Przetwory z czarnych porzeczek: dżem, syrop i konfitura – przepisy
Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.
Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.
Przetwory z czarnej porzeczki przygotowywane na gorąco nie potrzebują dodatku substancji konserwujących czy żelujących. Ponieważ zawarta w nich pektyna robi to w sposób naturalny, nie wymagają pasteryzacji.
Słoiki i butelki można okryć grubym materiałem, aby ich zawartość długo stygła. Dzięki temu smak przygotowanych konfitur, syropów i dżemów wzmocni się.
Wartości odżywcze i właściwości porzeczek
Porzeczka stosowana jest jako roślina lecznicza. Ma właściwości moczopędne i napotne – przyspieszając w ten sposób detoksykację organizmu, szczególnie w czasie choroby. Owoce porzeczki są bogate w witaminę C oraz PP. Przetwory z czarnej porzeczki to doskonały lek na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz wzmocnienie odporności organizmu.
Konfitura z czarnej porzeczki – przepis
Składniki na około 13 słoików o pojemności 0,5 litra:
- 5 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców,
- 2,5 kg cukru.
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania 3-4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Włóż owoce do dużego garnka (lub dwóch małych), zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na około 45 minut, by puściły sok.
2. Postaw garnek na palniku i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut.
3. Odstaw konfiturę do ostygnięcia na około 4 godziny.
4. Przegotuj ponownie całość przez kolejne 45 minut.
5. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików. Mocno zakręć i ustaw do góry dnem do ostygnięcia.
6. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Syrop z czarnej porzeczki – przepis
Syrop z czarnej porzeczki jest idealnym dodatkiem do herbaty, smoothie oraz wody mineralnej.
Składniki na około 1,5 litra soku:
- 1 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców,
- 50 umytych i osuszonych liści czarnej porzeczki,
- 6 szklanek wody,
- 6 szklanek cukru.
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut gotowania
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Owoce i liście zalej wodą i gotuj (bez przykrywki) przez około 30 minut.
2. Odcedź sok, dodaj do niego cukier i gotuj kolejne 30 minut.
3. Gorący syrop przelej do małych słoików lub butelek. Odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Dżem z czarnej porzeczki bez cukru – przepis
Składniki na około 2 litrowe słoiki:
- 3 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców,
- sok z dużej pomarańczy,
- kilka łyżek wody.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania
Sposób przygotowania:
1. Zblenduj porzeczki i przetrzyj przez sito w celu pozbycia się pestek.
2. Przełóż owoce do rondla, dodaj sok i 2 łyżki wody. Gotuj na małym ogniu, często mieszając.
3. Jeżeli dżem będzie za gęsty dodaj 2 łyżki wody.
4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików zostawiając około 3 cm przestrzeni pod zakrętką. Postaw do ostygnięcia do góry dnem.
5. Przechowuj w chłodnym miejscu. Dżem z porzeczek gęstnieje bez dodatku substancji żelujących. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.
Smacznego!
- Głóg jest niewielkim krzewem, mającym małe, czerwone owoce. Przetwory z głogu: konfitura, dżem, nalewka.
- Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Przetwory z dzikiej róży: konfitura, dżem i syrop.
- Konfitura z pigwy dodawana do herbaty dostarcza cennych składników mineralnych jak fosfor czy żelazo. Konfitura z pigwy do herbaty: przepis.