Reklama

Książki kucharskie obfitują w przepisy na kaczkę: z jabłkami, pieczoną, faszerowaną. Kacze mięso doskonale komponuje się z owocowymi marynatami oraz miodową polewą. Podstawowymi przyprawami, które wydobędą smak potrawy są sól, pieprz i majeranek.

Reklama

Kaczka podobnie jak gęsina, uważana jest za szlachetny rodzaj drobiu. Przepisy na kaczkę, wbrew panującemu przekonaniu nie są trudne w przygotowaniu. Dania z kaczki mają doskonałe walory smakowe i sprawią, że menu każdej uroczystości stanie się wyjątkowe.

Mięso z kaczki – co zawiera

Mięso z kaczki jest cenne ze względu na swoje walory smakowe oraz dietetyczne właściwości. W porównaniu z mięsem z kurcząt i indyków zawiera więcej tłuszczu, ale jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz potasu i żelaza.

Jak przygotować kaczkę

W świecie kulinarnym kacze mięso jest przygotowywane na rozmaite sposoby. Świetnie smakuje pieczone, gotowane, duszone oraz smażone. Przepisy na kaczkę z jabłkami, która uznawana jest za wielki przysmak z pewnością znakomicie się sprawdzą przy eleganckim przyjęciu. Piersi z kaczki warto przed pieczeniem zamarynować mocząc je przez kilka godzin w marynacie przygotowanej z czosnku, anyżu, imbiru, sosu sojowego oraz miodu.

Jak upiec kaczkę

Planując pieczenie kaczki warto pamiętać o kilku obowiązujących zasadach, które zagwarantują uzyskanie kruchego i soczystego mięsa.

  • Jeżeli dysponujesz mrożoną kaczką, przed pieczeniem pozostaw ją na dwa dni w lodówce, a jeśli zależy ci na czasie – pozostaw ją na noc w zlewie zanurzoną w zimnej wodzie.
  • Po rozmrożeniu kaczkę starannie umyj i osusz. Natrzyj ją w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem. Warto również dodać słodką paprykę lub sok z cytryny. Następnie odstaw kaczkę przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Jeżeli przygotowujesz kaczkę nadziewaną musisz spiąć otwór za pomocą wykałaczek.
  • Kaczkę posmaruj masłem, a na dno brytfanny wlej pół szklanki wody. Kaczkę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • W trakcie pieczenia z kaczki będzie wytapiał się tłuszcz, którym od czasu do czasu polewaj kaczkę.

Przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami

Składniki:

  • kaczka (około 2 kilogramy),
  • łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz.

Nadzienie:

  • 3-4 kwaśne jabłka,
  • masło,
  • miód,
  • majeranek.

Dodatki:

  • 5 jabłek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  • Kaczkę (na zewnątrz i w środku) natrzyj mieszanką przygotowaną z roztopionego masła połączonego z miodem, solą, pieprzem i majerankiem.
  • Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki. Przypraw je majerankiem i włóż do wnętrza kaczki.
  • Umieść kaczkę w brytfannie wcześniej posmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny.
  • Gdy kaczka uzyska złocisty kolor, nakryj brytfannę folią aluminiową.
  • Po upływie godziny weź dwie łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki. Uduś na nim pokrojone jabłka. Przypraw je sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i majerankiem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama