Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Truskawki
© ghgfoto/Fotolia.com
Styl życia

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne truskawek

Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu.

Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu.

Witaminy znajdujące się w truskawkach

Truskawki zawierają w sobie przeciwutleniające witaminy A, C i E, które w walce z wolnymi rodnikami przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu.

 

Witamina C ma dodatkowo wpływ na produkcję kolagenu, który jest niezbędny do regeneracji skóry, kości i zębów. W 100 gramach truskawek znajduje się około 60 mg witaminy C (zobacz badania).

 

Witamina A jest bardzo ważna dla zdrowia oczu i skóry. Jej niedobory prowadzą do „kurzej ślepoty”, czyli niemożności widzenia po zmierzchu, a także do trudności z gojeniem się ran i regeneracją skóry.

 

Witamina E przeciwdziała zakrzepom i bierze udział w dostarczaniu bodźców nerwowych w ciele. W truskawkach znajdują się również witaminy z grupy B: B1, B2, B3 oraz B6, które wspomagają metabolizm.

Składniki odżywcze truskawek

Truskawki bogate są w cenne pierwiastki, takie jak:

  • żelazo - jego niedobór może powodować bezsenność, zawroty głowy, szybszą pracę serca i anemię,
  • magnez - odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu naczyniowo-sercowego. Niedobór prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi oraz częstych skurczy, w szczególności nóg,
  • mangan - szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, bowiem dzięki niemu wytwarzany jest estrogen odpowiedzialny za rozwój organów wewnętrznych dziecka; niedobór manganu może prowadzić do bezpłodności,
  • wapń - zapewniający zdrowe kości i zęby a także prawidłową krzepliwość krwi.

Zdrowotne i lecznicze właściwości truskawek

Owoce zawierają w sobie pektyny, czyli węglowodany, które usprawniają pracę jelit, pomagając je oczyścić ze złogów. Jedzenie truskawek naturalnie obniża też poziom glikemii (stężenia glukozy we krwi) oraz pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Truskawki mają właściwości moczopędne i przyczyniają się do wydalania toksyn i usunięcia nadmiaru wody z organizmu.

Truskawki a alergie

Pomimo prozdrowotnych właściwości truskawek, nie każdy może je jeść. Za sprawą niektórych białek znajdujących się w tych owocach może dojść do reakcji alergicznej. Do głównych objawów należy swędzenie w jamie ustnej, obrzęk twarzy, wysypka, czasami pojawia się ból brzucha i biegunka. Jeżeli nastąpi uczulenie na truskawki, trzeba je wyeliminować z diety i uważać na inne produkty, zawierające ten owoc, takie jak: dżemy, soki, jogurty. 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Truskawki
© weyo/Fotolia.com
Styl życia
Truskawki - bogate źródło witaminy C, dobre na serce i poziom cukru
Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.   Właściwości zdrowotne truskawek Truskawki jedzone na surowo i bez dodatków mają mnóstwo cennych właściwości: Są moczopędne, dlatego pomagają osobom cierpiącym na schorzenia nerek. Regularne oddawanie moczu usuwa toksyny z organizmu. Obniżają poziom tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszają wchłanianie tłuszczu. Wpływają na zmniejszenie ciśnienia tętniczego. Truskawki są wykorzystywane w kosmetyce . Mają szereg przydatnych właściwości: od działania przeciwzmarszczkowego i ściągającego, przez bakteriobójcze i odżywcze, aż do rozjaśniania przebarwień skórnych. Minerały i witaminy znajdujące się w truskawkach stosowanych jako maseczka , nawilżą i wygładzą cerę. Mieszanka przygotowana z 10 dekagramów truskawek, 15 gramów jogurtu naturalnego i 2,5 łyżek soku z cytryny rozświetli zmęczoną cerę. Maseczkę należy trzymać na twarzy około 10-15 minut, a potem zmyć ciepłą wodą. Badania naukowców z Warwick w Wielkiej Brytanii  wykazały, że jedzenie truskawek stymuluje białka, które chronią przed chorobami serca i cukrzycą. Jedzenie truskawek zwiększa ilość antyoksydantów we krwi . Spowalniają one proces starzenia się organizmu. Antykosydanty, inaczej przeciwutleniacze, zwalczają też wolne rodniki wywołujące m.in. nowotwory. Pektyny, które zawierają truskawki, pobudzają perystaltykę jelit. Kwasy organiczne zawarte w truskawkach wpływają na przyspieszenie przemiany materii i regulują trawienie. Truskawki wpływają na wydzielanie żółci, a tym samym wspierają pracę woreczka żółciowego oraz wątroby. Jedzenie truskawek odkwasza organizm , mają one silnie alkalizujące właściwości. Truskawki - wartości...

kobieta ma na twarzy maseczkę z truskawek
©zinkevych/fotolia
Fleszstyle
Maseczka z truskawek – odmładza i odżywia
Maseczka z truskawek rozjaśnia cerę, dostarcza jej dużej ilości witaminy C oraz witamin z grupy B i spowalnia proces starzenia się skóry. Maseczkę warto stosować szczególnie wtedy, kiedy trwa sezon na truskawki, jednak nawet zimą można przygotować ją z uprzednio zamrożonych owoców.

