Owoce fasoli adzuki
©fieryphoenix
Styl życia

Fasola adzuki: właściwości odchudzające i lecznicze

Fasola adzuki jest ceniona za szczególne właściwości odchudzające oraz prozdrowotne – rozwiązuje problemy dróg moczowych czy wspomaga wytwarzanie pokarmu w piersiach kobiet po porodzie.

Fasola adzuki jest ceniona za szczególne właściwości odchudzające oraz prozdrowotne – rozwiązuje problemy dróg moczowych czy wspomaga wytwarzanie pokarmu w piersiach kobiet po porodzie.

 

Fasola adzuki, potocznie nazywana czerwoną soją jest bogata w minerały: wapń, żelazo, potas, kobalt czy magnez, kwas foliowy oraz witaminę B. Zawiera dużo błonnika, który zapewnia poczucie sytości na długi czas.

 

Czerwona soja jest bardzo popularna w krajach azjatyckich – Japonii, Korei i Chinach.

Fasola adzuki: właściwości dla zdrowia i ciała

Fasola adzuki to popularny składnik sałatek, posiada wiele właściwości prozdrowotnych i pomaga w procesie odchudzania. Oprócz tego:

  • usprawnia pracę dróg moczowych i nerek,
  • odtruwa organizm (działa jak detoks),
  • przeciwdziała anemii,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała powstaniu zmian miażdżycowych,
  • przeciwdziałała otyłości – zwiększa metabolizm lipidów w żołądku i zatrzymywaniu się ich w wątrobie,
  • przeciwdziała tworzeniu się komórek rakotwórczych w piersi,
  • przeciwdziała tworzeniu się komórek rakotwórczych w okrężnicy,
  • leczy nadciśnienie,
  • spala tkankę tłuszczową, przyśpiesza metabolizm, dzięki błonnikowi zapewnia poczucie sytości na kilka godzin.

Fasola adzuki: zastosowanie

Fasola jest przede wszystkim wykorzystywana jako dodatek do sałatek czy potraw mięsnych, ponieważ jest niskokaloryczna. Fasolę adzuki stosuje się także w kosmetyce. Można z niej wykonać domowy peeling, który zwalczy czyraki, wysypkę czy trądzik. Polecany jest również w przypadku zmian skórnych przy takich chorobach jak świnka.

 

Fasolę adzuki należy jeść przynajmniej raz w tygodniu w ilości 1-2 garści. Taka dawka usprawnia pracę układu nerwowego, przez co mamy większe szanse na skoncentrowanie się i skupienie uwagi w ciągu dnia.

 

Fasola w gulaszu
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Owoc fasoli: 20 twarzy fasoli, która wzmacnia i chroni przed rakiem
Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy. Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem, wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące.

Fasola jest jednym z najbardziej zdrowych i energetycznych warzyw. Uprawiana w każdym rejonie świata jest bogata w substancje odżywcze i witaminy.   Fasola jest powszechnie stosowana w Polsce i chętnie dodawana do sałatek czy zup. Owoce fasoli różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem , wszystkie jednak są wysokokaloryczne i sycące. Fasola: dlaczego warto go jeść? Fasola bez względu na gatunek ma bardzo dużo białka roślinnego. Zawiera substancje odżywcze: witaminę A i C – najwięcej w surowej postaci. Posiada w składzie również fosfor czy wapń.   Każda z poszczególnych odmian fasoli ma inne, ważne składniki odżywcze: czerwona fasola, nerkowa i czarna – cynk ; haricot i perłowa – żelazo ; fasola z czarnym oczkiem – selen ; fasola mung, pinto i „czarne oczko” – kwas foliowy .   Fasola wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, hamuje rozrost komórek nowotworowych i na długo zapewnia poczucie sytości. Fasola: kiedy może zaszkodzić? Fasola jest ciężkostrawna i kaloryczna. Nadmierne spożycie może powodować wzdęcia i gazy. Aby temu zapobiec należy do potraw z fasoli dodać zioła takie jak majeranek, tymianek czy cząber . Jest tylko jeden gatunek fasoli, który pod tym względem różni się od pozostałych – fasolka szparagowa , można podawać ją bez obaw nawet dzieciom. Fasoli nie poleca się osobom z problemami trawiennymi oraz kobietom w ciąży.   Fasola jedzona na surowo jest niebezpieczna dla organizmu. Znajduje się w niej fazyna, która może wywoływać wymioty, biegunkę, a w przypadku spożycia dużej ilości surowej fasoli nawet śmierć. Dlatego przed zjedzeniem fasolę należy zawsze ugotować.   Lubisz bób? Poznaj  właściwości zdrowotne bobu . W kuchni chętnie sięgasz po warzywa strączkowe? Oto  właściwości zdrowotne...

Kurkuma mielona i w kłączach.
©sommai/Fotolia
Styl życia
Kurkuma – leczy i smakuje
Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.

Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.   Kurkuma nazywana jest także szafranem indyjskim. Jest żółtawo-brązowym kłączem o pomarańczowym wnętrzu. Ma aromatyczny smak z delikatną nutą goryczy. W skali 0-10 ostrość kurkumy oceniana jest na 3. Kurkuma jest składnikiem curry, które zawdzięcza jej swój głęboki żółty kolor. Lecznicze właściwości kurkumy Kurkuma ma właściwości wiatropędne i przeciwzapalne. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie (chroni organizm przed działaniem wolnych rodników) i antyseptycznie. Opóźnia proces starzenia komórek . Przyspiesza gojenie ran. Oczyszcza i tonizuje organizm. Jest łagodna dla układu pokarmowego. Spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowań na raka . Wspomaga leczenie chorób takich jak: żółtaczka , kolka, czerwonka, ospa wietrzna i przeziębienie . Kurkuma łagodzi niestrawność i bóle związane z chorobami dróg moczowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, krążenie i chroni wątrobę. Kurkuma obniża ryzyko chorób serca i zachorowań na Alzheimera . Pomaga w leczeniu chorób stawów, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Kurkuma podnosi stężenie „hormonów szczęścia” – dopaminy i serotoniny, co ma pozytywny wpływ na zwalczanie depresji. Kurkuma przyspiesza redukcje tkanki tłuszczowej, ponieważ poprawia metabolizm i trawienie. Zastosowanie kurkumy w kuchni W kuchni kurkuma wykorzystywana jest najczęściej w postaci zmielonego proszku. Podkreśla smak potraw mięsnych (szczególnie jagnięciny) oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Jest dodatkiem do dań warzywnych i ryżu. Aby wydobyć kolor, zapach i smak kurkumy należy dodać ją już na początku gotowania.   Kurkuma jest słabo...

Owoce pigwy
©ji_images/Fotolia
Styl życia
Pigwa: pełen witaminy C owoc, który chroni przed jesiennym przeziębieniem
Owoc pigwy bogaty jest w witaminę C oraz sole mineralne, co sprawia, że skutecznie zwalcza objawy przeziębienia czy grypy. Wpływa łagodząco na układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy.

Owoc pigwy bogaty jest w witaminę C oraz sole mineralne, co sprawia, że skutecznie zwalcza objawy przeziębienia czy grypy. Wpływa łagodząco na układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy.   Pigwa potocznie nazywana jest polską cytryną, ponieważ w smaku bardzo ją przypomina. Uprawiana może być w ogrodzie , ale również w doniczce. Z kształtu może przypominać gruszkę, choć ma bardziej żółtą skórkę. Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i rzadko spożywa się je na surowo, ponieważ są bardzo kwaśne i bardzo twarde. Owoc pigwy – właściwości lecznicze Lecznicze właściwości pigwy opierają się przede wszystkim na dużej zawartości witaminy C , która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza objawy przeziębienia . Owoc pigwy zawiera również inne, ochraniające organizm związki mineralne jak żelazo, miedź, magnez i fosfor. Dodatkowo usprawnia pracę układu pokarmowego, wzmacnia metabolizm. Pigwa często znajduje się w jadłospisie diety odchudzającej. Przetwory z owoców pigwy: soki, dżemy, konfitury i powidła Przetwory z pigwy stosowane są walce z przeziębieniem i grypą. Najczęściej robi się z niej soki, dżemy, konfitury i powidła. Często dodawane są one do herbaty. Rzadko dodawana jest do ciast z powodu kwaśnego posmaku. Na dolegliwości żołądkowe najlepiej działają nasiona pigwy, które również wzmacniają pracę wątroby - w formie surowej nie nadają się do zjedzenia, najczęściej przygotowuje się z nich nalewkę.   Owoce pigwy są idealnym suplementem diety dla osób odchudzających się – pobudzają trawienie, przyśpieszają przemianę materii oraz regulują poczucie sytości i głodu. Przygotowuje się z nich również nalewki czy wina, które pozytywnie wpływają na trawienie po obfitym obiedzie.   Czy wiesz, że soki owocowe doskonale wzmacniają odporność? Poznaj  przepis i właściwości soku z czarnego bzu ....

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner