©vallerato/Fotolia
Styl życia

Przepisy na pyszne dania obiadowe: pieczonego kalafiora i leczo z ciecierzycą

Podaj na obiad sezonowe warzywa na ciepło z dużą ilością dobrze dobranych przypraw i dodatkiem węglowodanów. Do pieczonego kalafiora doskonale pasuje czosnek, a smak leczo podkreślą różne rodzaje papryki w proszku.

Podaj na obiad sezonowe warzywa na ciepło z dużą ilością dobrze dobranych przypraw i dodatkiem węglowodanów. Do pieczonego kalafiora doskonale pasuje czosnek, a smak leczo podkreślą różne rodzaje papryki w proszku.

 

Sezonowa kuchnia jest pyszna, zdrowa i niedroga – wykorzystuj więc dostępne w warzywniakach świeże warzywa.

Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania

Przepis na pachnącego pieczonego kalafiora

Różyczki pieczonego kalafiora smakują wyśmienicie zarówno tuż po wyjęciu z gorącego piekarnika, jak i na zimno, nawet po kilku dniach od przyrządzenia. To baza wielu smacznych obiadowych dań. Możesz:

  • rozdrobnić kalafiora i wymieszać go z makaronem penne, serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika,
  • zanurzyć go w sosie pomidorowym, dorzucić wypestkowane oliwki oraz kaszę gryczaną lub jaglaną,
  • zetrzeć na tartce i wymieszać z ryżem, zblanszowanym porem i groszkiem konserwowym,
  • podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub domowymi frytkami, warzywnymi dipami i domowym keczupem.

 

Rada: jeśli masz czas, piecz kalafiora w całości (około 2 godziny), owiniętego w folię aluminiową. Co pół godziny wyjmuj go z piekarnika, odwijaj z folii i polewaj marynatą. Uzyskasz cieszącą oczy i podniebienia, niezwykle efektowną i aromatyczną potrawę.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duży kalafior,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • ćwierć szklanki tahiny (pasty sezamowej).

 

Czas przygotowania: 10 minut (+30 minut pieczenia)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • Usuń liście kalafiora, umyj go, osusz i podziel na różyczki.
  • W miseczce wymieszaj kilka łyżek oleju, wody, sok z cytryny, tahinę i przyprawy.
  • Maczaj w powstałej mieszance różyczki kalafiora i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Piecz około 15 minut, po czym wyjmij blachę i nią potrząśnij.
  • W razie potrzeby zwilż kalafiora resztką marynaty i piecz kolejne 15 minut.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu bądź na zimno – można go przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Przepis na wegetariańskie leczo z ciecierzycą ze świeżych warzyw

Leczo to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Można jeść je tylko z chrupiącym chlebem z masłem albo podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pulpetami z kaszy bądź mrozić poporcjowane w lunchboxach (pojemnikach na żywność).

 

Składniki (na 4 porcje):

  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 gramów),
  • 2 duże cebule,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 kilogram pomidorów,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżeczek słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanym oleju smaż przez 3 minuty plasterki selera naciowego.
  • Na patelnię dorzuć półplasterki cukinii i paseczki papryki i smaż 3 minuty.
  • Dodaj grubo pokrojoną cebulę, a po kolejnych 5 minutach zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Po minucie dodaj pokrojone pomidory i duś je 10 minut.
  • Dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, kolendrę, sproszkowaną paprykę i duś około 15 minut aż do odparowania wody.
  • Dopraw solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 

Upieczone w piekarniku frytki ze słupków marchewki
©Marina P./Fotolia
Styl życia
Przepisy na marchewkowe frytki, pastę oraz puree do makaronów i kasz
Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.

Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.   Marchewka w kuchni to nie tylko półtwarde kostki warzywa z groszkiem w zasmażce z masła i mąki. Pieczenie bądź grillowanie wydobywa z warzyw nowe nuty smakowe – marchewka staje się wówczas łagodniejsza i łatwiej ją zblendować . Przepis na marchewkowe, pieczone frytki z sosem czosnkowym Smak pieczonych warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera, pasternaku, batatów) można wzbogacić ulubioną mieszanką przypraw lub użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Frytki warto skropić kilkakrotnie w trakcie pieczenia dobrą oliwą bądź olejem dobrym do smażenia (np. rzepakowym).   Składniki na frytki (na 4 porcje):   1 kilogram marchewek, kilka łyżek oleju słonecznikowego bądź rzepakowego , odrobina soli morskiej, pół łyżeczki granulowanego czosnku, ćwierć łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu ziołowego.   Składniki na sos czosnkowy:   2 obrane i starte ząbki czosnku, 200 gramów jogurtu naturalnego (można zamienić go na jogurt kozi ), 1 łyżka majonezu, drobno posiekana natka pietruszki lub koperek, szczypta soli, pieprz.   Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu marynowania marchwi) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania frytek z marchewki :   Obierz, umyj i osusz marchewki. Pokrój je w długie słupki. W dużej misce połącz olej i przyprawy i starannie namocz marchewkę. Dla uzyskania głębi smaku i aromatu marynuj ją co najmniej pół godziny. Rozłóż warzywne frytki pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia...

©vallerato/Fotolia
Styl życia
Sprawdzone przepisy z kalafiorem – pieczony kalafior, stek z kalafiora
Sprawdzone przepisy z kalafiorem – pieczony kalafior, stek z kalafiora

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Pieczony kalafior to świetny dodatek do obiadu i samodzielna przekąska. Stek z kalafiora to świetny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dania z kalafiora . Przepis na pieczonego kalafiora Składniki na pieczonego kalafiora kalafior 5-6 łyżek oleju roślinnego przyprawy: papryka słodka i ostra, kmin rzymski, czosnek granulowany, sól i pieprz Jak zrobić pieczonego kalafiora? Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Odcieknąć z wody. Różyczki wrzucić do dużej miski, zalać olejem i dokładnie zamieszać. Następnie należy dodać przyprawy do smaku. Ja dodaję łyżeczkę papryki słodkiej i ostrej, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki soli oraz odrobinę kminu rzymskiego i pieprzu. Kalafior przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.  Do takiego dania świetnie pasują tłuczone ziemniaki i sałatka ze świeżych warzyw. Przepis na stek z kalafiora Składniki na stek z kalafiora duży kalafior marynata: 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu lub syropu klonowego , papryka wędzona, papryka ostra, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki passaty pomidorowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól Jak zrobić stek z kalafiora? W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kalafior kroimy na grube ok 2 cm plastry. Najlepiej nada się do tego środek kalafiora. Z reszty można zrobić zupę kalafiorową lub zapiekankę z kalafiorem . Steki smarujemy marynatą z obu stron. Zostawiamy je na około 30-40 minut, aby w kalafiora wsiąkły przyprawy. Kalafior obsmażamy na patelni przez 2-3 minuty z obu stron. Następnie układamy...

Chili con carne
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na mięso mielone: bałkańskie Cevapcici oraz meksykańskie chili con carne
Gotując obiad według przepisu na mięso mielone, pamiętaj o hojnym użyciu przypraw i długim smażeniu bądź duszeniu mięsa. Kotlety czy kiełbaski możesz zarówno smażyć, jak i długo piec w piekarniku, natomiast chili i gulasze duś długo, często mieszaj i zawsze podawaj gorące.

Gotując obiad według przepisu na mięso mielone, pamiętaj o hojnym użyciu przypraw i długim smażeniu bądź duszeniu mięsa. Kotlety czy kiełbaski możesz zarówno smażyć, jak i długo piec w piekarniku, natomiast chili i gulasze duś długo, często mieszaj i zawsze podawaj gorące.   Najlepszym jakościowo i dość chudym mięsem mielonym jest jagnięcina. Przygotowując potrawy z mięsa mielonego możesz wymieszać ją w proporcji 1:1 z mięsem wieprzowym bądź z indyka. Przepis na bałkańskie Cevapcici Cevapcici to dość pikantne, dobrze przyprawione, wyraziste danie mięsne, spotykane w Chorwacji , Serbii, Bośni, Albanii i Rumunii.   Składniki (na 4 porcje): 500 gramów dobrze zmielonej wieprzowiny , 500 gramów dobrze zmielonej jagnięciny , 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, olej do smażenia, odrobina chłodnej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, szczypta papryczki chili w proszku.   Czas wykonania: 25 minut (bez czasu odstawienia na noc mięsa) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pokrój drobno cebulę i czosnek. W dużej misce wyrób starannie rękami oba rodzaje mięs z przyprawami , cebulą, czosnkiem i kilkoma łyżkami wody. Odstaw mięsną masę na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Uformuj z niej wałeczki o grubości kciuka i potnij je na około pięciocentymetrowe kawałki. Cevapcici możesz smażyć przez kilka minut z każdej strony na tłuszczu rozgrzanym na zwykłej lub grillowej patelni bądź piec w piekarniku nagrzanym do 165° Celsjusza przez około 30 minut. Smażone...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik