Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
ziarna kaszy gryczanej
©SpaPartners/Fotolia
Styl życia

Kasza gryczana odkwasza organizm

Kasza gryczana posiada wiele wartości odżywczych. Uzyskuje się ją z wyłuskanych i prażonych ziaren gryki. Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, węglowodanów i witamin. Co istotne, jest bezglutenowa.

Kasza gryczana posiada wiele wartości odżywczych. Uzyskuje się ją z wyłuskanych i prażonych ziaren gryki. Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, węglowodanów i witamin. Co istotne, jest bezglutenowa.

Kasza gryczana – jakie posiada wartości odżywcze?

Kasza gryczana zawiera błonnik pokarmowy, węglowodany i minerały takie jak potas, wapń, czy żelazo. Oprócz tego, bogata jest w witaminy z grupy B i jest bezglutenowa, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię. Zawiera również kwas foliowy i kwas pantotenowy. Kasza ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Kasza gryczana – jak jeść kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną należy jeść gotowaną. Można ją przygotować na dwa sposoby.

 

I sposób - kaszę wsyp do garnka i zalej wodą (jedna szklanka kaszy gryczanej na dwie szklanki wody). Gotuj pod przykryciem do czasu, aż wchłonie wodę.

 

II sposób – torebkę kaszy gryczanej wrzuć do wrzącej wody i pod przykryciem gotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia, po czym wyjmij z folii i wysyp zawartość na talerz.

 

Kasza gryczana idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów, np. grzybowych, warzywnych, jako dodatek do mięs, czy do gulaszu. Stosuje się ją także do pasztetów, placków czy zapiekanek.

Kasza gryczana – kto powinien ją jeść?

Kaszę gryczaną powinni jeść chorujący na serce i mający problemy z układem krążenia. Zawiera dużo żelaza, przez co pomaga w leczeniu anemii. Ze względu na bogactwo witamin z grupy B, kasza gryczana polecana jest osobom cierpiącym na depresję. Kobietom w ciąży, karmiącym piersią, dzieciom i osobom starszym również zaleca się jedzenie kaszy gryczanej.

Kasza gryczana – przeciwwskazania

Kasza gryczana zawiera duże ilości fosforu i siarki, a przez to nie powinny jej jeść osoby cierpiące na choroby żołądka i dwunastnicy. Kaszy gryczanej nie zaleca się osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, chorującym na nowotwór i mającym gorączkę.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kasza gryczana z łopatką
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia
Jaki indeks glikemiczny i jakie wartości odżywcze ma kasza gryczana?
Kasza gryczana dzięki wysokiej zawartości błonnika korzystnie wpływa na pracę organizmu i służy w profilaktyce wielu chorób. Kasza gryczana w 100 gramach produktu suchego (przed ugotowaniem) ma ok. 340 kcal. Zgodnie z tabelą indeksów glikemicznych gotowana kasza gryczana ma indeks glikemiczny na poziomie 54.

Kasza gryczana dzięki wysokiej zawartości błonnika korzystnie wpływa na pracę organizmu i służy w profilaktyce wielu chorób. Kasza gryczana w 100 gramach produktu suchego (przed ugotowaniem) ma ok. 340 kcal. Zgodnie z tabelą indeksów glikemicznych gotowana kasza gryczana ma indeks glikemiczny na poziomie 54. Kasza gryczana: palona czy niepalona W przypadku palonej kaszy gryczanej nasiona gryki poddawane są procesowi prażenia. Zawiera ona mniej składników odżywczych niż kasza niepalona , gdyż nawet 50% witamin ulega zniszczeniu w procesie prażenia. Prażoną kaszę gryczaną gotuje się krócej niż nieprażoną i ma ona wyraźniejszy smak. Wartości odżywcze kaszy gryczanej Kasza gryczana jest źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki zawartości witamin z grupy B kasza gryczana wpływa korzystnie na metabolizm , wspomagając proces odchudzania. Pozwala także dbać o pracę układu nerwowego, wspomagając koncentrację i proces zapamiętywania. Potas zawarty w kaszy poprawia zdolność myślenia, jak również wpływa na pracę mięśni. Zatem kasza może być produktem, który pomoże radzić sobie ze skurczami mięśniowymi. Potas odpowiedzialny jest również za prawidłową pracę nerek, regulację gospodarki wodnej organizmu oraz kontrole ciśnienia krwi. Kasza gryczana jest również źródłem magnezu, dzięki czemu dodatkowo usprawnia pracę układu nerwowego, zapobiega rozdrażnieniu i dekoncentracji oraz pomaga zregenerować organizm po wzmożonym wysiłku psychicznym i fizycznym. Kasza gryczana jako cenne źródło błonnika Kasza gryczana zawiera dużo więcej błonnika niż na przykład biały ryż. W 100 gramach białego ryżu jest zaledwie 2,4 grama błonnika, a w tej samej ilości kaszy gryczanej jest go już 5,9 grama. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Korzyści, które można odnieść włączając do swojego jadłospisu kaszę gryczaną wiążą się...

danie z kaszą gryczaną
©robert6666/Fotolia
Styl życia
Kasza gryczana w dietetycznych daniach obiadowych
Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Kotleciki z kaszy gryczanej Składniki: kasza gryczana (50 g), ser biały chudy (50 g), jajko (1 sztuka), mielone siemię lniane (1 łyżeczka), otręby (1,5 łyżki), cebula (pół małej sztuki), do smaku sól i pieprz. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu . Pozostawić do ostudzenia. Drobno posiekaną cebulę poddusić na patelni. Ser biały rozdrobnić widelcem. Wymieszać wystudzoną kaszę, ser, cebulę i siemię lniane, wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszane składniki pozostawić na kilka minut. Następnie uformowane w dłoniach kotleciki obtoczyć w otrębach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kotleciki, po czym włożyć je do piekarnika. Piec przez około 30 minut, po 15 minutach ostrożnie je obrócić. Gotowe. Smacznego! Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Składniki: kasza gryczana niepalona (50 g), pieczarki (5 małych sztuk), cebula (1 mała), kabaczek lub cukinia (100 g), pomidor (1 mały), czosnek (1 ząbek), pierś z kurczaka (120 g), oliwa z oliwek , do smaku przyprawy: pieprz, sól, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Kabaczek lub cukinię i...

Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z gryki – zastosowanie i właściwości odżywcze
Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak. Mąka gryczana – właściwości gryki Gryka nie zawiera glutenu , za to posiada dobrze zbilansowane pod względem składu aminokwasowego białka, które wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Produkty zawierające mąkę gryczaną poprawiają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi. Zawartość fenoli czyni z gryki roślinę prozdrowotną. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto gryka zawiera magnez, błonnik, potas, sód, miedź, wapń i selen oraz witaminy z grupy B. Mąka gryczana – zastosowanie Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników , ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.   Dzięki temu, że mąka gryczana nie zawiera glutenu, a posiada wiele cennych składników odżywczych, jest szczególnie polecana osobom chorym na celiakię , stosującym dietę bezglutenową, jak również osobom starszym i w czasie rekonwalescencji. Co przygotować z kaszy gryczanej? Zobacz, jak jeść kaszę gryczaną i jakie ma właściwości odżywcze . Kasze mają dużo właściwości odżywczych. A jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana ? Nie szukaj pomysłu na obiad. Sprawdź nasze przepisy na ...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner