Reklama

Kasza jaglana na śniadanie to zdrowa porcja energii na cały poranek. Jaglanka jest alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Obfituje w witaminy, sole mineralne i lecytynę. Jest łatwa w przygotowaniu, lekkostrawna i pożywna.

Reklama

Kasza jaglana na śniadanie – z jabłkami i cynamonem

Rada: Do przygotowania na śniadanie kaszy jaglanej z jabłkami najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek o chrupkim miąższu, np. szarą renetę. Do przepisu na kaszę jaglaną na śniadanie można dodać także startą na tarce gruszkę lub posiekane orzechy, rodzynki i migdały.

Czas wykonania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • sitka,
  • obieraczki lub małego ostrego nożyka,
  • tarki,
  • garnka.

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 jabłka (średniej wielkości),
  • 400 ml mleka,
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna), aby kasza nie była gorzka.

2. Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

3. Mleko wlej do garnka i zagotuj.

4. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną na śniadanie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

5. Do gotującej się kaszy jaglanej dodaj starte jabłka (po około 10 minutach gotowania).

6. Przed podaniem osłódź kaszę jaglaną łyżeczką miodu i dopraw szczyptą cynamonu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama