Reklama

Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy.

Reklama

Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem, wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące.

Fasola: dlaczego warto go jeść?

Fasola bez względu na gatunek ma bardzo dużo białka roślinnego. Zawiera substancje odżywcze: witaminę A i C – najwięcej w surowej postaci. Posiada w składzie również fosfor czy wapń.

Każda z poszczególnych odmian fasoli ma inne, ważne składniki odżywcze:

  • czerwona fasola, nerkowa i czarna – cynk;
  • haricot i perłowa – żelazo;
  • fasola z czarnym oczkiem – selen;
  • fasola mung, pinto i „czarne oczko” – kwas foliowy.

Fasola wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, hamuje rozrost komórek nowotworowych i na długo zapewnia poczucie sytości.

Fasola: kiedy może zaszkodzić?

Fasola jest ciężkostrawna i kaloryczna. Nadmierne spożycie może powodować wzdęcia i gazy. Aby temu zapobiec należy do potraw z fasoli dodać zioła takie jak majeranek, tymianek czy cząber. Jest tylko jeden gatunek fasoli, który pod tym względem różni się od pozostałych – fasolka szparagowa, można podawać ją bez obaw nawet dzieciom.

Fasoli nie poleca się osobom z problemami trawiennymi oraz kobietom w ciąży.

Fasola jedzona na surowo jest niebezpieczna dla organizmu. Znajduje się w niej fazyna, która może wywoływać wymioty, biegunkę, a w przypadku spożycia dużej ilości surowej fasoli nawet śmierć. Dlatego przed zjedzeniem fasolę należy zawsze ugotować.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama