Reklama

Jak zrobić gorącą czekoladę? Podstawą jest mleko oraz gorzka lub deserowa czekolada. Mleko podgrzewa się ostrożnie na średnim ogniu. W momencie, gdy jest gorące dodaje się do niego kawałki czekolady i zagotowuje.

Reklama

Od dawna wiadomo, że najlepszym sposobem na poprawę nastroju czy dodanie energii jest czekolada. W zimne dni najlepszą propozycją na rozgrzanie organizmu połączone z chwilą rozkoszy jest czekolada na gorąco. Jak zrobić czekoladę na gorąco? To nic skomplikowanego, każdy bez trudu przygotuje ją samodzielnie w domu.

Kilka słów o czekoladzie

Kakao jest podstawowym składnikiem czekolady – przysmaku, który od zawsze kojarzy się z niebiańską przyjemnością. W Europie pojawiło się za sprawą Hernando Cortesa – to on opracował sposób przygotowania czekolady do picia. Czekolada zaczęła być produkowana na masową skalę w XIX wieku w Holandii. Jest otrzymywana z miazgi kakaowej, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Ponadto w jej skład wchodzą dodatki takie jak: mleko w proszku, orzechy i kawa. Mimo, że należy do słodyczy, zawiera pewną wartość odżywczą – w jej składzie znajduje się magnez i potas (najwięcej w czekoladzie gorzkiej), żelazo, a w czekoladzie mlecznej również wapń.

Przepis na gorącą czekoladę z chili

Składniki:

  • 250 mililitrów mleka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek kremowej śmietanki 30%,
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku,
  • 50 gramów gorzkiej lub deserowej czekolady,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku.

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier, paprykę chili oraz cynamon.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru i momentu, gdy mleko zacznie się gotować przy brzegach.
  • Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i wsyp ją do gorącego mleka.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Zagotuj.
  • Gotuj przez kilka minut na małym ogniu do momentu, gdy czekolada uzyska kremową konsystencję i gładką powierzchnię.
  • Gorącą czekoladę podawaj w filiżankach udekorowaną śmietaną kremówką ubitą wraz z cukrem pudrem.

Przepis na waniliową gorącą czekoladę

Składniki:

  • puszka niesłodzonego skondensowanego mleka,
  • 150 mililitrów mleka pełnotłustego,
  • 150 mililitrów likieru czekoladowego,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu,
  • około 20 gramów cukru,
  • 15 gramów gorzkiego kakao,
  • 100 gram gorzej czekolady (70%),
  • pół łyżeczki cynamonu.
  • Do udekorowania:
  • łyżeczka cukru pudru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%.

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wlej dwa rodzaje mleka, likier czekoladowy, cukier i ekstrakt waniliowy, cukier, cynamon i kakao.
  • Podgrzewaj, aż masa stanie się ciepła. Dodaj połamaną gorzką czekoladę. Cały czas mieszając zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż do zgęstnienia masy.
  • Gdy masa będzie gęsta, zdejmij rondelek z ognia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubij łącznie z cynamonem i cukrem pudrem.
  • Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Serwuj udekorowaną bitą śmietaną z posypką z czekoladowych płatków.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama