Szklanka zielonego koktajlu.
©iMarzi/Fotolia

Koktajl z jarmużem: 3 szybkie przepisy na zielone smoothie z dodatkiem banana, kiwi i awokado

Szklanka zielonego koktajlu.
©iMarzi/Fotolia

Zielony koktajl z jarmużem najlepiej smakuje z dodatkiem banana, dojrzałego kiwi, jabłka lub awokado. Owoce wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i miksować razem z liśćmi warzywa w blenderze. Koktajl można pić od razu lub schłodzić w lodówce.

 

Kupując jarmuż zwróć uwagę, aby był bez przebarwień i żółtych plam. Liście mają lekko orzechowy i gorzkawy smak. Najsmaczniejsze koktajle z jarmużu wychodzą po dodaniu słodkiego składnika, np. banana, jabłka, kiwi.

Koktajl z jarmużem i bananem, krok po kroku

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 liście jarmużu,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 250 mililitrów mleka (1 szklanka),
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć do blendera jarmuż, płatki owsiane, pestki słonecznika, mleko, olej oraz miód.
  • Miksuj około 10 sekund.
  • Dodaj obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana.
  • Blenduj całość, aż uzyskasz gładką masę.

Smacznego!

Smoothie z jarmużem, kiwi i grejpfrutem, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • 3 liście jarmużu,
  • 1 kiwi,
  • 1 czerwony grejpfrut,
  • 2 łyżeczki miodu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wyciśnij sok z grejpfruta.
  • Kiwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze.
  • Dodaj liście jarmużu, miód i sok z grejpfruta.
  • Zmiksuj na gładką masę.

Smacznego!

Koktajl z jarmużem, awokado i jabłkiem, krok po kroku

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 liście jarmużu,
  • 0,5 awokado,
  • 4 jabłka,
  • 1 cytryna,
  • 200 mililitrów wody niegazowanej (niecała szklanka),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz ze skórki, usuń nasiona ze środka i pokrój na małe kawałki.
  • Owoce umieść z blenderze razem z liśćmi jarmużu, miodem i siemieniem lnianym.
  • Dodaj obrane awokado.
  • Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  • Dodaj wodę oraz sok wyciśnięty z cytryny i ponownie wymieszaj.

Smacznego!

 

Przeładuj

Weronika Rosati odradzała Julii Wieniawa udział w "Tańcu z Gwiazdami". Dlaczego?!

zobacz 02:00