Maseczka z truskawek rozjaśnia cerę, dostarcza jej dużej ilości witaminy C oraz witamin z grupy B i spowalnia proces starzenia się skóry. Maseczkę warto stosować szczególnie wtedy, kiedy trwa sezon na truskawki, jednak nawet zimą można przygotować ją z uprzednio zamrożonych owoców. Właściwości kosmetyczne maseczki z truskawek Truskawki są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy w procesie syntezy kolagenu, białka odpowiadającego za elastyczność i jędrność skóry. Młody wygląd skóry po zabiegach kosmetycznych z wykorzystaniem truskawek to także zasługa flawonoidów i flawonów . Są to przeciwutleniacze, które wspomagają oczyszczanie skóry z toksyn docierających z otoczenia lub będących efektem przemiany materii, wspomagają one organizm w walce z wolnymi rodnikami, które są przyczyną starzenia się organizmu. Witamina C rozjaśnia ponadto przebarwienia na skórze i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest więc polecana do cery naczynkowej   Dla zdrowego wyglądu i dobrej kondycji skóry ważne są także znajdujące się w truskawkach witaminy z grupy B oraz witamina PP. Natomiast zawarty w owocach enzym, bromelina, usuwa martwy naskórek, wspomaga ukrwienie skóry, pozostawia ją gładką, świeżą i promienną. Maseczka z truskawek – domowy peeling enzymatyczny Z truskawek można przygotować domową maseczkę, która zadziała jak peeling enzymatyczny: rozpuści martwy naskórek, poprawi ukrwienie skóry, wygładzi ją i rozjaśni przebarwienia . Wystarczą do tego 3-4 duże truskawki. Rozgnieć je widelcem i nałóż na twarz. Zmyj je po 15 minutach letnią wodą. Maseczka z truskawek i jogurtu – odżywczy koktajl owocowy Maseczka z truskawek i jogurtu łączy oczyszczające i rozjaśniające właściwości truskawek z odżywczymi i probiotycznymi właściwościami jogurtu. Z tego względu jest ona szczególnie polecana osobom o cerze...

Ciężarna je truskawki
© Kaspars Grinvalds/Fotolia.com
Styl życia
Truskawki w ciąży i w czasie karmienia piersią – jedz je, jeśli nie masz alergii, obserwując reakcję dziecka
Truskawki zawierają witaminę C, a także błonnik i kawas foliowy. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią możesz jeść te owoce, o ile nie jesteś na nie uczulona ty, ani dziecko.

Truskawki zawierają witaminę C, a także błonnik i kawas foliowy. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią możesz jeść te owoce, o ile nie jesteś na nie uczulona ty, ani dziecko.   Wokół owoców powstało kilka mitów, np. że uczulają dziecko w łonie matki. Truskawki nie zaszkodzą maleństwu , jeśli nie będziesz jadła więcej niż pół kilograma owoców dziennie. Właściwości truskawek Truskawki są smacznymi, niskokalorycznymi owocami. Posiadają cenne wartości odżywcze oraz wiele prozdrowotnych właściwości. Możesz jeść je do woli, gdyż 100 gram owoców to niespełna 30 kalorii Są dobrym źródłem witamin C, A, B i E, a także wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Zapobiegają podniesieniu poziomu cukru we krwi. Zapobiegają chorobom serca i rozwojowi nowotworów. Pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także nerek. Oczyszczają ciało z toksyn. Utrudniają wchłanianie tłuszczu. Doskonale orzeźwiają i sycą . Truskawki – jeść czy nie jeść w ciąży Truskawki zawierają substancje niezbędne ciężarnej kobiecie (np. witaminę A). Możesz je spokojnie jeść, nawet jeśli spodziewasz się dziecka. Staraj się jednak ograniczać ich ilość - nie jedz więcej, niż 500 gramów dziennie. Owoce, pomimo swoich licznych zalet, mają silne działanie uczulające, ale naukowcy nie potwierdzili, że jedzenie tego typu produktów wywoła alergię u dziecka . Obserwuj swoje ciało i zachowaj umiar. W razie wątpliwości zgłoś się do lekarza. Truskawki podczas karmienia piersią Truskawki często znajdują się na liście owoców zakazanych do spożycia podczas karmienia piersią, gdyż mogą działać uczulająco. Alergia objawia się mrowieniem i swędzeniem jamy ustnej, obrzękiem języka i całej twarzy, wysypkami na ciele, świądem skóry, a także...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner