Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone są lekkostrawne, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Ogórki kiszone są lekkostrawne, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Czy kiszenie ogórków jest zdrowe?
Kiszenie to znany od pokoleń sposób konserwowania żywności, dzięki któremu nieodporne na ogrzewanie witamina C i prowitamina A zachowują swe właściwości. Kiszone ogórki i sok z kapusty kwaszonej widnieją na sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Liście produktów tradycyjnych”. W trakcie kiszenia ogórków ilość witamin C i B ulega podwojeniu, co usprawnia koncentrację i przyswajanie żelaza. Kiszone ogórki są więc szczególnie polecane osobom chorym na anemię i mało odpornym na infekcje. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, a wahania temperatur mogą doprowadzić do spadku odporności.
W czym kisić ogórki?
Do kwaszenia polecane są naczynia (garnki kamionkowe, słoiki czy brzozowe lub dębowe beczki) o objętości powyżej jednego litra, co zapewnia wyższe walory smakowe otrzymanych produktów. Przy użyciu słoików typu twist należy pamiętać o zabezpieczeniu przykrywek przed korozją i wyłożyć je folią aluminiową.
Co dodać do kiszenia ogórków?
Do kiszenia oprócz soli warto dodać:
- chrzan,
- marchew,
- ostrą czerwoną paprykę,
- liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli lub laurowe,
- koper,
- ziele angielskie,
- jagody jałowca,
- kminek,
- estragon,
- gorczycę,
- czosnek.
Przyprawy te zapewniają wyjątkowy smak, a dodatkowo mają właściwości zdrowotne, konserwują, zapobiegają rozwojowi pleśni i drożdży.
Zdrowotne właściwości kiszonek
Zalety jedzenia kiszonych ogórków:
- są lekkostrawne, wspomagają perystaltykę jelit, trawienie, zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, są mniej wiatropędne niż świeże produkty, sycą na długo, tracą cukier, a zyskują wodę, są dietetyczne – średni ogórek zawiera około 10 kalorii;
- sprzyjają lepszemu przyswajaniu pokarmów, wspomagają organizm w wydzielaniu kwasów żołądkowych;
- przyspieszają usuwanie wody, likwidują obrzęki, zastój płynów;
- wzmacniają system odpornościowy organizmu, wspomagają go w walce z chorobami;
- poprawiają stan skóry, włosów, paznokci;
- łagodzą stany zapalne,
- obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu;
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy;
zapobiegają migrenom, działają antystresowo, stanowią lek na kaca.
- Jedz ryby i sushi. Przeczytaj, czy sushi jest zdrowe i ile ma kalorii.
- Oto coś dla amatorów procentowych trunków. Poznaj właściwości piwa: czy piwo jest zdrowe?
- Maliny, jeżyny, borówki, jagody są doceniane od wieków. Czy i które owoce leśne są zdrowe?