Reklama

Osoby o grupie krwi B mogą sięgać zarówno po mięsa i ryby, jak i nabiał i produkty zbożowe. Wyeliminować powinny natomiast większość orzechów i pestek.

Reklama

Zgodnie z założeniami autorów diety zgodnej z grupą krwi, każda z grup (A, B, AB i 0) ma lepsze predyspozycje do trawienia określonych pokarmów, a z innymi radzi sobie gorzej.

Osoby z grupą krwi B to koczownicy

Dzięki zmianie warunków życia na koczownictwo, osoby o grupie krwi B są równie dobrze przystosowane do zjadania produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Spośród czterech grup krwi to właśnie grupa B ma najmniej restrykcyjne przykazania dietetyczne.

Produkty wskazane dla osób z grupą krwi B

Zgodnie z zaleceniami diety koczownicy mogą śmiało sięgnąć m.in. po jagnięcinę, dziczyznę i baraninę, jak również po ryby: makrelę, szczupaka, dorsza, łososia czy pstrąga. W ich diecie powinny znaleźć się też produkty nabiałowe: jogurty, mleko i sery (feta, mozzarella, owczy). Z produktów zbożowych polecane są m.in.: otręby, owsianka, mąka ryżowa, wafle ryżowe i pieczywo chrupkie. Owoce i warzywa zalecane dla osób z grupą krwi B to m.in. kapusta biała i czerwona, brokuły, buraki, bakłażan i papryka oraz banany, winogrona, śliwki i ananasy.

Produkty niezalecane osobom z grupą krwi B

Pomimo dużej dowolności wyboru produktów również osoby z grupą krwi B powinny wyeliminować ze swojej diety określone pokarmy. Będą to na przykład kurczak i pomidory. Zgodnie z zaleceniami diety osoby te powinny raczej wykluczyć ze swojej diety większość orzechów i pestek, zatem produkty zakazane to m.in. pestki z dyni i słonecznika, pistacje, orzechy nerkowca, sezam czy masło orzechowe.

Dietetycy przestrzegają przed dietami, które związane są z eliminowaniem z jadłospisu określonych wartościowych produktów, gdyż przy długotrwałym stosowaniu się do zaleceń takiej diety istnieje ryzyko niedoborów składników odżywczych w organizmie.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama