Dekorowanie pierników lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami i kulkami
Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.
Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.
Ozdobione pierniki cieszą oko i stanowią świetną dekorację na Boże Narodzenie. Ciastka możesz powiesić na choince.
Lukier królewski, czyli prosty sposób na dekorację pierników
Lukier królewski jest prosty w wykonaniu. Jego biały kolor doskonale imituje śnieg.
Składniki:
- 100 gramów cukru pudru,
- 2 białka jaj,
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Lukier nakładaj na pierniki.
Dobra rada: Lukier przygotuj bezpośrednio przed zdobieniem pierników. Masa po pewnym czasie zastyga.
Pierniki ozdobione roztopioną czekoladą
Pierniki z czekoladą to pomysł na słodką przekąskę. Do dekoracji użyj gotowej, sklepowej masy bądź rozpuszczonej tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej albo białej). Możesz również samodzielnie stworzyć polewę.
Składniki:
- 100 gramów masła lub margaryny (pół kostki),
- 100 gramów cukru pudru,
- 5 łyżek tłustego mleka,
- 3 łyżki kakao.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozpuść masło i mleko.
- Dodaj cukier puder i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciepłą masą posmaruj pierniczki. Ciastka możesz również całkowicie zamoczyć w czekoladzie. Zrób to, zanim czekolada zastygnie.
Dobra rada: Polewa czekoladowa będzie bardziej błyszcząca, jeśli dodasz do niej łyżeczkę żelatyny.
Sklepowe produkty do dekoracji pierniczków świątecznych: brokat, barwnik, kulki i lukier plastyczny
W sklepach kupisz mnóstwo produktów do ozdabiania pierniczków. Do najciekawszych należą:
- jadalny brokat – jest nietoksyczny i nieszkodliwy. Przygotowuje się go z upieczonego cukru z dodatkiem barwników. Brokat może mieć formę małych, błyszczących drobinek lub dużych płatków. Ozdoba świetnie wygląda na czekoladzie i lukrze;
- barwnik spożywczy – jest to dodatek do żywności, który zmienia jej kolor. Barwniki tworzy się ze specjalnych pigmentów oraz przypraw, na przykład kurkumy, szafranu czy suszonej papryki mielonej. Tego typu substancje można kupić w formie proszku, sprayu lub pisaka;
- kulki jadalne – kulki zazwyczaj mają kolor srebrny, biały lub złoty. Często tworzy się je z zastygniętego kolorowego lukru zamoczonego w barwniku;
- lukier plastyczny – jest to masa z cukru, którą można rozwałkować, zabarwić i wyciąć w dowolne wzory. Gotową masę kupuje się w sklepach spożywczych.
Jak udekorować pierniki?
Dekorowanie pierników zależy od twojego gustu i materiałów, którymi dysponujesz. Do najbardziej klasycznej techniki należy malowanie ciastek lukrem lub czekoladą. Zrobisz to za pomocą specjalnego pędzla do wypieków. Taki piernik dobrze wygląda ozdobiony dodatkowo drobinkami brokatu spożywczego i kulkami jadalnymi. Krawędzie ciastka możesz też obrysować barwnikiem w pisaku. Jeśli zależy ci na finezyjnych wzorach w lukrze lub polewie czekoladowej, użyj wykałaczki. Pokryj piernik ciepłą masą, a następnie zrób patyczkiem dowolną płaskorzeźbę. W ten sposób zyskasz unikatowe ozdoby. Gęsty lukier można też rozprowadzać na pierniczkach rękawem (rożkiem) cukierniczym z cienkim otworem w plastikowej lub metalowej nasadce.
- Święta tuż, tuż, warto więc poszukać przepisów na potrawy świąteczne. Zobacz, przepis na staropolski piernik.
- Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw wigilijnych. Zobacz, przepis na kluski z makiem.
- Świąteczne dekoracje można zrobić samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak zrobić choinkę z orzechów krok po kroku.