Smaczne, zdrowe i orzeźwiające – domowe lemoniady w 3 letnich smakach
Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.
Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.
Klasyczną domową lemoniadę serwuje się w wysokich szklankach, ozdobionych plasterkiem cytryny.
Lemoniada cytrynowo-bazyliowa
Potrzebujesz:
- blendera,
- dzbanka,
- noża,
- deski do krojenia.
Składniki:
- 2 duże cytryny,
- około 12 listków bazylii,
- 1 litr wody niegazowanej,
- 2 łyżki brązowego cukru.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Cytryny umyj i obierz ze skórki.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
- Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i włóż do cytryn.
- Dodaj cukier, łyżkę wody i całość zmiksuj na jednolity syrop.
- Syrop bazyliowo-cytrynowy przelej do dzbanka i rozcieńcz pozostałą wodą.
- Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Serwuj z pokruszonymi kostkami lodu.
Smacznego!
Lemoniada rabarbarowa
Rada: Jeśli przygotujesz lemoniadę z nieobranych łodyg rabarbaru, napój będzie mieć intensywny różowy kolor.
Potrzebujesz:
- garnka,
- noża,
- deski do krojenia,
- dzbanka,
- sitka.
Składniki:
- 7 łodyg rabarbaru,
- 1,5 litra wody,
- 1 litry wody niegazowanej,
- 10 listków mięty,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki miodu.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki (ok. 5-7 cm).
- Posiekany rabarbar wrzuć do garnka i zalej 1,5 litra wody.
- Całość gotuj do momentu, gdy owoce zmiękną i będą się rozpadać.
- Kompot rabarbarowy przelej przez sitko, aby oddzielić owoce i uzyskać klarowny płyn.
- Do ugotowanego, ciepłego kompotu dodaj miód.
- Całość zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Cytryny umyj i pokrój w plastry.
- Do wystudzonego kompotu dodaj wodę niegazowaną, listki mięty i cytrynę.
- Lemoniadę wstaw do lodówki na 20-30 minut.
- Serwuj z kostkami lodu.
Smacznego!
Lemoniada ananasowa
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- wysokiego naczynia,
- blendera.
Składniki:
- 1 ananas,
- 10 listków mięty,
- łyżeczka brązowego cukru,
- litr wody niegazowanej,
- 2 limonki.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Ananasa umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Owoce wrzuć do blendera.
- Limonki umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
- Sok z limonek i cukier dodaj do ananasa.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Liście mięty umyj i posiekaj na drobno.
- Masę ananasowo-limonkową przełóż do wysokiego naczynia, dodaj miętę i wodę.
- Lemoniadę wymieszaj i zostaw w lodówce do schłodzenia na 20-30 minut.
Smacznego!
- Lubisz zielone owoce? Wypróbuj nasze 3 przepisy na koktajl z kiwi: z bananem, pietruszką i pomarańczą.
- Na letnie przyjęcie idealnie sprawdzą się arbuzowe napoje. Spróbuj!
- Jak orzeźwiający napój, to koniecznie z cytryną! Zobacz, przepis na lemoniadę cytrynową.