Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Obwód w talii
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Chcesz spektakularnych efektów? – rygorystyczna dieta kopenhaska wymaga poświęceń

Dieta kopenhaska zwana też niekiedy „trzynastodniową drogą do raju” jest jednym z najbardziej restrykcyjnych i mało przyjemnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Dieta kopenhaska zwana też niekiedy „trzynastodniową drogą do raju” jest jednym z najbardziej restrykcyjnych i mało przyjemnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Założenia diety kopenhaskiej

Założeniem diety kopenhaskiej jest doprowadzenie do całkowitej zmiany sposobu przemiany materii. A dzieje się tak, ponieważ często i regularnie spożywane posiłki sprawiają, że organizm nie „oszczędza”, nie magazynuje składników odżywczych, dzięki temu, że spala je na bieżąco. Kaloryczność posiłków jest ograniczona do 1000 kalorii dziennie. Jadłospis jest bardzo ubogi i monotonny, przeważają w nim szpinak, jajka i kawa. Każdy dzień i każdy posiłek jest dokładnie opisany, z podaniem ilości produktów, oraz godzin o których mamy je spożyć. Śniadanie jemy pomiędzy 8:00 – 9:00, obiad 12:00 – 14:00, kolacja 17:00 – 18:00. Każdy jadłospis w diecie kopenhaskiej powtarza się dwukrotnie.

 

W pierwszym i ósmym dniu na śniadanie wypijamy czarną kawę posłodzoną łyżeczką cukru, na obiad ugotowane na twardo 2 jajka ze szklanką brokułów lub szpinaku, na kolację sałatkę wegetariańską z befsztykiem wołowym. W drugim i dziewiątym dniu śniadanie również rozpoczynamy od kubka czarnej kawy z łyżeczką cukru, na obiad jemy to samo co na kolację dzień wcześniej, dodatkowo możemy zjeść jabłko lub grejpfruta, na kolację zjadamy plaster szynki i wypijamy szklankę naturalnego jogurtu. Trzeci i dziesiąty dzień zaczynamy tak samo jak poprzednie, na obiad zjadamy świeży owoc oraz szklankę brokułów lub szpinaku, na kolację możemy zjeść 2 ugotowane na twardo jajko, zieloną sałatę i plaster szynki. W dniu czwartym i jedenastym mamy zmianę w śniadaniu – zamiast kawy zjadamy utartą marchewkę, na obiad jest również marchewka z 2 jajkami na twardo i połową opakowania twarożku. Dzień piąty i dwunasty ponownie zaczyna się od kubka czarnej kawy posłodzonej łyżeczką cukru, na obiad zjadamy chudą rybę (dorsza lub pstrąga) a na kolację szklankę ugotowanych brokułów lub szpinaku z befsztykiem wołowym. Dzień szósty i trzynasty rozpoczynamy ponownie od słodzonej kawy, na obiad zjadamy niedużą porcję kurczaka z kilkoma liśćmi sałaty, a na kolację kubek naturalnego jogurtu i 2 jajka na twardo. Dzień siódmy zaczynamy od kubka herbaty posłodzonej łyżeczką cukru, na obiad zjadamy porcję chudego smażonego lub gotowanego mięsa, kolacji nie jemy.

 

Tak rygorystyczna dieta musi przynosić efekty, w ciągu 13 dni można zrzucić nawet 15 kilogramów. Konieczność bezwzględnego stosowania się do jej zasad może powodować niedobór pewnych składników odżywczych, dlatego jest zalecana wyłącznie osobom zdrowym, po uprzednich konsultacjach lekarskich.

