główka kapusty
Image by LifetimeStock.com

Kaloryczność produktów może być argumentem przemawiającym za wyborem składników diety, ale nie powinna być jedynym kryterium wyboru.

 

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione jest od płci, wieku, wagi i wzrostu, a także od intensywności podejmowanej aktywności fizycznej. Aby w prawidłowo zbilansowanej diecie określić liczbę kalorii, niezbędna jest wiedza na temat kaloryczności produktów. Poniżej przybliżona zawartość kalorii w 100 gramach najmniej kalorycznych produktów.

 

Niskokaloryczne produkty wśród owoców i warzyw:

  • 9 kcal – sałata,
  • 11 kcal – kapusta pekińska,
  • 11 kcal – ogórek zielony,
  • 12 kcal – kapusta kiszona,
  • 13 kcal – kalafior,
  • 13 kcal – pomidor,
  • 13 kcal – por,
  • 13 kcal – szparagi,
  • 15 kcal – szpinak,
  • 16 kcal – ogórek kiszony,
  • 16 kcal – rzeżucha,
  • 17 kcal – cukinia,
  • 17 kcal – rabarbar,
  • 18 kcal – ogórek konserwowy,
  • 18 kcal – arbuz,
  • 18 kcal – melon,
  • 19 kcal – kalarepa,
  • 21 kcal – brokuły,
  • 21 kcal – marchew,
  • 22 kcal – grejpfrut,
  • 23 kcal – kapusta biała,
  • 25 kcal – fasola szparagowa,
  • 25 kcal – koper,
  • 25 kcal – rzodkiewki,
  • 26 kcal – cebula,
  • 26 kcal – cykoria,
  • 26 kcal – truskawki,
  • 27 kcal – buraki,
  • 28 kcal – maliny,
  • 29 kcal – brukselka,
  • 31 kcal – pomarańcze,
  • 33 kcal – ananas,
  • 33 kcal – mandarynki,
  • 33 kcal – porzeczka czerwona,
  • 35 kcal – jabłka.

Niskokaloryczne produkty wśród produktów zbożowych

  • 97 kcal chleb pszenno-razowy,
  • 122 kcal – kasza manna,
  • 189 kcal – otręby pszenne,
  • 197 kcal – chleb żytni razowy,
  • 201 kcal – chleb pszenno-żytni,
  • 228 kcal – bułka kajzerka,
  • 243 kcal – chleb żytni,
  • 251 kcal – chleb pszenny.

Niskokaloryczne produkty wśród nabiału:

  • 26 kcal – serwatka płynna,
  • 33 kcal – mleko 0 % tłuszczu,
  • 38 kcal – maślanka 0,5 % tłuszczu,
  • 42 kcal – jogurt naturalny 0 % tłuszczu,
  • 49 kcal – białko jajka,
  • 50 kcal – kefir 2 % tłuszczu,
  • 52 kcal – mleko 2 % tłuszczu,
  • 57 kcal – mleko 3,2 % tłuszczu,
  • 62 kcal – jogurt naturalny 2 % tłuszczu,
  • 98 kcal – ser twarogowy chudy.

Ważne, aby w jadłospisie uwzględnić zapotrzebowanie na wszystkie wartości odżywcze, zatem kaloryczność produktu nie powinna być jedynym argumentem w wyborze składników diety.


Więcej na temat zdrowe produkty zdrowe diety