Reklama

Radykalne podejście do diety kaszowej zakłada jedzenie tylko jednego rodzaju wybranej kaszy w każdym posiłku, bez żadnych dodatków czy przypraw. Najlepiej przeprowadzać takie oczyszczanie organizmu po lecie, aby przygotować ciało do nadchodzącego zimowego gromadzenia zapasów.

Reklama

Czym jest dieta kaszowa?

Najbardziej radykalna odmiana diet kaszowych zakłada jedzenie tylko i wyłącznie jednego rodzaju kaszy (bez dodatków) przez cały czas trwania diety, czyli 3, 10 lub 14 dni. Spożywanie jednego rodzaju pokarmu ma na celu oczyszczenie ciała z nagromadzonych toksyn pochodzących z jedzenia, które wywołują bóle głowy, apatię, trudności ze snem. Dieta kaszowa dostarcza organizmowi dużo białka, węglowodanów, nieco tłuszczu, składników mineralnych, witamin. Najbardziej polecana przez dietetyków jest kasza jaglana, bogata w witaminy B i E, lecytynę, magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, krzem. Jest niezwykle pożywna i dostarcza sporo energii. Poza tym jest dość tania, smaczna, łatwo dostępna. Do jej najistotniejszych zdrowotnych właściwości należą:

  • lekkostrawność,
  • usprawnienie trawienia,
  • brak glutenu,
  • zasadotwórczość (a nasza dieta zazwyczaj zakwasza organizm),
  • oczyszczanie wątroby,
  • regulacja gospodarki wodnej i poziomu cholesterolu,
  • poprawa pamięci, koncentracji,
  • redukcja stanów zapalnych błon śluzowych,
  • pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów, paznokci,
  • ochrona przed anemią,
  • zawartość przeciwutleniaczy.

Dietę kaszową powinniśmy zastosować z największą korzyścią dla organizmu jesienią, aby usunąć pozostałe w ciele po lecie resztki wychładzających potraw i przygotować się do zimowego gromadzenia zapasów.

Jak najlepiej skorzystać z dobrodziejstw kaszy?

Najlepiej stosować lekko zmodyfikowaną dietę kaszową, z użyciem różnego rodzaju kasz i płatków zbożowych, traktowanych jako podstawa każdego dania, dodatkiem warzyw, owoców, świeżych soków. Zjadajmy małymi kęsami, żując bardzo powoli, 4-5 małych posiłków dziennie, pijmy dużo niegazowanej wody, herbatę zieloną i ziołową. Efekt oczyszczający wspomoże z pewnością zjadanie na czczo kilku suszonych śliwek, moczonych przez noc i popicie ich wodą z moczenia. Kaszę jaglaną najpierw chwilę prażymy w rozgrzanym garnku do wydzielenia orzechowego zapachu, następnie zalewamy szklankę kaszy trzema szklankami wrzątku i gotujemy 20 minut pod przykryciem. Używamy naprzemiennie z kaszą gryczaną, manną, perłową, pęczak, jęczmienną, kukurydzianą, kuskus, zbożowymi płatkami jako bazę przyrządzanych słodkich, słonych i kwaśnych potraw. Rezygnacja z przetworzonych produktów przyspieszy proces oczyszczania ciała i szybciej przywróci dobre samopoczucie.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama