Reklama

Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.

Reklama

Produkty bogate w wapń podstawą diety wzmacniającej kości

Dieta wzmacniająca kości powinna zawierać dużo wapnia, który jest podstawowym budulcem tkanki kostnej. Bogate źródło wapnia stanowi mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, sery) oraz ryby, zwłaszcza rybki z puszki zjadane razem z ośćmi. Wapń przyswajany jest przez kości przy udziale witaminy D, C i fosforu. Dlatego w diecie wzmacniającej kości powinny znaleźć się także duże ilości tych składników.

Witamina D umożliwia wchłanianie wapnia

Witamina D ułatwia wchłaniania wapnia, stymuluje też wytwarzanie tkanki kostnej. Ta witamina wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Dodatkowym źródłem witaminy D mogą być produkty spożywcze takie, jak: tran, tłuste ryby morskie, żółtko jaj, masło oraz wątróbka.

Witamina C ważna dla zdrowych kości

Witamina C oprócz tego, że ułatwia wchłanianie wapnia, umożliwia też syntezę kolagenu, który stanowi ważny składnik tkanki kostnej. Bogatym źródłem witaminy C są: świeże owoce (porzeczki, owoce cytrusowe, acerola, truskawki, owoce dzikiej róży) i warzywa (brukselka, papryka, nać pietruszki, pomidory, ziemniaki).

Fosfor pomaga na osłabione kości

Pierwiastkiem, który wspomaga przyswajanie wapnia jest też fosfor. Duże jego ilości znajdują się w kaszy gryczanej, serze żółtym, orzechach włoskich, jajach oraz rybach.

Jakich produktów powinny unikać osoby chore na osteoporozę?

Pod wpływem niektórych produktów spożywczych może następować nadmierne wydalanie wapnia z moczem i osłabienie kości. Do produktów, których spożycie z tego względu należy ograniczać, należą sól, kawa, herbata i słodzone, gazowane napoje oraz jedzenie zawierające dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (np. smalec, majonez, boczek).


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama