Przepis na gorącą czekoladę
Jak zrobić gorącą czekoladę? Podstawą jest mleko oraz gorzka lub deserowa czekolada. Mleko podgrzewa się ostrożnie na średnim ogniu. W momencie, gdy jest gorące dodaje się do niego kawałki czekolady i zagotowuje.
Jak zrobić gorącą czekoladę? Podstawą jest mleko oraz gorzka lub deserowa czekolada. Mleko podgrzewa się ostrożnie na średnim ogniu. W momencie, gdy jest gorące dodaje się do niego kawałki czekolady i zagotowuje.
Od dawna wiadomo, że najlepszym sposobem na poprawę nastroju czy dodanie energii jest czekolada. W zimne dni najlepszą propozycją na rozgrzanie organizmu połączone z chwilą rozkoszy jest czekolada na gorąco. Jak zrobić czekoladę na gorąco? To nic skomplikowanego, każdy bez trudu przygotuje ją samodzielnie w domu.
Kilka słów o czekoladzie
Kakao jest podstawowym składnikiem czekolady – przysmaku, który od zawsze kojarzy się z niebiańską przyjemnością. W Europie pojawiło się za sprawą Hernando Cortesa – to on opracował sposób przygotowania czekolady do picia. Czekolada zaczęła być produkowana na masową skalę w XIX wieku w Holandii. Jest otrzymywana z miazgi kakaowej, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Ponadto w jej skład wchodzą dodatki takie jak: mleko w proszku, orzechy i kawa. Mimo, że należy do słodyczy, zawiera pewną wartość odżywczą – w jej składzie znajduje się magnez i potas (najwięcej w czekoladzie gorzkiej), żelazo, a w czekoladzie mlecznej również wapń.
Przepis na gorącą czekoladę z chili
Składniki:
- 250 mililitrów mleka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 5 łyżek kremowej śmietanki 30%,
- 1/3 łyżeczki chili w proszku,
- 50 gramów gorzkiej lub deserowej czekolady,
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier, paprykę chili oraz cynamon.
- Podgrzewaj na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru i momentu, gdy mleko zacznie się gotować przy brzegach.
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i wsyp ją do gorącego mleka.
- Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Zagotuj.
- Gotuj przez kilka minut na małym ogniu do momentu, gdy czekolada uzyska kremową konsystencję i gładką powierzchnię.
- Gorącą czekoladę podawaj w filiżankach udekorowaną śmietaną kremówką ubitą wraz z cukrem pudrem.
Przepis na waniliową gorącą czekoladę
Składniki:
- puszka niesłodzonego skondensowanego mleka,
- 150 mililitrów mleka pełnotłustego,
- 150 mililitrów likieru czekoladowego,
- opakowanie cukru waniliowego,
- łyżeczka waniliowego ekstraktu,
- około 20 gramów cukru,
- 15 gramów gorzkiego kakao,
- 100 gram gorzej czekolady (70%),
- pół łyżeczki cynamonu.
- Do udekorowania:
- łyżeczka cukru pudru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%.
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlej dwa rodzaje mleka, likier czekoladowy, cukier i ekstrakt waniliowy, cukier, cynamon i kakao.
- Podgrzewaj, aż masa stanie się ciepła. Dodaj połamaną gorzką czekoladę. Cały czas mieszając zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż do zgęstnienia masy.
- Gdy masa będzie gęsta, zdejmij rondelek z ognia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubij łącznie z cynamonem i cukrem pudrem.
- Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Serwuj udekorowaną bitą śmietaną z posypką z czekoladowych płatków.
Smacznego!
- Równie dobrze jak czekolada rozgrzeje napar z lipy.
- Chłodne wieczory ocieplą grzańce z piwa lub wina.
- Poznaj najlepsze przepisy na grzane piwo.