Jakie desery można zrobić z arbuzów: sałatka, szaszłyki owocowe, lody i ciasta
Lato to idealny czas na pyszne i lekkie desery z arbuzów. Można z nimi przygotować np. szaszłyki owocowe. Wspaniałym pomysłem są też sałatka owocowa w misce z połowy arbuza lub lody z zamrożonych trójkątów arbuza. Sprawdźcie nasze przepisy.
Lato to idealny czas na pyszne i lekkie desery z arbuzów. Można z nimi przygotować np. szaszłyki owocowe. Wspaniałym pomysłem są też sałatka owocowa w misce z połowy arbuza lub lody z zamrożonych trójkątów arbuza. Sprawdźcie nasze przepisy.
Arbuz składa się w większości z wody, zawiera też nieco minerałów i witamin. W jego składzie znajdują się też przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się. W upalne dni nie ma nic lepszego, niż deser z soczystym arbuzem.
Szaszłyki owocowe z arbuzem
Aby zrobić 10 szaszłyków owocowych z arbuzem potrzebujesz:
- 1/4 arbuza,
- 10 truskawek,
- 10 winogron,
- 1 jabłko,
- 2 kiwi,
- 1/2 banana,
- 1/4 melona,
- 1 gruszki,
- soku z 1/2 cytryny,
- 1 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Umyj owoce. Z truskawek usuń szypułki, a gruszkę, jabłko, banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Z arbuza i melona wytnij kulki np. łyżką do wydrążania owoców. Wymieszaj sok z cytryny z wodą i namocz w niej kawałki gruszki, banana i jabłka. To zapobiegnie ich czernieniu. Wszystkie owoce nabij na patyczki w dowolnej kolejności.
Sałatka owocowa w misce z połowy arbuza
Do sałatki owocowej w misce z połowy arbuza potrzebne będą:
- jeden mały arbuz,
- wybrane owoce, np. jabłko, pomarańcza lub brzoskwinia, 5 śliwek, 15 winogron, gruszka,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Wybierz owoce, które nie są bardzo miękkie, aby nie rozgniotły się w trakcie mieszania z innymi owocami.
Owoce umyj i osusz na sitku. Odkrój górną część arbuza i łyżką wyjmij z niego miąższ. Przełóż miąższ do miski. W ten sposób otrzymasz miskę z arbuza. Możesz naciąć brzeg miski w zygzaki.
Usuń pestki z owoców. Gruszkę, jabłko i banana obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki włóż do metalowej miski i dodaj do nich sok z połówki cytryny. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do miski z arbuza.
Lody z zamrożonych trójkątów arbuza
Do zrobienia lodów potrzebna będzie ćwiartka lub pół arbuza, w zależności od ilości przysmaku, którą chcesz przygotować. Arbuza umyj, wyjmij pestki, pokrój na niezbyt cienkie trójkąty i zanurz w roztopionej czekoladzie. Lody możesz udekorować np. wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami. W każdy kawałek arbuza delikatnie włóż patyczek. Tak przygotowane lody włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Sernik z arbuzem na zimno
Aby zrobić sernik na zimno z arbuzem potrzebne będą:
- mały arbuz,
- 600 g serka homogenizowanego o smaku śmietankowym,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- galaretka o wybranym smaku,
- pół szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Rozpuść galaretkę we wrzątku, następnie schłodzoną włóż do lodówki, aby stężała. Przekrój arbuza na pół i pokrój go na grube plastry. Usuń pestki na tyle, na ile się da, aby nie uszkodzić plastrów owocu.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i dodaj ją do zimnego serka. Dodaj do tych składników cukier puder i wymieszaj. Kiedy serek zacznie tężeć, wylej połowę masy do tortownicy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na serku z żelatyną i cukrem pudrem ułóż ciasno plastry arbuza. Na arbuza wylej drugą część masy. Na wierzchu ciasta połóż kilka kawałków owocu, aby udekorować sernik. Polej go galaretką i wstaw sernik do lodówki, aby się schłodził.
- Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy przepisy na desery z czarnej porzeczki.
- Ciasta cytrynowe sprawdzają się o każdej porze roku. Wypróbuj, nasz przepis na tartę cytrynową.
- Odchudzasz się? Przygotuj sorbet cytrynowy bez cukru!