Dieta kopenhaska – za i przeciw

Diety, w których nerwowo odlicza się dni do końca, są niestety obarczone efektem jojo, który w przypadku monotonnego jadłospisu wydaje się nieunikniony. Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Zdania na ten temat są podzielone. Zwolennicy „trzynastodniowej drogi do raju” zachwalają jej skuteczność oraz możliwość wyeliminowania dzięki niej złych nawyków żywieniowych oraz niekiedy zlikwidowania apetytu na słodycze. Przeciwnicy twierdzą, że może doprowadzić do osłabienia, zawrotów głowy a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu. Dlatego pamiętajmy: odchudzanie rozpoczyna się w głowie a nie na talerzu.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Dieta jajeczna
© Brent Hofacker/Fotolia.com
Styl życia
Dieta jajeczna – szybki sposób na redukcję masy ciała. Przykładowy jadłospis dla diety jajecznej.
Dieta jajeczna opiera się na spożywaniu przynajmniej 4 jaj ugotowanych na twardo w ciągu doby. Dodatkiem do posiłków powinny być surowe lub gotowane warzywa. Kolejnym założeniem diety jest wypijanie około 3 litrów płynów dziennie.

Dieta jajeczna opiera się na spożywaniu przynajmniej 4 jaj ugotowanych na twardo w ciągu doby. Dodatkiem do posiłków powinny być surowe lub gotowane warzywa. Kolejnym założeniem diety jest wypijanie około 3 litrów płynów dziennie.   Dieta jajeczna jest rodzajem diety odchudzającej, która może być stosowana maksymalnie przez dwa tygodnie. Efekty są zauważalne bardzo szybko – w ciągu kilku dni może dojść do redukcji masy ciała o 5 kilogramów. Na czym polega dieta jajeczna Dieta jajeczna została stworzona przez klinikę Mayo, która specjalizuje się w leczeniu otyłości. Podstawę diety stanowią jaja oraz warzywa. Czas trwania diety jest zagadnieniem dość kontrowersyjnym. Ze względu na ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych przy długotrwałym stosowaniu takiego modelu żywienia, dietę jajeczną można praktykować maksymalnie przez dwa tygodnie. Wielu dietetyków nie zgadza się z tym założeniem twierdząc, że taki sposób żywienia nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, jeśli jest stosowany najwyżej przez 5 dni. Wartość odżywcza jajek Jaja pochodzące od kur cechują się wysoką wartością odżywczą. Są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka. Ponadto proteiny zawarte w jajach przyspieszają procesy przemiany materii , co wiąże się z szybszym spalaniem tłuszczów. Jaja dostarczają witamin i składników mineralnych, zwłaszcza żółtka jaj, w którym znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i D oraz witamina B1, B2, B12 i kwas foliowy. Jaja są niskokaloryczne – jedno kurze jajko dostarcza około 70 kilokalorii. Produkty dozwolone w diecie jajecznej W diecie jajecznej, oprócz głównego składnika, czyli jajek, które powinny znaleźć się przynajmniej w trzech głównych posiłkach (śniadanie, obiad, kolacja) dozwolone są warzywa oraz niektóre owoce, między innymi grejpfruty i...

Młoda kobieta stoi na wadze, w dłoniach trzyma burgera i jabłko.
©Maksymiv Iurii/Fotolia.com
Styl życia
Skutki uboczne diety kopenhaskiej – efekt jo-jo, rozdrażnienie
Dieta kopenhaska jest trzynastodniową metodą odchudzania. Jej cechą charakterystyczną jest uzyskanie deficytu kalorycznego. Oznacza to, że osoba wydatkuje więcej energii niż jest w stanie przyjąć kalorii. Możliwe efekty uboczne diety kopenhaskiej to obniżone samopoczucie, efekt jo-jo lub problemy z koncentracją.

Dieta kopenhaska jest trzynastodniową metodą odchudzania. Jej cechą charakterystyczną jest uzyskanie deficytu kalorycznego. Oznacza to, że osoba wydatkuje więcej energii niż jest w stanie przyjąć kalorii. Możliwe efekty uboczne diety kopenhaskiej to obniżone samopoczucie, efekt jo-jo lub problemy z koncentracją.   Dieta kopenhaska ( dieta duńska ) jest skierowana do osób, które w szybkim czasie chcą zrzucić od 7 do nawet 20 kilogramów. Podstawą skuteczności tej metody jest ścisłe trzymanie się jej zasad.   Główne zasady diety kopenhaskiej   Podstawą diety kopenhaskiej jest trzymanie się ścisłych reguł. W ciągu każdego dnia podczas terapii odchudzającej trzeba przyjąć od 600 do 800 kilokalorii (w zależności od dnia). Celem diety kopenhaskiej jest wytworzenie deficytu kalorycznego , aby wydatkować więcej energii niż przyjmuje się w pokarmach. Dzięki temu organizm spala rezerwy tłuszczu, a co za tym idzie – chudnie. Jednak podczas tego zabiegu traci się również glikogen i wodę, co jest szkodliwe na dłuższą metę. Dieta kopenhaska trwa dokładnie 13 dni . Każdego dnia o tej samej porze należy jeść trzy posiłki (dopuszczalne jest pół godziny różnicy).   Wady diety kopenhaskiej   Dieta kopenhaska pomimo skuteczności działa wyniszczająco na organizm . W czasie jej trwania nie dostarcza się witamin oraz minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Należy dodatkowo suplementować braki - i makroelementów. Osobom na diecie stale towarzyszy uczucie głodu . W związku z deficytem kalorycznym, u osób stosujących ustalony jadłospis pojawiają się: wypadanie włosów , łamliwość paznokci lub problemy z cerą . Zauważyć można także stałe poczucie osłabienia organizmu . Stan taki może prowadzić również do...

Pokrojony łosoś
©igorsm8/fotolia.com
Styl życia
Na czym polega dieta norweska? Dieta cud czy bezsensowna głodówka?
Dieta norweska budzi duże kontrowersje. Jej zwolennicy twierdzą, że to świetny sposób na szybkie pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Z kolei przeciwnicy ostrzegają, że jest zbyt monotonna, rygorystyczna i niebezpieczna dla zdrowia.

Dieta norweska budzi duże kontrowersje. Jej zwolennicy twierdzą, że to świetny sposób na szybkie pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Z kolei przeciwnicy ostrzegają, że jest zbyt monotonna, rygorystyczna i niebezpieczna dla zdrowia.   Dieta norweska jest reklamowana jako projekt lekarzy i dietetyków pracujących w szpitalu uniwersyteckim w Oslo. Nie jest to jednak informacja potwierdzona – brakuje wiarygodnych źródeł, a norweski szpital nie przyznaje się do ułożenia tego typu diety. Główne założenia diety norweskiej Dieta norweska jest bardzo monotonna – opiera się głównie na gotowanych (na twardo lub miękko) jajkach i grejpfrutach. Oprócz tego dozwolone jest jedzenie surówek z selera naciowego , ogórka, pomidora i marchwi oraz gotowanego mięsa i odrobiny pieczywa. Ilość soli należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z jadłospisu. Kawy i herbaty nie wolno słodzić ani zagęszczać śmietanką . Zakazane jest także jedzenie kolacji – zalecane są tylko 3 posiłki dziennie. Według twórców tej diety, należy ją stosować przez 14 dni bez przerwy, dzięki czemu można schudnąć nawet 10 kilogramów. Jeśli dieta zostanie złamana, należy ją rozpocząć od nowa. Ze względu na rygorystyczny charakter diety norweskiej, można ją stosować nie częściej niż raz na 12 miesięcy. Dieta norweska: mało urozmaicony jadłospis Śniadanie w diecie norweskiej zawsze wygląda tak samo – codziennie zjada się 1 lub 2 gotowane jajka, grejpfruta oraz wypija czarną kawę lub herbatę. Mała modyfikacja dozwolona jest tylko w poniedziałek, kiedy można zjeść o jedno jajko więcej. Dokładne menu dwóch pozostałych posiłków wygląda następująco:   Poniedziałek   II śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata, obiad: 3 jajka, surówka warzywna, 1 kromka chleba, kawa lub herbata.   Wtorek   II śniadanie: 1-2 jajka,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner