Reklama

Łagodna dla brzuszka i chroniąca układ krwionośny – kaszka kukurydziana dla niemowląt może być jedną z potraw podawanych podczas rozszerzania diety w 5 lub 6 miesiącu życia. Lepiej przygotować ją samemu, choć na rynku jest wiele gotowych kaszek kukurydzianych dla niemowląt.

Reklama

Kasza kukurydziana zalecana jest alergikom, ponieważ nie uczula. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dzięki tłuszczom nienasyconym chroni układ sercowo-naczyniowy. Kaszkę kukurydzianą dla niemowląt gotuje się na wodzie.

Od kiedy można dziecku podawać kaszkę kukurydzianą? Jest bezpieczna już od 6 miesiąca życia. Szczególnie dobrze sprawdza się u niemowląt z zaparciami.

Przepis na kaszkę kukurydzianą dla niemowląt z mlekiem modyfikowanym

Składniki:

  • 4 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
  • 300 ml wody,
  • 6 miarek mleka modyfikowanego,
  • 6-8 moreli,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru.

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Kaszkę ugotuj na gęsto: wymieszaj kaszkę z 60 ml wody, 150 ml wody zagotuj i wlewaj rozmieszaną w mniejszej ilości wody kaszkę, ciągle mieszając.

2. Gotuj 20 minut, wyłącz.

3. Rozmieszaj mleko modyfikowane następne z 90 ml wody i dodaj do kaszki, dokładnie wymieszaj.

4. Morele sparz i obierz ze skórki, wyjmij pestki.

5. Miąższ zmiksuj na gładką masę i dodaj do kaszki.

Wskazówka: Kaszkę kukurydzianą dla niemowląt najlepiej przyrządzić bez cukru, jest wtedy zdrowsza dla malucha.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama