Reklama

Aspartam jest organicznym związkiem chemicznym, odkrytym przypadkowo w latach 60. przez Jamesa M. Schlattera. Znany jest jako substytut cukru, cechuje się tym, że jest 200 razy słodszy od cukru przy jednoczesnej znikomej liczbie kalorii. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, przez co jest chętnie stosowany przez osoby z cukrzycą.

Reklama

Czym jest aspartam?

Skład chemiczny aspartamu budzi wiele kontrowersji. Substancja ta składa się z trzech chemicznych związków: kwasu asparaginowego, fenyloalaniny oraz estru etylowego. Substancje te występują naturalnie w żywności, jednak w przypadku aspartamu uważa się, że nadmierne spożycie może być szkodliwe dla zdrowia.

Produkty zawierające aspartam

Aspartam wchodzi w skład około 5 tysięcy produktów, znajduje się w produktach spożywczych, lekach, napojach. Poniżej lista produktów, które zawierają aspartam:

  • słodziki,
  • słodkie napoje gazowane,
  • piwa smakowe i napoje bezalkoholowe,
  • napoje izotoniczne,
  • smakowe wody mineralne,
  • gumy do żucia i miętowe pastylki do ssania,
  • leki i suplementy diety (tabletki od bólu gardła, tabletki musujące, niektóre preparaty witaminowe),
  • kakao rozpuszczalne,
  • jogurty smakowe,
  • polewy do ciast,
  • galaretki,
  • napoje owocowe i mleczne,
  • herbata granulowana,
  • mrożone desery,
  • słodycze.

Aspartam jest stosowany powszechnie w wielu znanych produktach. Pomimo tego, że nie jest zakazany, udowodniono, że w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Jego zwiększone spożycie powoduje: bóle i zawroty głowy, mdłości, wysypkę, bóle stawów, problemy ze snem, depresję, drętwienie mięśni.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama