Dieta wzmacniająca kości. Co powinni jeść chorzy na osteoporozę?
Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.
Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.
Produkty bogate w wapń podstawą diety wzmacniającej kości
Dieta wzmacniająca kości powinna zawierać dużo wapnia, który jest podstawowym budulcem tkanki kostnej. Bogate źródło wapnia stanowi mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, sery) oraz ryby, zwłaszcza rybki z puszki zjadane razem z ośćmi. Wapń przyswajany jest przez kości przy udziale witaminy D, C i fosforu. Dlatego w diecie wzmacniającej kości powinny znaleźć się także duże ilości tych składników.
Witamina D umożliwia wchłanianie wapnia
Witamina D ułatwia wchłaniania wapnia, stymuluje też wytwarzanie tkanki kostnej. Ta witamina wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Dodatkowym źródłem witaminy D mogą być produkty spożywcze takie, jak: tran, tłuste ryby morskie, żółtko jaj, masło oraz wątróbka.
Witamina C ważna dla zdrowych kości
Witamina C oprócz tego, że ułatwia wchłanianie wapnia, umożliwia też syntezę kolagenu, który stanowi ważny składnik tkanki kostnej. Bogatym źródłem witaminy C są: świeże owoce (porzeczki, owoce cytrusowe, acerola, truskawki, owoce dzikiej róży) i warzywa (brukselka, papryka, nać pietruszki, pomidory, ziemniaki).
Fosfor pomaga na osłabione kości
Pierwiastkiem, który wspomaga przyswajanie wapnia jest też fosfor. Duże jego ilości znajdują się w kaszy gryczanej, serze żółtym, orzechach włoskich, jajach oraz rybach.
Jakich produktów powinny unikać osoby chore na osteoporozę?
Pod wpływem niektórych produktów spożywczych może następować nadmierne wydalanie wapnia z moczem i osłabienie kości. Do produktów, których spożycie z tego względu należy ograniczać, należą sól, kawa, herbata i słodzone, gazowane napoje oraz jedzenie zawierające dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (np. smalec, majonez, boczek).
- Jak zapobiec osteoporozie? Profilaktyka osteoporozy: dieta, ćwiczenia, styl życia.
- Dbaj o siebie, chorując na osteoporozę. Leczenie osteoporozy, farmakologiczne i naturalne, to bardzo ważna sprawa.
- Czym jest zanik tkanki kostnej? Poznaj przyczyny i objawy jałowej martwicy kości.
- Zadbaj o swoje kości! Oto diagnoza i leczenie jałowej martwicy kości.
- Słyszałaś o gruźlicy kości? Przeczytaj o przyczynach, objawach i leczeniu gruźlicy kości.