kasze
Pixabay/TinaKirk/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Prosty przepis na zdrowe danie – kasza jaglana z warzywami

Kasza z warzywami to pomysł na obiad lub kolację dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje około 20 minut.

Kasza z warzywami to pomysł na obiad lub kolację dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje około 20 minut.

 

Kasza jaglana zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Usprawnia procesy trawienne i wykazuje właściwości oczyszczające. Przy tym jest niskokaloryczna i pożywna.

Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Kasza z warzywami – Przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Składniki:

  • 2 torebki kaszy jaglanej – lub 1 szklanka kaszy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • pół słoika pomidorów suszonych,
  • oliwki zielone lub czarne,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół garści pestek dyni,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

1. Jeżeli używasz kaszy sypkiej – najpierw przepłucz ją na drobnym sitku kilka razy gorącą wodą, aby nie była gorzka po ugotowaniu. Kaszę gotujemy zawsze w proporcji 2:1 – czyli na jedną część kaszy należy wlać 2 części wody. Zagotuj 2 szklanki wody z odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – ważne, aby się nie rozgotowała. Pod koniec gotowania posól. Jeżeli nie gotujesz kaszy w torebkach, co jakiś czas mieszaj, a pod koniec zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wody energicznie mieszając.

2. Pestki dyni upraż na suchej patelni na małym ogniu cały czas pilnując, aby się nie przypaliły.

3. Cebulę umyj i pokrój w drobną kostkę, i usmaż na 5 łyżkach oleju z suszonych pomidorów w głębokiej patelni lub wysokim garnku. Gdy będzie szklista dodaj umyte i pocięte w paski papryki. Dodaj sól.

4. Gdy papryki będą lekko miękkie, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i starty na tarce czosnek. Duś wszystko pod przykryciem 5 minut.

5. Pestki dyni dodaj razem z kaszą do warzyw. Całość dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając. Dodaj natkę pietruszki, oliwki i pieprz.

 

Kasza z warzywami przygotowana w ten sposób doskonale smakuje z sokiem pomidorowym lub zsiadłym mlekiem.

 

Smacznego!


Danie z kaszy jaglanej i warzyw.
©kuvona/Fotolia
Styl życia
Danie z patelni – przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.

Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.   Czas przygotowania: ok. 45 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 100 g kaszy jaglanej (około ¾ szklanki), 1 czerwona cebula, świeża natka pietruszki, ½ puszki kukurydzy, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 1 duża marchew, 1 czerwona papryka, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka oleju, 3 ząbki czosnku , zioła: majeranek, bazylia , oregano, imbir, kurkuma.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i dwu-trzykrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza jaglana straci swój gorzki posmak. 2. Warzywa dokładnie opłucz. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. 5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć marchew i paprykę. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. 6. Fasolę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. 7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 8. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. 9. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodaj cebulę, fasolkę szparagową i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając. 10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną oraz zioła i zalej wszystko szklanką gorącej wody. Kaszę jaglaną z warzywami wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i podsmażaj na wolnym ogniu. Składniki gotuj dotąd, aż warzywa i kasza jaglana staną się miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę z patelni, a nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, dolej kolejną szklankę gorącej wody i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj. 11. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę. 12. Danie wyłóż na talerze i udekoruj pokrojoną świeżą...

Talerz kaszy ze śliwkami.
©seagull_l/Fotolia
Styl życia
Kasza jaglana z karmelizowanymi śliwkami
Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia.

Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia. Kasza jaglana ze śliwkami krok po kroku Rada: Do karmelizowania cukru trzcinowego lepiej użyć letniej wody. Pod wpływem zimnej wody, zamiast płynnej konsystencji cukier będzie miał formę twardego karmelu . Do kaszy jaglanej ze śliwkami możesz też dodać posiekane migdały, orzechy lub kilka plasterków banana.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: sitka, garnka, patelni, małego nożyka, drewnianej łyżki, małych miseczek ceramicznych.   Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 6 dużych śliwek, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2-3 łyżki letniej wody.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz na przemian ciepłą i zimną wodą, aby kasza utraciła swoją gorycz. 2. Mleko wlej do garnka i zagotuj. 3. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 4. Śliwki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój na pół (w grube plastry) i usuń pestki. 5. Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Gdy cukier zacznie brązowieć, ciągle mieszając, powolnym ruchem wlej na patelnię dwie łyżki letniej wody. 6. Do złocistego syropu z cukru i wody wrzuć śliwki i dodaj szczyptę cynamonu. Śliwki podsmażaj na wolnym ogniu do momentu, aż staną się lekko brązowe i puszczą sok (ok. 2-3 minuty). Śliwki delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby nie przywarły do patelni. 7....

Talerz dania z kaszą jaglaną.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Dietetyczna kasza jaglana z jarmużem
Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.

Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.   Czas wykonania: ok. 40 minut.   Stopień trudności: łatwe   Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej , 2 średnie liście jarmużu , ½ cebuli, 1 mała cukinia, sok wyciśnięty z połowy cytryny 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku , kilka ziaren słonecznika i dyni, przyprawy: kurkuma , kmin rzymski, ostra papryka.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz przez 3-4 minuty pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda), aby kasza utraciła swoją gorycz. 2. Wypłukaną kaszę jaglaną wysyp do garnka i podpraż ją przez około 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. 3. Następie wlej do garnka szklankę wody i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. 4. Liście jarmużu opłucz i pokrój w wąskie paski. 5. Pod koniec gotowania (5 minut przed wyłączeniem kaszy jaglanej) wrzuć do garnka z kaszą pokrojone liście jarmużu i dalej gotuj pod przykryciem. 6. Czosnek przeciśnij przez praskę. 7. Po ugotowaniu kaszy i jarmużu dodaj przyprawy i połowę przeciśniętego przez praskę czosnku. 8. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm). 9. Patelnię grillową rozgrzej i wrzuć na nią pokrojoną cukinię oraz resztę czosnku. Całość skrop łyżką oliwy i grilluj przez około 7 minut ciągle mieszając drewnianą łyżką. 10. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do cukinii 4 minuty przed końcem grillowania. 11. Do grillowanej cukinii i cebuli dodaj kaszę z przyprawami i jarmużem. Całość smaż około 3 minuty, sporadycznie mieszając. 12. Danie wyłóż na talerze. Skrop sokiem z cytryny i posyp świeżym...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik