Jak uprawia się jagodę kamczacką: rozmnażanie, przycinanie i właściwości wiciokrzewu sinego
Jagoda kamczacka to krzew owocowy o małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Roślina nazywana jest też wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, borówką kamczacką lub suchodrzewem błękitnym. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości prozdrowotne, np. obniżają ciśnienie i zmniejszają dolegliwości układu trawiennego. Z jagód można robić smaczne przetwory, np. konfitury i soki.
Jagoda kamczacka to krzew owocowy o małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Roślina nazywana jest też wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, borówką kamczacką lub suchodrzewem błękitnym. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości prozdrowotne, np. obniżają ciśnienie i zmniejszają dolegliwości układu trawiennego. Z jagód można robić smaczne przetwory, np. konfitury i soki.
Jagoda kamczacka może rosnąć w temperaturze nawet do minus 35 stopni Celsjusza. Krzew po zasadzeniu wymaga obsypania kompostownikiem. Dopiero po 5 latach robi się pierwsze przycinanie pędów rośliny. Owoce krzewu mają ciemny, niebieski kolor i lekko słodko-kwaśny smak. Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną. Na tym samym stanowisku może rosnąć do 50 lat.
Uprawa jagody kamczackiej i jej rozmnażanie
Jagoda kamczacka najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i glebach o lekko kwaśnym odczynie. Krzew owocowy jest odporny na suszę oraz mróz. Kwiatostan jagody wytrzyma przymrozki do minus 6-7 stopni Celsjusza. Wiciokrzew siny sadzi się wiosną lub jesienią. Jagoda kamczacka jest rośliną zapylaną pyłkiem pochodzącym z kwiatów innej odmiany, dlatego jej uprawa polega na sadzeniu obu odmian, kwitnących w tym samym czasie, obok siebie. Roślinę sadzi się na nawożonej ziemi i obsypuje korą lub trocinami. Krzew owocuje późną wiosną, tuż przed pierwszym zbiorem truskawek. Z dorosłego krzewu można zebrać 3-6 kilogramów owoców.
Jagoda kamczacka – przycinanie
Krzewy przycina się nie wcześniej niż 5 lat po posadzeniu. Ucina się najstarsze i zniszczone pędy lub nadmiar drobnych.
Jagoda kamczacka – właściwości lecznicze
Jagoda kamczacka nazywana jest owocem wiecznej młodości. Zawiera w sobie polifenole, antocyjany, flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają procesy starzenia, a także hamują rozwój chorób nowotworowych. Antocyjany zawarte w owocach krzewu wspomagają leczenie chorób oczu, ponieważ wzmacniają naczynia włosowate oraz zwiększają przepuszczalność śródbłonka. Sokiem z jagody kamczackiej można leczyć wrzody żołądka lub choroby skóry np. liszaj płaski, której objawem są wykwity na skórze głowy, paznokciach lub narządach płciowych. Owoce jagody kamczackiej obniżają ciśnienie i mają właściwości dezynfekujące i antyseptyczne. Płukanka z wywaru kwiatów krzewu polecana jest np. na ból gardła, zapalenie dziąseł lub nieżyty. Wiciokrzew kamczacki przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i łagodzi dolegliwości układu trawiennego.
Jagoda kamczacka – przetwory, soki, nalewki, susz
Świeże jagody kamczackie można jeść na surowo i dodawać do sałatek owocowych, lodów, ciast, galaretek i pierogów. Z jagód kamczackich robi się też konfitury, soki, nalewki, a także suszy podobnie jak winogrona, np. w suszarce do owoców.
- Czy wiesz, że w Chinach do herbaty podaje się... pierogi? Zobacz, z czego robi się dim sum czyli lekkie przekąski do herbaty.
- Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź, nasz przepis na dolmades – grecką potrawę z mięsa i ryżu z sosem.
- Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj jej prawdziwe souvlaki po grecku. Zobacz, przepis na greckie szaszłyki z mięsa z sosem tzatziki.