Reklama

Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.

Reklama

Klasyczną domową lemoniadę serwuje się w wysokich szklankach, ozdobionych plasterkiem cytryny.

Lemoniada cytrynowo-bazyliowa

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • dzbanka,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki:

  • 2 duże cytryny,
  • około 12 listków bazylii,
  • 1 litr wody niegazowanej,
  • 2 łyżki brązowego cukru.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Cytryny umyj i obierz ze skórki.
  • Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
  • Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i włóż do cytryn.
  • Dodaj cukier, łyżkę wody i całość zmiksuj na jednolity syrop.
  • Syrop bazyliowo-cytrynowy przelej do dzbanka i rozcieńcz pozostałą wodą.
  • Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  • Serwuj z pokruszonymi kostkami lodu.

Smacznego!

Lemoniada rabarbarowa

Rada: Jeśli przygotujesz lemoniadę z nieobranych łodyg rabarbaru, napój będzie mieć intensywny różowy kolor.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • dzbanka,
  • sitka.

Składniki:

  • 7 łodyg rabarbaru,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 litry wody niegazowanej,
  • 10 listków mięty,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki miodu.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki (ok. 5-7 cm).
  • Posiekany rabarbar wrzuć do garnka i zalej 1,5 litra wody.
  • Całość gotuj do momentu, gdy owoce zmiękną i będą się rozpadać.
  • Kompot rabarbarowy przelej przez sitko, aby oddzielić owoce i uzyskać klarowny płyn.
  • Do ugotowanego, ciepłego kompotu dodaj miód.
  • Całość zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Cytryny umyj i pokrój w plastry.
  • Do wystudzonego kompotu dodaj wodę niegazowaną, listki mięty i cytrynę.
  • Lemoniadę wstaw do lodówki na 20-30 minut.
  • Serwuj z kostkami lodu.

Smacznego!

Lemoniada ananasowa

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • wysokiego naczynia,
  • blendera.

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 10 listków mięty,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • litr wody niegazowanej,
  • 2 limonki.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Ananasa umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Owoce wrzuć do blendera.
  • Limonki umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
  • Sok z limonek i cukier dodaj do ananasa.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Liście mięty umyj i posiekaj na drobno.
  • Masę ananasowo-limonkową przełóż do wysokiego naczynia, dodaj miętę i wodę.
  • Lemoniadę wymieszaj i zostaw w lodówce do schłodzenia na 20-30 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama