Reklama

Mleko kozie zalecane jest dzieciom i osobom starszym. Jest lekkostrawne i obniża poziom złego cholesterolu. Kozie mleko przyspiesza trawienie i proces wchłaniania żelaza.

Reklama

Kozie mleko zaliczane jest to tzw. „żywności funkcjonalnej”. Jest to grupa produktów które mają nie tylko funkcję odżywczą, ale też prozdrowotny wpływ na organizm.

Zalety mleka koziego

Kozie mleko jest zdrowe i lekkostrawne. Struktura tłuszczu zawartego w mleku kóz przypomina drobne kuleczki, które są łatwo przyswajalne w jelicie cienkim. Mleko kozie zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 i obniża poziom złego cholesterolu. W odróżnieniu od mleka krowiego, mleko kóz nie zawiera frakcji globulin (białek) odpowiedzialnych za występowanie reakcji alergicznych, a jego skład podobny jest do mleka kobiet. Mleko kozie zawiera oligosacharydy, które wpływają na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit i tryptofan – związek odpowiadający za regulowanie nastroju, odczucie bólu i produkcję serotoniny. Ma pozytywny wpływ na mineralizację kości (przyswajanie wapnia). Odkwasza organizm i pomaga pozbyć się zaparć.

Kto powinien pić mleko kozie?

Mleko kóz jest mniej uczulające niż mleko krowie (zawiera tylko 10% laktozy). Może je pić około 40% osób cierpiących na skazę białkową. Po konsultacji z lekarzem, mleko kozie można podawać dzieciom od 4. miesiąca życia. Picie koziego mleka zaleca się też osobom starszym i rekonwalescentom. Wspomaga proces regeneracji organów układu pokarmowego i ułatwia proces wchłaniania żelaza. Podawane jest osobom chorym na astmę, nowotwory, anemię i owrzodzenie żołądka.

Wartość odżywcza koziego mleka

Mleko kozie ma orzeźwiający, słono-słodki smak. Nadaje się do spożycia na surowo, po ugotowaniu i przetworzone, np. w postacie kefirów, serów lub jogurtów. W 100 ml koziego mleka znajduje się 62 kcal.

Mleko kóz jest źródłem:

  • tłuszczu (3,8 g),
  • węglowodanów (4,1 g),
  • sodu (35-40 mg),
  • fosforu (84-120 mg),
  • wapnia (114-160 mg),
  • żelaza (0,01-0,07 mg).

Wykorzystanie mleka koziego w kosmetyce

Mleko kozie jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kosmetyce. Najczęściej można je znaleźć w kremach, płynach do kąpieli i balsamach. Białko mleka kóz sprawia, że skóra staje się miękka, aksamitnie gładka i bardziej elastyczna. Kosmetyki z mlekiem kozim odżywiają i nawilżają. Dzięki nim cera jest bardziej promienna i lekko rozjaśniona.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama