Dynia marynowana – jak zrobić zalewę do dyni w occie?
Dynia marynowana – jak zrobić zalewę do dyni w occie?
Dynia marynowana to doskonały dodatek do obiadu i smaczna przekąska. Przygotowanie dyni w occie jest bardzo proste i szybkie. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na dynię marynowaną na zimę.
Dynia - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne
Miąższ z dni zawiera witaminę A, która odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Jej niedobór może powodować między innymi tzw. "kurzą ślepotę". Jest również źródłem witaminy T, czyli witaminy B11 odpowiedzialnej za produkcję i krzepnięcie płytek krwi. Beta karoten obecny w dyni obniża ryzyko choroby wieńcowej i wspiera układ odpornościowy.
W pestkach dyni znajduje się duża zawartość makroelementów. Zawierają w sobie mnóstwo niehemowego żelaza - będą idealnym rozwiązaniem dla wegetarian, którym może brakować tego składnika. Garść pestek dyni zapewni dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na magnez. Są one również źródłem cynku, potasu i miedzi.
Przepis na dynię marynowaną
Składniki na dynię w occie
- 2 kg dyni
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- opcjonalnie: cynamon, goździki
Dynia marynowana - jak zrobić?
- Dynię dokładnie umyć, obrać i wydrążyć pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
- Dynię ułożyć ciasno w słoikach, w tym momencie można również dodać cynamon i goździki.
- W garnku zagotować wodę z cukrem i octem.
- Dynię zalać gorącym wywarem i dokładnie zakręcić.
- W dużym garnku zagotować wodę.
- Do gotującej się wody włożyć słoiki - woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.
- Pasteryzować przez 20 minut. Słoiki wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia.
Pomysły na dania z dyni
Z dyni można przygotować wiele prostych i smacznych dań. Jeśli nie masz koncepcji na obiad z dyni, możesz skorzystać z naszych pomysłów: