Reklama

Sushi to tradycyjne japońskie danie, bardzo popularne również w Polsce. Ryby, które są często obok ryżu głównym składnikiem sushi, przemawiają zarówno na jego korzyść, jak i przeciwko częstemu spożywaniu tej potrawy.

Reklama

Zalety sushi

Najczęściej głównymi składnikami sushi są ryż i ryby, mogą to być też warzywa i owoce morza. Ryż pozwala uzyskać uczucie sytości przy niewielkiej zawartości tłuszczu. Dzięki węglowodanom dostarcza również energii. Ryby z kolei są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego i korzystnie wpływają na odporność organizmu oraz nastrój. Dlatego jeśli sushi ma dostarczyć jak największej ilości wartościowych składników, powinno się wybierać te z większą zawartością ryb.

Nie wiesz jak przygotować sushi? Pobierz przygotowane z okazji Black Friday kupony i zamów sobie książkę, która Ci w tym pomoże!

Co przemawia na niekorzyść sushi

Paradoksalnie to właśnie ryby, które są wartością sushi, przemawiają jednocześnie przeciwko tej potrawie. Ryby gromadzą w sobie z zanieczyszczonych akwenów bardzo dużo metali ciężkich: rtęci, ołowiu i kadmu. I te składniki również przedostają się z pożywieniem do organizmu. Sushi sporządzone w domu może być o tyle bezpieczniejsze, że można mieć kontrolę na wyborem pochodzenia ryby. Zagrożeniem jest też samo spożywanie ryb na surowo – zaniechania kucharza pod względem świeżości ryby może skończyć się zatruciem pokarmowym. Bezpieczniej jest zamawiać sushi z rybą wędzoną, smażoną, warzywami czy gotowanymi krewetkami a nawet omletem.

Kolejnym minusem sushi jest sposób przyrządzenia ryżu. Zaprawę do ryżu robi się z octu ryżowego, cukru i soli. Od ilości dodanego cukru zależy kaloryczność ryżu. Pułapką mogą okazać się też wszelkiego rodzaju dosładzane sosy sojowe, które stanowią bombę kaloryczną.

Zawartość kaloryczna porcji sushi: Sushi maki – kalorie

Najpopularniejsza w Polsce odmiana sushi to sushi maki. Maki robione są z wodorostami, na kształt rolady i kojone w okrągłe krążki.

W 100 gramach maki sushi (czyli około 2-3 sztukach) może znajdować się w zależności od dodatków:

  • mniej niż 100 kcal (sushi maki z warzywami takimi jak ogórek, marchewka, marynowana rzepa)
  • 113 kcal (z krewetką lub krabem)
  • 110 kcal (z łososiem, rybą maślaną )
  • 130 kcal (z tuńczykiem)
  • 150 kcal (z omletem tamago)
  • 225 kcal (california z awokado i majonezem)
  • 270 kcal (z kaczką smażoną w głębokim oleju – tempurze)
  • 300 kcal (z węgorzem)

Sushi występuje w wielu wariacjach i odmianach. Kaloryczność tego dania zależy od zastosowanych dodatków (warzywnych i mięsnych) a także od ilości cukru zawartego w zaprawie do ryżu i sosach.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama