Rafaello z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na słodki deser w wersji bezglutenowej i nie zawierającej laktozy. Kasza jaglana ma właściwości oczyszczające i alkalizujące (neutralizujące zakwaszenie organizmu) dlatego warto wykorzystywać ją nawet do przyrządzania deserów.

Reklama

Rafaello z kaszy jaglanej – przepis

Migdały dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak poprawiający koncentrację magnez oraz wpływające korzystnie na układ nerwowy witaminy z grupy B. Mleko kokosowe jest bogate w olej kokosowy, zawierający kwas laurynowy, który hamuje namnażanie drobnoustrojów.

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Zobacz także

Składniki:

  • 40 g kaszy jaglanej,
  • 300 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy,
  • 50 g – około pół opakowania wiórków kokosowych,
  • 100 g - opakowanie całych migdałów.

Sposób przygotowania:

1. Migdały zalej letnią wodą – pamiętaj, aby nie używać wrzątku, ponieważ wówczas tracą większość swoich właściwości odżywczych. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie z łatwością obierzesz je ze skórki.

2. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą – około 3 razy – dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zgorzknieje. Zalej ją mlekiem i ugotuj do miękkości – około 10-15 minut – na wolnym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliła, pod koniec gotowania wsyp 3 łyżeczki wiórków kokosowych. Odstaw do ostygnięcia, mleko powinno zostać wchłonięte. Dodaj miód lub syrop z agawy.

3. Gdy kasza ostygnie formuj z niej małe kulki, wkładając w środek migdał. Kulki obtaczaj w wiórkach kokosowych.

4. Gotowe kulki wstaw do lodówki na około 15 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama