule, 2 marchwie, 2 korzenie pietruszki, nać pietruszki, pół selera, puszka zielonego groszku, 2 jajka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu ziarnistego, sok z połówki cytryny, 2 łyżki octu, 2 łyżki żelatyny, szczypta soli, szczypta cukru.   Czas wykonywania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Spraw karpia : umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka. Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne). Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru. Wlej ocet do wywaru. Wywar ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie. Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę. Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę,...

Karp wigilijny
© teressa/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy wigilijne z ryb – śledzie i karp na polskich stołach
Śledzie to obok karpia najpopularniejszy gatunek ryb podawanych na wigilię. Podaje się je zwykle na zimno, a karpia – na ciepło i na zimno (np. w galarecie). Dobry przepis na rybę powinien zawierać wskazówki, jak obchodzić się z mięsem, by było jak najsmaczniejsze.

Śledzie to obok karpia najpopularniejszy gatunek ryb podawanych na wigilię. Podaje się je zwykle na zimno, a karpia – na ciepło i na zimno (np. w galarecie). Dobry przepis na rybę powinien zawierać wskazówki, jak obchodzić się z mięsem, by było jak najsmaczniejsze.   Ryba symbolizuje Chrystusa, dlatego nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Najpopularniejsze ryby w tym okresie to karp oraz śledź. Obie są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Nadają się też do przyrządzania przeróżnych potraw wigilijnych. Potrawy wigilijne z karpia Najpopularniejszy i najsmaczniejszy karp wigilijny to ten pokrojony w dzwonka i usmażony. Smak i zapach ryby łączy się z chrupiąca panierką. Karp to tłusta ryba, dlatego jej smak jest wyrazisty. Co więcej, tłuszcz zawarty w rybach jest zdrowy, dlatego warto przyrządzać tłuste ryby od czasu do czasu, a nie tylko od święta. Przepis na smażonego karpia  jest prosty, a efekty daje wyśmienite.   Karp wigilijny często podawany jest też na zimno – w galarecie z jarzynami. Karp w galarecie jest delikatniejszy niż smażony i może być bardziej aromatyczny. Najlepiej smakuje, gdy gotowane mięso ryby połączone jest z warzywami takimi jak marchewka i groszek oraz pietruszka, cebula i seler. Takie zestawienie jest nie tylko smaczne, ale też estetyczne. Karp wigilijny w galarecie  powinien być przed podaniem skropiony sokiem z cytryny lub octem.   Karpia najlepiej kupować świeżego, co przed świętami Bożego Narodzenia nie jest trudne. Po zabiciu i wypatroszeniu ryby należy ją poporcjować i namoczyć przez około pół godziny w mleku. Pomaga to pozbyć się zapachu mułu z mięsa. Innym sposobem jest „oczyszczenie” ryby za życia – żywego karpia należy wpuścić do wanny lub innego dużego pojemnika wypełnionego wodą. Powinien spędzić tam dzień lub dwa, w tym...

Smażony karp na talerzu, posypany rodzynkami
©ekstranio/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na wigilijnego karpia w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym
Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.

Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.   Najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Jest ona starym znakiem chrześcijańskim , symbolizującym tajemnicę. W Polsce najpopularniejszą rybą wigilijną jest karp. Tradycja jego podawania sięga średniowiecza, choć do jej popularyzacji najbardziej przyłożyła się władza PRL-u, która podjęła decyzję o zarybieniu stawów hodowlanych głównie karpiami (ze względu na łatwość hodowli i niską cenę). Właściwości karpia Karp należy do ryb średniotłustych (5,6 g tłuszczu na 100 g, około 110 kalorii). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 , które poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko zawału serca . Dodatkowo karp jest bogaty w witaminy z grupy B (m.in. B1, B6, B12 i PP) oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas, żelazo czy sód. Należy jednak pamiętać, że właściwości odżywcze ryby zależą w dużej mierze od paszy, jaką była karmiona. Karp w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym po staropolsku Smażone filety z karpia wraz z gęstym sosem miodowo-rodzynkami z dodatkiem migdałów na bazie bulionu warzywnego, to świetny pomysł na pyszne i aromatyczne wigilijne danie . Wspaniale smakuje podane ze świątecznymi ziemniakami.   Potrzebujesz: dwóch patelń, półmiska, sosjerki, garnka.   Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z karpia sok z cytryny (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), 4 łyżki oleju.   Sos miodowo-rodzynkowy: 500 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki miodu, 50 g rodzynek, 1 cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner