Owoc fasoli: 20 twarzy fasoli, która wzmacnia i chroni przed rakiem
Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy.
Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem, wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące.
Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy.
Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem, wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące.
Fasola: dlaczego warto go jeść?
Fasola bez względu na gatunek ma bardzo dużo białka roślinnego. Zawiera substancje odżywcze: witaminę A i C – najwięcej w surowej postaci. Posiada w składzie również fosfor czy wapń.
Każda z poszczególnych odmian fasoli ma inne, ważne składniki odżywcze:
- czerwona fasola, nerkowa i czarna – cynk;
- haricot i perłowa – żelazo;
- fasola z czarnym oczkiem – selen;
- fasola mung, pinto i „czarne oczko” – kwas foliowy.
Fasola wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, hamuje rozrost komórek nowotworowych i na długo zapewnia poczucie sytości.
Fasola: kiedy może zaszkodzić?
Fasola jest ciężkostrawna i kaloryczna. Nadmierne spożycie może powodować wzdęcia i gazy. Aby temu zapobiec należy do potraw z fasoli dodać zioła takie jak majeranek, tymianek czy cząber. Jest tylko jeden gatunek fasoli, który pod tym względem różni się od pozostałych – fasolka szparagowa, można podawać ją bez obaw nawet dzieciom.
Fasoli nie poleca się osobom z problemami trawiennymi oraz kobietom w ciąży.
Fasola jedzona na surowo jest niebezpieczna dla organizmu. Znajduje się w niej fazyna, która może wywoływać wymioty, biegunkę, a w przypadku spożycia dużej ilości surowej fasoli nawet śmierć. Dlatego przed zjedzeniem fasolę należy zawsze ugotować.
- Lubisz bób? Poznaj właściwości zdrowotne bobu.
- W kuchni chętnie sięgasz po warzywa strączkowe? Oto właściwości zdrowotne fasola adzuki.
- Szukasz pomysłu na sprawdzone dania z bobem? Zobacz, jak gotować bób i co z niego przygotować.